Harta spagii din Prahova este diversa, in top este sanatatea, locul secund este atribuit invatamantului, podimul este ocupat de politie, iar lista poate continua cu transportatorii, mecanicii auto, expertii contabili cat si alti si nu mai spunem de functionarii publici din toate domeniile, etc. Exista acum un site unde puteti denunta toate sumele de bani pe care vi le cer angajatii statului. Micii inteprinzatori din Ploiesti si nunumai, platesc lunar sute de lei ca sa scape de amenzi. Garda, OPC, ITM si DSV sunt sisteme piramidale in care spagile circula ierarhic pana la liderii politici si se aduna anual sute de mii de euro. Spaga medie platita de prahoveni este 110 de euro, una dintre cele mai mici din tara. Anual, prahovenii dau spaga intre 20 de euro si 150 de euro, suma poate creste in functie si de gravitatea cazului. Profesori, medici si politisti se afla in topul spagarilor evidentiat de portalul www.piatadespaga.ro. Pe langa mica spaga colectata de la cetateni, functioneaza un sistem bine pus la punct care ii vizeaza pe patronii de firme. Site-ul care inregistreaza mica spaga, www.piatadespaga.ro, este un portal care inregistreaza in mod anonim denunturile legate de spagile date la nivel local. Rezultatele sunt agregate si afisate la nivel national iar utilizarea site-ului este extrem de usoara. Vizitatorul anonim apasa pe harta, introduce datele aferente institutiei respective si mentioneaza daca a dat sau nu spaga si cat a platit. El poate selecta si gradul de multumire fata de serviciul obtinut. Denuntatorul este protejat de anonimat iar probarea faptei de coruptie invocate este greu de stabilit. Este adevarat ca in judetul Prahova au fost raportate mai putine cazuri de spaga, dar asta nu inseamna ca prahovenii nu dau atentii la „smecheri”.
Spaga in sanatate este colectata de toata lumea
In topul culegeri de spaga conduce detasat sistemul sanitar. In judetul Prahova spaga la doctor este cu mult media pe tara, iar „darul” este luat de la infirmiera pana la medicul chirurg. Numai vorbim de cabinetele medicale, aici spaga chiar daca uneori se mai da si in natura tot la putere este banu ca doar na e ochiul dracului nu!!!.La medicul de familie spaga merge de la o punga de cafea si pana la 50 de lei, iar la spital oscileaza intre 100 de euro si 500 in functie si de diagnostic. Tot la spital, cu atentie trebuie sa mergi la cadrele medicale medii si la infirmiere daca vrei ca ruda sa fie ingrijita ca la carte. Pe lista locurilor unde se da spaga figureaza si Spitalul CFR, cu 500 de lei dati unui medic pentru tratament. Astfel de „tarife” similare sunt semnalate si la Spitalul Judetean. Pe langa spagi, pe lista apar si anomalii ale sistemului. Un medic te trimite la clinica privata a sotiei, a copiilor sau de ce nu a prietenilor care ofera comision pentru fiecare client in parte. Ca sa nu mai spunem ca iti intocmeste o reteta dar „te roaga” sa cumperi de la farmacia cutarica.
BAC-ul e 300 de euro, titularizarea mai scumpa
Scandalurile de anul trecut cu mii de elevi care nu au luat Bac-ul, au aprins fitilul in capul parintilor mai cu dare de seama. Pentru a nu se face de ras cu odrasla sa, parintii sunt dispusi sa plateasca si 300 de euro diploma de bacalaureat. Titularizarea – o noua sursa de imbogatire a unor smecheri din Inspectoratul Scolar si nunumai. Este de stiut ca titularizarea cadrelor didactice, este acuma la mana directorilor de scoala. Nu este exclus ca acestia sa solicite „comisioane” sau de ce nu alte stimulente, gen sponsorizari pentru a masca infractiunea de spaga. Pe site, un student de la UPG, se lauda ca a data 500 de lei unui profesor ca sa-l promoveze la un examen.
Spaga de la RAR te scapa de griji
Cu cat birocratia este mai mare, cu atat mai repede se imbogatesc „baietii destepti” din sistemul public. Isteria creeta de taxa auto si inamtriculari, au dus la ingrosarea buzunarelor unor indivizi de la RAR si nunumai. Romanii mai inventivi, au apelat la trucuri mai ieftine si au „mutat” afacere in Bulgaria, inmatriculandu-si masinele acolo. Cu toate acestea, pentru Inspectia Tehnica Periodica (ITP), spaga anuntata trece de 50 de lei, asta in conditiile daca masina nu are probleme mai grave. Teoretic nu exista posibilitatea de a truca la ITP, dar intre teorie si practica este o diferenta mare. Asa ca nu America este tara tuturor posibilitatilor ci Romania, dar mai este pana cei de la Guiness book ne da certificatul de omologare.
La Politie spaga se poate negocia
Daca in alte state este rusinos sa fi politist la rutiera, in Romania este banos. Politistul de la Rutiera, pe langa salariu mai are sansa sa aduca la visteria familiei cel putin o jumatate de leafa. Politistii rutieri sunt si ei vizati de sesizari, dar in acest caz apare o particularitate: sunt semnalate cazuri in care nu s-a dat spaga. Buzunarele acestora se umple de bani in general in luna august sau decembrie cand vin acasa „stranierii” sau turistii. Aici, ai norocul ca poti negocia valoare „darului”, in functie de ce prevederi legale ai incalcat.
Spaga, ca taxa de protectie
Cei fara „spate” politic platesc un fel de taxa de protectie, care variaza in functie de forta institutiei de control. „Cel mai mult se da la ITM, Garda Financiara, DSP si DSVSA. Aceste institutii au capacitatea de a suspenda activitatea firmei si de a aplica amenzi consistente, de ordinul miilor de lei. Un mic magazin de cartier da cateva sute de lei cand este controlat, iar suma variaza in functie de deficiente. Daca ai angajati la negru sau contabilitatea e vraiste, un 700 de lei multumeste pe toata lumea. Patronul prefera sa faca „cadouri” decat sa incaseze amenzi de ordinul miilor de lei si eventual dosar penal. Ca practica, daca se cotizeaza, se aplica o amenda minora pentru o neregula minora.Ce mai nefericiti sunt inspectorii de la DSVSA, acestia nu prea incaseaza bani ci preponderent produse. Ati vazut vreun inspector DSVSA la coada la macelarie? Banii si produsele colectate sunt „promovate” mai sus, la sefii de institutii si, apoi, spre cei care i-au sustinut politic pe acestia, produsele fiind considerate un bonus. Acesti inspectori actioneaza cel mai des in perioada Sarbatorilor de Paste si la Craciun, cand frigiderele alesilor trebuiesc umplute cu carne de miel, porc si vita. Sistemul piramidal al spagii este si unul dintre motivele pentru care in Romania au fost create multiple organisme de control care vizeaza, in mare, cam aceleasi lucruri. Spre exemplu, contabilitatea unei firme poate fi verificata de Garda Financiara, Inspectia Fiscala de la Directia Generala a Finantelor Publice si de echipele mobile de la Vama, daca firma vinde produse accizabile. Similar, Directia de Sanatate Publica, Directia Sanitara Veterinara si Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor au atributii care se suprapun in unele puncte.
Despre piatadespaga.ro
Piatadespaga.ro este un proiect al Asociatiei EPAS, scopul sau fiind de a trasa harta celor mai mici spagi din Romania si de a-i scoate in afara pietei pe cei care cer cei mai multi bani sau de a-i determina sa-si reduca pretentiile. Orice roman poate intra si raporta pe piatadespaga.ro unde a dat, dar si unde nu a fost nevoit sa dea mita, contribuind la transparentizarea pietei spagilor din Romania.
Piatadespaga.ro a fost finantat cu 5.000 de dolari americani de catre Asociatia TechSoup, in cadrul primei editii a competitiei ReStart Romania, un proiect independent, apolitic, care doreste sa implice cetatenii in rezolvarea online a unor probleme ale societatii. Asociatia EPAS are misiunea de a inspira cetatenii si organizatiile pentru a actiona responsabil in spatiul public. Proiectele EPAS pornesc de la nevoile si problemele imediate ale cetateanului, oferind resurse inovatoare, obiective si eficiente, prin colaborarea cu actori din mediul public si din cel privat.