Astăzi, la sediul USR din centru, a avut loc prezentarea candidaților acestui partid la Camera Deputaților și Senat. Totodată, s-au abordat teme naționale, județene și locale, după ce fiecare candidat s-a prezentat și a vorbit despre ceea ce își propune să facă în Parlament dacă va obține voturile românilor.
Senatorul Aurel Oprinoiu a deschis balul prezentărilor și a spus că vrea să continue ceea ce a început în domeniul mediului în actualul său mandat de senator. Mai mult, își dorește să stopeze și să elimine problema deșeurilor în Prahova, iar prahovenii să respire un aer curat. De asemenea, vrea ca ploieștenii să aibă un cost al energiei termice corect și energie electrică verde produsă, fără să specifice care este acest cost corect. Proiectul de suflet al senatorului Oprinoiu este constituirea unui Cod de Mediu după modelul francez, ceea ce ar fi absolut necesar dacă se va materializa.
Următorul pe lista pentru Senat, care s-a prezentat ca și candidat, a fost Cătălin Ignat. Acesta a iterat dorința pentru care a intrat în politică: să nu mai existe actuala majoritate în viitorul Parlament și să promoveze proiecte de legi prin care să evite situații precum cea care ține prima pagină, cu o lege făcută special pentru ca Iohannis să poată candida pentru o funcție de senator. În Parlament, se va ocupa de temele sale favorite: sport, turism, și va oferi o mână de ajutor senatorului Oprinoiu pe partea de mediu.
Andrei Mazilu, care s-a întors în țară după o perioadă de 15 ani petrecută în Norvegia ca inginer, vrea să aducă ceva din bunele practici norvegiene în România. Doamne ajută, numai că noi suntem departe de a fi vikingi, din păcate.
La prezentarea candidaților la Camera Deputaților, lista începe cu George Marussi, care ar fi la al treilea mandat. Domeniile pe care le vizează sunt Energie și Agricultură, de care se ocupă și în prezent. Și-ar dori mai multe investiții de fonduri pentru sănătate și învățământ. Pentru toate acestea, în opinia lui Marussi, România trebuie să facă un pas major spre reformă, în primul rând una constituțională, adică implementarea referendumului la care românii au votat pentru doar 300 de parlamentari. „Avem nevoie de o reformă a justiției,” a spus acesta, moment care mi-a atras atenția, pentru că este nevoie de așa ceva pentru ca România să nu mai fie atât de coruptă.
A urmat Felix Bulearcă, actualul președinte al USR Prahova, care a vorbit despre conflictele armate care sunt la granița noastră, în Ucraina, despre cele din Orientul Mijlociu și cel mocnit din Taiwan, context în care România are nevoie de o armată modernă, cu cadrul legislativ pentru această modernizare. A deschis subiectul carierei militare, care în prezent nu mai pare a fi atractivă, și a propus o revigorare a industriei de apărare. Își dorește totodată să activeze pe partea de ordine publică și să se axeze pe asigurarea unui cadru legislativ pentru „reducerea consumului de droguri” și siguranța circulației pe drumurile publice.
La pupitru a urmat Raluca Bercea, care a deschis un subiect sensibil pentru care intră în lupta electorală: lupta împotriva corupției, a dezinformării, a demagogiei, care persistă de prea mulți ani în politică. În calitatea sa de medic, a văzut încă de când era studentă fața sistemului medical, unde colegii săi, fii și fiice de profesori universitari, primeau posturi preferențiale, ceea ce se întâmplă și astăzi, lucru cu care Raluca Bercea nu este de acord. Și-ar dori să se înființeze în Prahova două-trei centre de permanență care să reducă presiunea de pe Unitatea de Primiri Urgențe și să se creeze un Serviciu dedicat românilor întorși din Diaspora, pentru reintegrarea lor mai ușoară.
Lavinia Udrea, președintele filialei Puchenii Mari, locul unde s-a născut și care a inspirat-o să intre în politică pentru a produce o schimbare, pe care a și realizat-o fiind viitor consilier local, a urmat la cuvânt. Ținta Laviniei Udrea pentru alegerile parlamentare este îmbunătățirea calității vieții în mediul rural și nevoia de a oferi modele celor care locuiesc în aceste zone. Discursul său s-a axat pe necesitatea unei prezențe mai mari în Parlament a persoanelor de calitate din mediul rural, ceea ce, pe bună dreptate, este nevoie pentru a îmbunătăți percepția asupra educației și a estompa din viciile din mediul rural. Astfel, parlamentarii proveniți din acest mediu vor ști foarte bine ce legislație este nevoie în acest sens, a spus Lavinia Udrea. Dezvoltarea comunităților rurale, un mai bun acces la infrastructură modernă și eliminarea dependenței de ajutoare sociale par a fi țintele de viitor parlamentare ale acestei frumoase și inteligente doamne. O altă preocupare interesantă pentru care candidata USR a avut o pledoarie a fost creșterea accesului la serviciile de sănătate mintală, educație și resurse care sprijină prevenția și tratamentele problemelor de sănătate mintală și, de asemenea, crearea unui mediu în care discuțiile despre aceste probleme sunt deschise. Pare a fi ca un aer proaspăt în politică, Lavinia Udrea, prin prisma pregătirii sale inedite, respectiv experiența în cercetarea motivării comportamentelor pozitive în societate și obținerea unui doctorat în Marea Britanie pentru politici publice, ajutând populația să înțeleagă de ce trebuie să ne comportăm pozitiv în societate și să se elimine comportamentele antisociale. Auzind aceste lucruri, am înțeles de ce Lavinia Udrea a fost tot un zâmbet de la începutul până la sfârșitul conferinței.
S-a trecut apoi la critica PSD și PNL, făcută de senatorul Aurel Oprinoiu, având în vedere că PNL intenționează să vină cu o lege prin care să i se permită președintelui Klaus Iohannis să devină senator fără să își dea demisia înainte de alegerile parlamentare. Mi-a plăcut ce a spus Oprinoiu că vrea USR să facă: O Românie pentru toți, nu doar pentru unii!
Felix Bulearcă a trecut la problemele din județ și a povestit despre acțiunea în instanță pentru invalidarea primarului din Cărbunești. Stan Petre se pare că a comis un fals, depunând documentul în care a menționat că nu a fost colaborator al Securității, în condițiile în care a fost, din câte se pare. Acest lucru ar conduce la obținerea unui mandat de primar pentru reprezentantul USR în acea localitate, care a pierdut alegerile cu șase voturi. Din câte ni s-a comunicat, astăzi, 19 septembrie 2024, instanța a amânat pronunțarea asupra invalidării.
Ar mai fi de menționat încrederea celor prezenți în Elena Lasconi, pe care o văd câștigătoare a funcției de președinte, atât prin limbajul corpului, cât și prin cuvinte.
Mai jos aveți listele cu candidații USR la alegerile parlamentare:
Senat:
- Aurel Oprinoiu
- Cătălin Ignat
- Valentin Crețu
- Andrei Mazilu
- Anca Popa
Camera Deputaților:
- George Marussi
- Felix Bulearcă
- Raluca Bercea
- Lavinia Udrea
- Antonio Pârâu Enache
- Nicolae Iosifescu
- Lucian Moise
- Cătălin Olteanu
- Adrian Câmpeanu
- Nicoleta Mizileanu
- Laurențiu Bârseșteanu