Take a fresh look at your lifestyle.

Legea transparentei decizionale a fost modificata. Badescu, atentia la mine de-acum incolo

In sfarsit, dupa aproape doi ani, Coalitia 52 din care am facut si eu parte, ca presedinte al Aliantei pentru Drepturile Omului din Romania(A.D.O.R) a obtinut cea mai mare victorie pentru societatea civila. Recent, prin aparitia Legii 281/2013, cu privire la modificarea Legii Transperentei decizionale, s-au schimbat regulile jocului. Autoritatile locale sunt acum, si mai clar, obligate sa organizeze dezbatare publica atunci cand li se cere. Mai nou, este definita si dezbatarea publica, pentru a nu mai lasa loc de interpretari: art. 3 lit. K: “dezbatare publica- intalnire publica organizata conform art. 6”.

De asemenea, se instituie obligatia autoritatilor de a adduce la cunostinta opiniei publice proiectele de hotarari cu 30 de zile inainte de sedinta, nu ca pana acum cand erau aduse cu 3 zile in atentia ploiestenilor. Totodata, in maxim10 zile de la solicitare trebuie anuntat locul si ora la care trebuie organizata dezbatarea care are acum reguli clare.

Consider acest mare success un prim pas spre democratie reala, in care cetateanul este invitat si indraptatit sa isi sustina punctele de vedere fata de deciziiile autoritatilor inainte ca acestea sa fie luate. Ca sa nu mai spuneam ca, de-acum, exista obligatia ca initiatorul/initiatorii proiectului de act normativ de a participa la dezbatarea solicitata.

De-acum, primarul Iulian Badescu are toate parghiile sa invete ce inseamna respectul fata de societatea civila, iar aceasta se poate consolida si deveni un partener solid pentru primar si Consiliul Local, demn de luat in seama si de a carui parere trebuie sa se tina cont. Daca intradevar va intereseaza ce puteti face, cititi si Legea 52/2003, cu privire la transperenta decizionala, forma veche, la care adaugati aceste modificari.

Eu stiu ca voi folosi aceste prerogative, acum ca nimic nu mai lasa loc de intepretare. Pazea!


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy