Dupa 1 ianuarie 2014, cand este prevazuta regionalizarea prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului, atributiile Politiei Nationale la nivel judetean se v or modifica. Proiectul de act normativ care urmeaza sa primeasca amendamentele din teritoriu pana maine, 1 octombrie, prele 12.00, prevede o serie de modiifcari, dupa cum este prezentat chiar in PUG: “In interiorul localitatilor urbane aplicarea masurilor de mentinere a ordinii si linistii publice, a sigurantei cetateanului, de prevenire si combatere a fenomenului infractional si de identificare si contracarare a actiunilor elementelor care atenteaza la viata, libertatea, sanatatea si integritatea persoanelor, a proprietatii private si publice, precum si a altor interese legitime ale comunitatii se realizeaza de catre autoritatile administratiei publice locale prin servicii de ordine publica organizate în subordinea acestora”.
Cheltuielile privind organizarea si functionarea serviciilor de ordine publica, care vor di transferate in subordinea auturitatilor aministratiei publice locale, se asigura din bugetele locale, cu avizul Inspectoratelor de Politie Judetene, in conditiile legii. La fel se intampla si cu bunurule mobile si imobile ale Inspectoarelor de politie judetene care apartin administratiei centrale dar sunt administrate de serviciile de ordine publica al Politiei judetene, se transfera administratiilor publice locale, cu pastrarea destinatiei.
Aceste servicii de ordine publica care se vor afla in subordinea primarilor vor fi conduse de directori executivi desemnati de primari, cu avizul Inspectoratelor Judetene de Politie, in conditiile legii. Aici venim si subliniem necesitatea ca in aceste functii se se desemneze persoane calificate in urma sustinerii unor concursuri, nu pe criterii politice.
Pentru ca aceste schimbari sa fie posibile trebuie sa fie modificate urmatoarele acte normative: :Legea 155/2010 privind politia locala, modificarea Legii nr. 218/2002 privind Politia Romana si OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.
Asadar, pe langa ordine publica, in subordinea primarilor va ajunge si serviciul rutier, despre care OUG spune urmatoarele: “Suplimentarea numarului de personal din cadrul Serviciului rutier si Serviciul de ordine publica din cadrul poliţiei locale se poate realiza prin transfer de la Ministerul Afacerilor Interne sau prin repartizarea de la institutiile de invatamant din subordinea Ministerului Afacerilor Interne”.