Take a fresh look at your lifestyle.

Mesajul Majestăţii Sale Regelui Mihai I de Crăciun 2014

Români,

Este al şaptezeci şi cincilea an în care mă adresez vouă de Crăciun. România anului 2014 este atât de diferită de cea a lui 1940 când, la vârsta de 19 ani abia împliniţi, am primit onoarea de a fi, din nou, Suveranul vostru. Şi atât de diferită de cea a întunecatului an 1989, când vă încurajam de departe, din exil.

Anul acesta, Europa a sărbătorit 25 de ani de la căderea dictaturii comuniste. Iar Bucureştiul a fost, pentru două zile, capitala morală a continentului, prin prezenţa atâtor lideri democratici care au scris istoria ultimului sfert de secol.

Să ne plecăm adânc în memoria românilor, atât de mulţi la număr, victime ale negrei perioade din 1945 până în 1989!

Naţiunea noastră a avut de făcut la sfârşitul anului o importantă alegere democratică. Neaşteptat de mulţi oameni şi-au exercitat dreptul de vot, ceea ce dă speranţă şi bucurie. Ţara însă trebuie să rămână unită, fiindcă interesele fundamentale ale României sunt deasupra conjuncturii, deasupra puterii vremelnice şi a preferinţelor politice. Sper ca, de aici încolo, domnia legii şi respectul faţă de rostul instituţiilor Statului să fie de neclintit.

Afecţiunea şi încrederea voastră sunt încă mai vii decât anul trecut. Aceasta este o binecuvântare pentru noi. Regina şi cu mine primim cu bucurie ataşamentul vostru faţă de Coroană.

Anul care se încheie ne-a adus satisfacţii. Familia Regală a vizitat Israelul, pentru prima oară de la fondarea acestui stat. Acolo, la Ierusalim, sălăşluieşte aşezământul ortodox ridicat sub domnia bunicilor mei, Regele Ferdinand I şi Regina Maria. Fiica mea, Margareta, m-a reprezentat la Yad Vashem, unde Regina Elena, mama mea, are numele înscris în piatră, în calitate de Drept Între Popoare. Membrii Familiei mele au vizitat Suedia, Marea Britanie, Italia, Marocul, Iordania, Italia, Germania, Qatar, Bulgaria, Grecia şi Turcia. Peste tot, Casa Regală a dus un mesaj primit cu respect, spre binele relaţiilor ţării noastre cu restul lumii.

În ţară, Principesa Moştenitoare, Principele Radu şi, de doi ani încoace, Principele Nicolae, au fost săptămână de săptămână în oraşe şi comune din toate colţurile ţării, inspirând şi dând curaj comunităţilor locale. Un mare număr de instituţii şi organizaţii au primit nume sau patronaj regal, simţindu-se conectate la stabilitate, respectabilitate şi continuitate. Curtea de Argeş este prima urbe care a primit titlul de “Oraş Regal”.

În îndepărtatul colţ de sorginte românească numit Soroca, la malul Nistrului, sălăşluieşte o comunitate mică de oameni care au decis să dea aşezării lor numele de “Satul Regina Maria”. Cinste lor!

Familia Regală continuă munca socială începută de Regina Elisabeta a României acum un secol şi jumătate. Proiectele educaţionale, culturale, de voluntariat şi de răspundere socială sunt continuate cu devotament. Fundaţia Principesa Margareta a României împlineşte 25 de ani. Tot atâţia ani împlineşte şi Principesa Moştenitoare de când a păşit pe pământul ţării ei.

Prin viaţa pe care i-a dat-o prezenţa Familiei mele, Castelul Peleş s-a transformat dintr-un muzeu naţional într-un martor al continuităţii şi suveranităţii noastre, ca stat european.

Aduc laudă iniţiativei individuale. Sectorul privat din România s-a străduit să sporească prosperitatea societăţii noastre, chiar în condiţii descurajante, dând dovadă de creativitate, însufleţire şi patriotism. Avem în ţară comunităţi cu oameni foarte gospodari şi pricepuţi, în frunte.

Aduc recunoştinţă militarilor români, care au devenit admiraţi în lumea transatlantică pentru cât de mult realizează cu resurse financiare atât de modeste.

Gândul meu se îndreaptă către bătrânii singuri, către copiii care cresc departe de ai lor, către cei de toate vârstele care nu au cum să-şi vadă de sănătate aşa cum trebuie.

În zilele acestea, ne gândim la lecţia de iubire, suferinţă şi modestie a Domnului Nostru Isus Hristos. Naşterea Domnului aduce cu sine un desăvârşit exemplu de bunătate, de altruism, de grijă faţă de aproapele tău şi un neclintit ataşament faţă de familie.

Întregii noastre naţiuni, trăitoare în ţară şi în Republica Moldova, precum şi tuturor românilor din alte părţi ale lumii, iubirea şi nădejdea mea!

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

 

 

Mihai R

24 decembrie 2014


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy