610.000 Euro pentru 33 proiecte de integrare socială din Europa Centrală și de Sud–Est
Fundația ERSTE anunță astăzi deschiderea perioadei de înscrieri pentru ediția a patra a Premiului Fundației ERSTE pentru Integrare Socială în 13 țări din Europa Centrală și de Sud-Est: România, Austria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Moldova, Serbia, Slovacia și Slovenia.
Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială este oferit organizațiilor non-profit din cele 13 țări participante care desfășoară proiecte de integrare socială inovatoare și eficiente. Proiectele trebuie să aibă în vedere integrarea socială a unuia sau a mai multor grupuri de persoane dezavantajate, cum ar fi: minorități etnice, persoane cu dizabilități, comunitatea LGBT, copii, bătrâni, femei, persoane fără adăpost, emigranți, persoane încarcerate, refugiați etc.
Aplicațiile pot fi trimise în perioada 3 septembrie – 11 noiembrie 2012 la: www.socialintegration.org/register.
În afara premiilor în bani în valoare totală de 610.000 euro, cei 33 de câștigători (30 proiecte câştigătoare, 2 Premii Speciale din partea Juriului și Premiul Practicienilor) beneficiază de suport în relaţia cu presa, asigurat de consultanți specializaţi în Relaţii Publice, pe o perioadă de 2 ani (iulie 2013 – iunie 2015). De asemenea, organizațiile finaliste (aproximativ 130 de organizații din toate țările participante) vor fi integrate în ERSTE Foundation’s NGO Academy – o platformă menită să le permită dezvoltarea diverselor competenţe organizaţionale cum ar fi: aptitudini de relaţionare cu mass media, dezvoltarea de întreprinderi sociale ca alternativă de finanţare, dobândirea de aptitudini în zona de fundraising, dezvoltarea identității organizaționale.
Proiectele finaliste vor fi evaluate de un juriu internațional, din care face parte și un reprezentant din România, Mona Nicoară – regizor și activist.
„Într-un moment în care integrarea este ceva despre care se vorbește mult, despre care se fac proiecte și evaluări, despre care se oferă păreri sceptice și poziții ideologice, Fundația ERSTE aduce pragmatism și claritate prin găsirea modelelor care funcționează și care merită înțelese și susținute pe termen lung. Pentru organizațiile din România este esențială recunoașterea și susțienerea internațională a substanței muncii lor și a rezultatelor specifice, care de prea multe ori trec neobservate acasă.”, a declarat Mona Nicoară.
La edițiile anterioare ale premiului, România a avut o participare foarte bună, cu 44 organizații finaliste și 12 organizații câștigătoare. Proiectele câştigătoare din România la ediția 2011 au fost:
Case mai Bune (Better Homes) – Fundaţia pentru Asistenţă Socială şi Tineret (F.A.S.T.), Săcele
Close to School – Asociaţia pentru Promovarea Incluziunii Sociale, Câmpia Turzii
Brutăria CONCORDIA – Organizaţia Umanitară Concordia, Bucureşti
Democraţia la Pădureni – Asociatia Pro Democraţia Clubul Timișoara
Diversitatea, realitatea din jurul nostru! – Asociaţia ACCEPT, Bucureşti
International Romani Art Festival – Asociaţia Culturală TURN, Timişoara
“Pentru ACCEPT, organizație care apără și promovează drepturile persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și trans (LGBT), Premiul Fundației ERSTE pentru Integrare Socială a constituit o motivantă confirmare a faptului că activitatea noastră are impact, că mesajul nostru este valoros și ajunge la public. Financiar vorbind, premiul în valoare de 16000 de euro a reprezentat o gură de oxigen pe care am primit-o într-o perioadă în care sursele de finanțare accesibile pentru ACCEPT au fost foarte limitate” a declarat Irina Niță, Director Executiv ACCEPT.
Câștigătorii Premiului pentru Integrare Socială vor fi anunțați în cadrul Ceremoniei de Premiere care va fi organizată în Viena în iunie 2013.
Pentru mai multe detalii despre Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială, vă rugăm accesaţi: www.socialintegration.org
Contact:
Andreea Gurău – Fundaţia ERSTE, Departamentul Comunicare:
Tel. +43 50100 619614, E-mail: [email protected]
Mariana Oprea – Graffiti PR, PR Specialist
Tel: 0730 202 354, E-mail: [email protected]
Mai multe detalii despre Fundația ERSTE aici: www.erstestiftung.org
Context în România:
Problematica incluziunii sociale și combaterea discriminării rămân în continuare niște deziderate majore în evoluția societății românești. Situația este confirmată și de un studiu al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, conform căruia 51% dintre români consideră că fenomenul discriminării este una din problemele actuale. Astfel, 31% dintre români afirmă că s-ar simţi foarte puțin/ deloc confortabil în preajma unei persoane de orientare homosexuală, 22% în preajma unei persoane infectate cu HIV/bolnave de SIDA şi 15% în preajma unei persoane de etnie romă.
Datele demonstrează cât de importante sunt în continuare inițiativele care promovează incluziunea socială și susținerea organizațiilor care activează pe diverse grupuri țintă, fie că este vorba de romi, minorități etnice, persoane cu dizabilități, comunitatea LGBT sau orice alt grup aflat în situație de risc.