Take a fresh look at your lifestyle.

Opinia FOMR referitoare la ursul impuscat si situatia animalelor salbatice carnivore mari din Romania

Incoltit si executat cu mare “dibacie”, asa a sfarsit ursul ratacit in central Sibiului, de un urs de 5-6 ani si 176 Kg. Motivul nu putea fi altul decat… lipsa protocoalelor, a procedurilor pentru asemenea situatii. Uciderea ursului care a creat panica in Sibiu a provocat numeroase reactii, cele mai multe de revolta. Presedintele Romaniei, dl. Klaus Iohannis a fost stupefiat, a urmarit imaginile la televizor si s-a intristat, a cerut proceduri, a solicitat masuri urgent pentru ca “De astfel de emotii negative nu avem nevoie” . Ministerul Mediului se intreaba de unde a venit ursul in centrul orasului, solicita anchete, autoritatile sunt in alerta si incearca sa-si gaseasca scuze pentru interventia prost executata, opinia publica este oripilata, este indignata, se cer demisii, ONG-urile se pregatesc de proteste, etc..

               Federatia Oierilor de Munte din Romania intreaba insa altceva: UNDE ATI FOST domnule Presedinte, unde ati fost domnilor guvernanti, unde ati fost reprezentanti ai ONG-urilor, unde ai fost opinie publica cand habitatele animalelor salbatice au fost distruse, cand padurile Romniei au fost si sunt rase pe suprafete imense, fara nici o logica, fara nici o ratiune, cand mafia padurilor jefuieste pe fata cea mai mare bogatie – aurul verde din muntii Romaniei si lasa in urma prapad, lasa in urma dezastre care conduc la inundatii, la distrugeri si pierderi de vieti omenesti, saracie si jale. Unde ati fost cand vanatorii si-au facut legi prin care au dreptul sa ne omoare cainii ciobanesti, legi care sa le permita sa-si satisfaca dorinta nemasurata de a ucide animalele, legi prin care au  calcat in picioare cel mai sfant drept… dreptul la proprietate. Unde ati fost cand administratorii fondurilor de vanatoare nu si-au facut datoria, cand nu hranesc corespunzator animalele salbatice, cand vanatorii impusca cainii care insotesc turmele si ameninta ciobanii cu arma de vanatoare, unde ati fost domnilor cand ursii, lupii, mistretii care fac prapad in turmele si culturile noastre omoara oameni si patrund in adaposturile animalelor, pe ogoare, in curti, in case?!

                  Atunci trebuia sa fiti indignati sa fiti stupefiati, sa faceti proteste, sa luati masuri. Acum, este prea tarziu doamnelor si domnilor… nu trebuie sa va intristati, nu trebuie sa fiti surprinsi, dumneavoastra sunteti vinovati de ceea ce s-a intamplat la Sibiu, de ceea ce se intampla in Romania… de fapt culegeti roadele nepasarii si indiferentei pe care o manifestati fata de viata si problemele romanilor.

                 Noi, oierii de munte stim bine ca ursul este un animal imprevizibil, iar cand este, haituit, speriat sau ranit devine extreme de periculos si poate ataca oricand alte animale sau chiar oameni. Solutia si prioritatea nu trebiue sa fie  plangerile penale pentru cei care au ucis ursul (un gest regretabil, dar poate ca in acest fel a fost evitata o nenorocire mult mai mare), prioritatea este sa se mobilizeze toate fortele, inclusiv servicii speciale de securitate si sa fie identificata persoana sau grupul de persoane care au facut gestul criminal de a aduce ursul in centrul orasului, de unde l-au adus si mai ales ce interese  ascunse  si  ce scop  au determinat aceasta actiune care a creat panica si pericolul major la care am fost martori in aceste zile.

Totodata pentru remedierea situatiei si a nu mai ajunge in cazuri similar se mai impune:

  1. Să se delimiteze fondul cinegetic și fondul de vânătoare strict în extravilanul localităților, iar accesul pe terenurile private să se facă doar cu acordul proprietarilor.
  2. Să se dimensioneze/boniteze habitatele cu încărcătura strictă pe fiecare habitat.
  3. Să se instituie contravenții majore pentru administratorii fondului de vânătoare care nu asigură hrana în cantități optime a animalelor din habitat, le țin să flămânzească și predispun la atacuri.

Reamintim ca problemele pentru care oierii au protestat pe 15 decembrie 2015, nici pana in acest momen nu s-au remediat, Parlamentarii tergiverseaza luarea unei decizii pentru modificarea legii nr. 407/2006 privind Legea vânătorii și protecției fondului cinegetic cu modificările și completările ulterioare care să corecteze legislația. In prezent suntem in aceeasi situatie in care ne aflam inaintea actiunii e protest de anul trecut.

                

              PRESEDINTE,                           SECRETAR GENERAL,

        Ing. Gontea Petru Eugen                           Stefan Constanta

 


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy