Observam cu totii ceea ce se intampla cu pachetul de legi ale jutitiei pe care puterea vrea cu orice pret sa le impuna. Poate ca ele sunt bune, poate ca nu sunt, dar modul in care se procedeaza de catre cei in drept sa implementeze aceste legi este unul lamentabil si lipsit de transparenta. Nu suntem printre cei care considera ca daca un partid a primit votul poporului trebuie lasat sa isi faca treaba, fara ca poporul sa nu reactioneze. Consideram ca aceasta mentalitate a tras in jos Romania deoarece, din patru in patru ani, cei care au condus tara au fost lasati sa o …conduca, dupa bunul lor plac. Fara transparenta si departe de interesul cetateanului, motive pentru care romanii au iesit in strada, indifrerent cine a fost la putere.
Prin urmare, suntem 11 entitati civice, ONG-uri, sindicate si organziatii patronale, reprezentanti ai circa 200.000 de prahoveni, care am semnat o cerere de dezbatare publica, conform legii 52/2003, cu privire la transparenta decizionala, care, pentru prima oara in Romania, au decis sa schimbe regulile jocului.
Ce cerem? Sa se respecte legea transparentei decizionale, mai exact art. 7 alin (9), care spune ca “Autoritatea publica in cauza este obligata sa decida organizarea unei intalniri in care sa se dezbata public proiectul de act normativ, daca acest lucru a fost cerut în scris de catre o asociatie legal constituita sau de catre o alta autoritate publica”.
De asemenea, consideram ca primele institutii in stat care sunt indrituite sa respecte legea transparentei decizionale sunt Senatul si Camera Deputatilor, adica acele institutii care creeaza legile acestei tari.
Aducem la cunostinta opiniei publice ca cererea noastra a fost depusa la Senatul Romaniei sub nr. 2825/A din 21.11.2017, iar la Camera Deputatilor sub nr. 3b/31152 din 21.11.2017. Asteptam sa fim anuntati unde, cand si la ce ora va fi organizata dezbaterea publica obligatorie de catre institutiile carora ne-am adresat, in termenul stabilit de legea transparentei decizionale.
Demersul nostru vine pe fondul nemultumirii generale legata de impunerea unor reguli noi care lasa impresia, cel putin, ca protejeaza anumite categorii de persoane la varful tarii. In cazul in care presedintii Camerei Deputatilor si Senatului nu vor tine cont de cererea noastra, ne vom adresa cu plangere prealabila pentru anularea legilor adoptate fara respectarea legii 52/2003 de catre institutiile mentionate si catre presedintia Romaniei pentru a nu fi promulgate, in aceste conditii.
Cu aceasta ocazie atragem atentia presedintelui Romaniei, dar si parlamentarilor, de Prahova, in primul rand, sa vegheze asupra respectarii legislatiei in vigoare, respectiv a prevederilor Legii 52/2003.
Semnatarii cererii de dezbatere publica sunt:
1. Federatia Sindicatelor Alfa Transport, Sindicatul Feroviarul, prin presedinte Angheli Catalin Adrian,
2. Federatia Sindicala a Lucratorilor din Industrie „Metal” Sindicatul Cameron, prin presedinte Ion Anton
3. SNPL Filiala Targsor, prin presedinte Chirca Muja
4. Asociatia Alianta pentru Drepturile Omului Romania, prin presedinte Cristescu Eugen
5. Sindicatul Phoenix Prahova, prin presedinte Ion Cristian
6. Uniunea Generala a Industriasilor din Romania – UGIR – Filiala Judeteana Prahova , prin presedinte Moroianu Geaman Adrian
7. Patronatul Intreprinderi Mici si Mijlocii Prahova, prin presedinte Duma Florin ,
8. Uniunea Asociaţiilor de Proprietari Prahova, reprezentată prin Cristescu Eugen-Costin
9. Sindicatul OSL Romania, prin presedinte, Marin Gigel
10. Asociatia profesionala Centrul de mediere Ploiesti, prin presedinte Mateianu Constantin Viorel
11. Patronatul National Roman- filiala judeteana Prahova, prin presedinte Popovici Dan Paulian