Take a fresh look at your lifestyle.

Operatiunea “Salvarea consulului Eugen Serbanescu” continua. Atacuri la viata intima a mamei copiilor salvati, in timp ce incompetenta consulului pica in derizoriu( declaratii Gina Rotaru)

Inainte de toate vreau sa le reprosez colegilor din presa centrala, respectiv Realitatea TV( vezi AICI), , dar mai ales TVR1( vezi AICI), care au relatat cazul de la Foggia fara sa ia un punct de vedere de la consulul Eugen Serbanescu. Ba, mai mult, TVR 1 i-a mentionat pe consul si pe preot ca fiind “artizanii” reusitei, in timp ce acestia nici nu s-au sinchisit. Ups, nici eu nu i-am luat un punct de vedere consulului. O sa va intrebati care sunt motivele si de ce?

Pentru motivele lor, cei de mai sus sa explice ei, eu pot doar sa banuiesc ca au tratat superficial cazul, avand in vedere consecintele fericite. De regula, uitam gravitatea unor lucruri daca se rezolva cu bine problema. Se mai poate ca informatiile lor sa fii venit pe o filiera favorabila consulului si atunci e de inteles ca ba nu l-au mentionat, ba l-au ridicat in slavi. TVR 1, care este aparatul celui de la putere va relata intodeauna ce i se spune. Mass-media, deh!

Pentru motivele mele explic eu. Astfel, am considerat ca lucrurile in ceea ce il priveste pe consul sunt clare, avand in vedere declaratiile de martori( doi la numar) postate in spatiul public, intr-un moment de nervi, dupa ce sotia consulului a incercat sa il scoata basma curata si sa posteze ca Eugen Serbanescu s-a preocupat de caz, in timp ce adevarul era cu totul altul. In aceste conditii am ales sa astept ca domnul consul sa imi ceara dreptul la replica, sa demonstreze ca s-a implicat direct in rezolvarea cazului, desi, chiar daca a fost anuntat, domnia sa a intors spatele celor care cautau ajutorul si a lasat totul in grija unor civili cu inima mare, desi el era cel care avea autoritatea sa rezolve situatia. Nici pana in ziua de azi, Eugen Serbanescu nu a binevoit sa dea un drept la replica. Dar, ca un las, si-a trimis sagetile la inaintare. Mai mult, au fost amenintati cei care s-au mobilizat sa ajute tinerii care, revoltati de minciunile spuse de sotia consulului pe Facebook, au reactionat la primul impuls si au spus adevarul, poate, cu cuvinte mai dure decat trebuia. Din acest motiv, despre care vom vorbi intr-un material viitor, Olivia Tudor, sufletul echipei de civili care au rezolvat situatia in locul consulului absent, si-a schimbat declaratia a doua zi dupa aparitia materialului din Incomodph.ro.

Este fantastic cum functioneaza mecanismele umane. Cei care au salvat tinerii din Tecuci, au pus suflet in actiunea lor, desi nu era atributia lor, sunt pusi la zid, pentru ca acest consul sa scape basma curata. Sunt fortati sa isi schimbe declaratiile, pentru ca Eugen Serbanescu sa fie in continuare in functie.  Asa zisii lideri se gudura pe langa un consul pentru un favor sau altul, fie ca e personal sau de grup, crezand ca asa isi mentin o relatie cu autoritatile romane si nu vor fi refuzati. Acesta este un mod de gandire nu este al unui lider, ci al unui om nepregatit, nesigur pe el, al unui om nascut sluga, pentru ca functia de consul are o serie de prerogative si obligatii care il pun pe acesta in situatia de a se implica direct in problemele romanilor, DIN  OFICIU( art. 14 Regulamentul Consular).

Unul dintre cei mai slabi reprezentanti ai societatii civile, pe care i-am putut afla vreodata, este Leontin Cojocea. Urmarindu-i postarile pe Facebook( vezi foto) ne-am dat seama ca omul a trecut la subamatorism, in sensul ca dupa rezolvarea situatiei tinerilor, a postat atacuri voalate la adresa mamei Gina Rotaru, care printr-un apel disperat pe reteaua de socializare a reusit sa-si salveze copiii. Daca i se poate reprosa ceva femeii, atunci este faptul ca n-a spus de la inceput toate datele problemei si anume ca doar unul dintre tineri era copilul sau minor. Dar ce relevanta are acest lucru domnule Cojocea sau ceilalti contestari, mai noi, probabil oameni de o „probitate morala” fara repros:)))

Ce nu intelege un om ca Leontin Cojocea si toti cei ca el, este urmatorul lucru: atunci cand iti asumi functia de consul iti asumi responsabilitati imense, pentru fiecare roman care calca in Italia, in zona ta. De asemenea, acest ipochimen care spune ca este presedintele CASCRI (Centrul de Asistenta si Servicii a Cetatenilor Romani in Italia) are obligatia statutara sa intervina in sprijinirea celor care ii cer ajutorul. Daca el emite judecati de valoare asupra mamei inseamna, pentru cine vrea sa priceapa, ca este o forma de a-si scuza popria ineficienta, chiar daca nu i-a fost cerut sprijinul ci s-a bagat in discutie ca musca in curul calului. Asa cum vedeti in poza, in dreptul sagetii este o postare a ipochimenului, care induce o idee falsa: “Autoritatile sunt. Trebuie doar sesizate sau avizate. Nicio autoritate de stat nu se va misca sau nu va actiona daca nu exista o solicitare scrisa si motivata”. NIMIC mai fals, pentru ca mult invocatul art.14 alin (1) din Regulamentul Consular spune:  “Funcţionarul consular va acorda, la cerere sau din oficiu, în conformitate cu normele şi principiile dreptului internaţional, asistenta şi protecţie cetãţenilor romani, în calitatea sa oficialã de organ al statului investit şi recunoscut cu astfel de atribuţii”.

Acest lucru inseamna, “mare presedinte” de asociatie, total nepregatit ce esti, ca se poate sesiza si din oficiu, adica la aparitia in presa a unui caz, cand ia la cunostinta despre o situatie, chiar telefonic, cand i se aduce la cunostinta informal. Ceea ce sustine ipochimenul nepregatit ar trebui tradus asa: daca ai o situatie in care poti muri de foame, de sete sau viata iti este pusa in pericol, gasesti un loc unde sa te asezi, faci rost de o coala de hartie si un pix si iti scrii drama. Dupa aceea te duci la consulat. Daca nu ai bani sa ajungi, cersesti, te descurci cumva si aduci la cunostinta consulului problema ta, inregistrand cererea scrisa, cu numar de inregistrare la registratura Consulatului. Cam asta inseamna mandretea de prostie spusa de Leontin Cojocea: “Nicio autoritate de stat nu se va misca sau nu va actiona daca nu exista o solicitare scrisa si motivata”.

Uitati-va atent la poza si cititi dialogul acestui smecher. Veti vedea cum induce ideea ca mama copiilor …este iresponsabila. Dar consulul, caruia ii tii public partea, chiar tendentios, cum este, stimabile?

Operatiunea “Salvarea consulului Eugen Serbanescu” continua. Daca acesta ar avea demnitate si-ar asuma greseala si s-ar pune la dispozitia Ministerului Afacerilor Externe. Dar…

De vorba cu mama Gina Rotaru

Suntem un popor care se respecta. Sau, mai bine zis, nu ne-am respecta pe noi ca romani daca nu ne-am bate joc de semenii nostri, daca nu ne-am gudura pe langa vreunul cu functie inalta, daca nu am lovi in cel sarman, ca sa pice bine…functia. Apar tot felul de oameni care-i judeca pe semenii lor. Iar persoana cea mai judecata a momentului este chiar mama copilului, care a facut apelul disperat pe Facebook, Gina Rotaru. Se pare ca politicienii au lasat urme adanci in randul populatiei civile, ca mod de lucru. Numai la ei vezi ca, atunci cand te deranjeaza cineva, te legi de familie, de viata intima, uitand ca si tu, ala care dai din gura a paguba, faci sex, ai copii sau nu samd. Cei care isi permit sa emita judecati de valoare, altele decat pe criterii profesionale, sunt niste idioti, cu atat mai mult cu cat argumentele, de fiecare data, sunt puerile. Ce ar trebui sa spunem despre consul, profesional vorbind, in acest caz grav de incompetenta, caci despre asta vorbim, nu despre dramaturgul Eugen Serbanescu?

Ca urmare, am luat legatura cu Gina Rotaru, pentru a afla din gura ei care e situatia reala a faptelor, inca de la pornirea actiunii. Timp de 20 de minute am purtat un diaolog telefonic, in care femeia, aflata intr-o situatie grea, ne-a spus urmatoarele: “ Am opt copii, din doua casatorii, sase din prima, doi din a doua. Primul sot s-a sinucis, al doilea s-a electrocutat. N-am lasat copiii pe drumuri, am mancat terci cand am avut si i-am tinut langa mine. Locuiesc la mama ultimului sot, nu am un spatiu unde sa stau cu copiii care au ramas in grija mea. Am sa dau 400 de euro datorie si nu am cerut bani de la nimeni. Am rugat doar sa fiu ajutata sa imi recuperez copilul, iar acum toata lumea se leaga de viata mea intima. Nu am nimic de ascuns, doar am vrut sa imi stiu copiii in viata, pentru ca in 2005 am mai pierdut o fata care a plecat in Italia si nu mai stiu nimic de ea. Autoritatile nu m-au ajutat sa o gasesc, atunci.”

Revenind la situatia tinerilor de la Foggia, Gina Rotaru a adugat: “ Doamna Movileanu Ramona mi-a spus ca domnul consul a fost anuntat de cazul meu si a spus ca are o problema mult mai grava, cu niste marinari,  problema mea e minora, dar se rezolva, sa stau linistitia. Pe urma mi-a spus ca i s-a trimis un sms, dar nu stie daca dansul l-a citit. Copiii n-au vazut pe nimeni( n.r.- dintre autoritati, respectiv consul/consulat), singura fata care s-a dus si s-a intalnit cu ei si cu care am tinut legatura a fost Alexandra care a venit de la ea de acasa( n.r.- de la zeci de kilometri) la Rimmini la locul de intalnire”. Am mai adauga noi pe Liviu Anghel care a fost si el la locul de intalnire, el fiind chiar cel care a filmat declaratiile tinerilor luate la cald, inainte de a pleca spre Romania.

Asadar, putem trage concluzia din declaratia acestei mame care este atacata de oameni din anturajul consulului, incercand sa induca ideea iresponsabilitatii sale, fara sa traiasca drama acestei femei? Putem sa ne gandim ca Eugen Serbanescu nu s-a implicat si a lasat niste civili sa instrumenteze acest caz care este responsabilitatea sa si numai a sa, conform legislatiei in vigoare? Iar acum se incearca acoperirea acestui consului, tergiveresarea lucrurilor, fara sa inteleaga niciunul dintre cei care astazi ii pupa poala consulului, ca in viata, oricare dintre noi putem fii in situatia de a avea nevoie de profesionalismul sau. Daca acesta ne va raspunde la fel ca in cazul de la Tecuci, atunci ce vor spune cei care nu pot avea o privire de ansamblu?

Ma gandesc la vremurile dinainte de ’89, cand o femeie ca Gina Rotaru era considerata Mama Eroina de statul roman si avea o multime de facilitati, pentru ca are opt copii. Ar fi fost respectata, in timp ce acum este chinuita. Femeia isi cauta un adapost, dupa ce a pierdut doi soti, iar autoritatile se uita ca vitelul la poarta noua si isi pun mainile in san.

Facem apel pe aceasta cale, la colegii de la radio Tecuci si la cei care pot sprijini aceasta familie, cu bunele si cu relele ei, pentru a li se da o locuinta sociala, dar inainte de toate sa fie sprijinita sa intocmeasca un dosar si o cerere pentru a face aceasta solicitare in mod oficial.

Vom reveni cu amanunte edificatoare despre adevarul spus de cei implicati sau… neimplicati.

P.S. Intrebare pentru MAE si Eugen Srebanescu: Poate oare domnul Consul sa ne demonstreze ca intr-adevar era ocupat cu alti romani in dificultate la data solicitarii ajutoruluil pentru recuperarea tinerilor din Tecuci? Sa speram ca da… si oricum nu este singurul functionar in Consulat care se putea ocupa de acel caz invocat in apararea sa!


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy