Take a fresh look at your lifestyle.

Mircea Rosca// Proiect de Lege pentru ratificarea Protocolului privind turismul durabil

Proiect de Lege pentru ratificarea Protocolului privind turismul durabil, adoptat la Bratislava la 27 mai 2011 și semnat de România la Bratislava la 27 mai 2011, la Convenția cadru privind protecția și dezvoltarea durabilă a Carpaților, adoptată la Kiev la 22 mai 2003

Stimaţi colegi parlamentari,

Ne-am obişnuit atunci când avem spre dezbatere şi adoptare un astfel de act normativ, ratificare de protocol sau acord, să nu-i acordăm o prea mare importanţă. Însă protocolul de faţă care vizează un angajament pe care România şi l-a asumat în faţa partenerilor, alături de care a semnat Convenția cadru privind protecția și dezvoltarea durabilă a Carpaților, obligă statul român la o serie de acţiuni guvernamentale în vederea implementării unor măsuri specifice care să conducă la indeplinirea obligaţiilor ce decurg din acest statut.

Una dintre obligaţii se referă la adoptarea de către statul român a unei Strategii pentru dezvoltarea turismului durabil în Carpaţi, prin care trebuie gândit un mix de acţiuni menite să promoveze Carpaţii drept destinaţie turistică prin susţinerea destinatiilor, produselor şi serviciilor turistice din acest areal.

Chiar dacă această strategie a fost prezentată în cadrul întâlnirii Grupului de lucru pe turism durabil din Slovacia, 13-14 iulie 2013, în care au fost descrise foarte frumos toate acţiunile pe care România le va aplica în vederea atingerii obiectivelor, cred că nu este suficient.

Rolul Guvernului este să gândească un set de măsuri prin care turismul românesc în ansamblul său să fie ajutat. Dar această preocupare lipsesşte cu desăvârşire de pe agenda cabinetului Ponta III, iar drept dovadă este capitolul de turism din Programul de guvernare cu care s-a prezentat acest cabinet pentru votul de investitură în faţa Parlamentului. Strategia pe turism a fost mult comprimată, iar măsurile fiscale pentru stimularea turismului românesc au fost eliminate.

Ca atare, stimaţi guvernanţi, strategiile nu ţin loc de măsuri concrete prin care să se vină în sprijinul operatorilor din turism şi care să facă din acest domeniu de activitate economică, unul cu un aport considerabil în PIB.

Parlamentarii liberali vor da un vot în favoarea acestui act normativ, dar aşteaptă în continuare din partea guvernului politici reale pentru acest sector de activitate, al cărui potenţial este recunoscut doar la nivel declarativ, fără a fi valorificat şi susţinut.

Va multumesc,

Mircea Rosca – deputat PNL


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy