Lentilele terapeutice nocturne îmbunătăţesc vederea şi stopează evoluţia miopiei la copii
Populatia tinara este o populatie extrem de activă, dinamică, doritoare de performanţă. In aceste condiţii doreşte şi are marea nevoie să se bucure de o stare vizuală cât mai bună. Predispoziţia genetică şi nu doar, fac ca un procent destul de mare dintre persoanele tinere să aibă vicii de refracţie: miopia, hipermetropia, astigmatismul…
Societatea Romana de Oftalmologie atrage atentia asupra faptului ca „miopia reprezinta o problema care afecteaza aproximativ o treime din populaţia României”.
O estimare generala pentru tarile europene atestă ca cel putin 25% dintre copii si persoane tinere au vicii de refractie. Pentru corectia lor au existat până nu demult trei posibilitati: clasicul ochelari, lentilele de contact si chirurgia refractiva.
Oamenii miopi pot fi satisfacuti de portul continuu al ochelarului, dar este incontestabil şi faptul ca ochelarul influentează calitatea vietii, mai ales in situatiile in care ochelarul nu mai ajută, viciul de refracţie fiind foarte mare. Exista o serie de neajunsuri pe care tinerii şi nu doar ei, le evidenţiază imediat. „Ce ma fac daca nu imi gasesc ochelarii in situatii de urgenta: sofez si pe traseu imi cade o lentila sau mi se strica ochelarii… lentilele de contact nu-mi vor fi de folos la bazin sau localuri unde se fumează….iar chirurgia…nici nu poate fi aplicată până la 21 de ani…”
O noua solutie pentru persoanele cu vicii de refractie o reprezinta Orthocheratologia sau Terapia Refractivă Corneeană, cu un istoric mai mare de 40 ani, când pentru prima dată s-au folosit lentile de o formă specială pentru schimbarea puterii refractive a corneei.
Orthocheratologia este o ramură a contactologiei, extrem de dezvoltată şi perfecţionată pe parcursul ultimilor ani, care se produce cu ajutorul lentilelor speciale, de noapte, este reversibila si nechirurgicala. Efectul obtinut este similar rezultatului interventiei LASIK.
Aplicarea corectiei cu lentile de noapte face ca o parte considerabilă din numărul miopilor cu dioptrii de peste – 6 D, să rămână la –0.5 D sau -1 D, sau mai bine zis la stadiul în care a fost depistată miopia.
Conform studiului recent realizat „Controlul miopiei la adolescenţi prin intermediul Terapiei Refractive Corneene. Rezultatele urmarirelor timp de 4 ani”, rezultatele căruia au fost prezentate în cadrul Conferinţelor Oftalmologice de nivel internaţional din Romania, s-a demonstrat eficienţa lentilelor terapeutice nocturne în incetinirea si chiar stoparea evoluţiei miopiei la copii şi adolescenţi.
Metoda este una ideală pentru această categorie de vârstă anume datorită inofensivităţii şi reversibilităţii sale. Avantajul major al aplicării metodei date reiese din faptul că copiilor şi adolescenţilor le este contraindicată chirurgia refractivă pâna la 20-21 ani.
Informarea populaţiei în acest sens este absolut necesară deoarece Orthocheratologia este o opţiune unică pentru miopia progresivă, capabilă de a o stopa şi a menţine vederea în limitele normalului.
Lentilele au 2 suprafeţe diferite după acţiune. Suprafaţa externă – optică – activ refractează lumina şi oferă posibilitatea obţinerii unei acuităţi vizuale de 100%.
Suprafaţa internă are o structură compusă care acţionează activ asupra epiteliului corneean, impunându-l uşor şi dozat să migreze de la centru spre periferie. Astfel puterea de refracţie a corneei se schimbă la valoarea exact necesară.
La scoaterea lentilei, efectul este păstrat timp de 72 ore.
Ultimele cercetari ştiinţifice şi testările clinice minuţioase, au demonstrat inofensivitatea, efectul înalt şi riscurile minime ale acestor lentile. Actiunea poate fi comparată cu un aparat dentar care controlează si corectează defectele dentare.
Metoda Terapiei Refractive Coneene a fost certificata în anul 2002 în SUA (FDA approval) şi în ţările Comunităţii Europene (CE).La fel a fost demonstrata inofensivitatea totala in utilizarea metodei si a lentilelor de catre copiii cu virsta de la 6 ani.