Dezvoltarea cognitivă a copiilor se datorează nutrienților furnizați prin alăptare și legăturii stabilite între mamă și copil prin acest act.
„Nutriția este un factor foarte important pentru creșterea fizică și mentală a copiilor, deoarece 85% din creier se dezvoltă în primii trei ani de viață. Tot ceea ce se face în această perioadă este o investiție pentru o viață întreagă.”, a spus Jorge Higuera, Director Medical Regional pentru America Latină Mead Johnson, la primul simpozion Mead Johnson unde specialiștii la nivel mondial au prezentat cele mai recente evoluții în acest domeniu.
Colin Rudolph, profesor la Clinica de Pediatrie de la Universitatea din California din San Francisco, unul dintre vorbitorii de la simpozion a facut referire la membrana globulelor de grăsime din lapte (MFGM), explicând că aceasta conține biocomponente (lipide complexe) în lapte care promovează dezvoltarea psihică și întăresc sistemul imunitar al copiilor.
„Descoperirile recente în tehnologie au permis adăugarea de Membrane Globulare ale Grăsimilor din Lapte (MGGL) în formulele de început pentru obținerea de beneficii semnificative pentru studiu de comportament“, a spus Rudolph.
De asemenea, Dr. Horacio F. González, doctor în medicină, specialist în Pediatrie- Nutriție, a explicat că alăptarea este cea mai bună hrană pentru copil, nu numai pentru substante nutritive din lapte, dar și pentru că stimulează legătura mamă-copil, importantă pentru dezvoltarea cognitivă a copilului.
În ceea ce privește substanțele nutritive din laptele matern, specialistul a remarcat că, deși toate sunt importante, având în vedere avantajele gasite pe neurodezvoltarea copilului a fost investigat care ar avea cel mai mare impact.
„Studii recente arată că lipidele complexe care se găsesc în membrana din jurul globulelor de grăsime din lapte joacă un rol important în arhitectura de comunicare neuronală din creier. Adică, ele sunt încorporate în sistemul nervos central“, a mai spus dr. Gonzalez.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă alăptarea exclusiv până la șase luni de viață a copilului și, apoi, laptele matern plus alte alimente până la trei ani, în special în privința grupurilor sociale cele mai vulnerabile, în care, în ciuda statutului nutrițional al mamei, acesta va fi întotdeauna cel mai bun aliment.