Take a fresh look at your lifestyle.

Ipoteză șoc// Cutremurul din Emilia-Romagna s-a produs din cauza exploatării gazelor prin fracționare hidraulică( interzisă în multe state)?

UPDATE 06.06.2012

Geologii italieni au lucrat in ultima perioada la studierea seismului produs in data de 29 mai 2012 in regiunea Emilia-Romagna. Oamenii de stiinta de la USGS (Serviciul Geologic American) au recalculat magnitudinea cutremurului, ajungand la concluzia ca acesta a avut o intensitate de 6.0 grade pe scara Richter si s-a produs la o adancime de 5,1 Km (si nu 10,1 Km cum se considerase initial).

Intre timp in Italia, tot mai multe voci sustin ca seismul a fost o consecinta a “fracking”-ului. “Coincidentele” care poarta spre lansarea unei astfel de idei sunt numeroase, de la inceputul anului in partea de Nord inregistrandu-se nu mai putin de 632 de miscari ale scoartei, aproape toate in apropierea asa-ziselor “Shale Gas” (zone in care se exploateaza zacaminte de gaz prin metoda “fracking”). Deasemenea, in data de 19 mai 2012 au existat semnalari ale faptului ca in unele zone din regiunea Emilia Romagna, izvora din pamant un amestec lichid de apa si nisip.

Seismul de 5,8 grade pe scara Richter, produs marţi 29 mai în regiunea Emilia-Romagna din Italia, a generat în ultimele zile, pe lângă pagubele inerente ale unei astfel de calamităţi, o revărsare a unor fluvii de cerneală în presa scrisă din Peninsulă. Deşi nu a şocat prin intensitate si violenţă, acesta a paralizat activitatea de orice fel din regiunea în care s-a manifestat. S-au numărat (până la ora scrierii acestui articol) 15.000 de sinistraţi care şi-au părăsit casele de teama unor replici mai violente care ar putea nărui locuinţele deja fisurate. Numărul total al morţilor este de 17 şi sunt în majoritate muncitori aflaţi, la ora producerii cutremurului, la locurile de muncă(!).

Mass media faţă-n-faţă cu seismul.

 

Aşa cum era firesc într-o societate capitalistă în care mass media se afla în moarte clinică, ştirile au luat cu rapiditate forma unor polemici interminabile în platourile posturilor de televiziune. Se discuta despre orice aspect al  calamităţii şi se friza cu graţie discuţia referitoare la CAUZELE care ar putea sta la baza activităţii seismice anormale înregistrată în ultimii 2-3 ani în regiunea Emilia-Romagna. Desigur, nu există o întreagă conspiraţie în spatele acestui fapt! Există doar o coincidenţă: în zona respectivă se află în plin avânt exploatările de gaz printr-o metodă interzisă (şi aflată ȋn curs de interzicere) ȋn mai multe state de pe tot cuprinsul globului: fracţionare hidraulică.

Texanii, gazul şi politicienii.

Mirandola este numele localităţii sub care, la o adâncime de 10,2 Km a avut epicentrul seismul. Orăşelul, cu o populaţie maximă ȋnregistrată de 25.000 de locuitori şi aflat la o distanţă de 34 de kilometri de Modena, păstrează o parte din zidurile ce-i conferiseră ȋn perioada medievală statutul de “fortăreaţă”. Dar nu neapărat pentru acest lucru este cunoscută localitatea investitorilor străini cât pentru zăcământul de gaz pe care este construită.

Texanii de la Aleanna Resources s-au arătat atât de interesaţi să “ajute Italia să-şi mărească producţia de gaz natural” (formularea cu care BRS Resources, o firmă de apartament ce deţine 17%  din Aleanna Resources, justifică graba cu care trebuie ȋncepute studiile pentru alţi 3.250 de km2 de teren). Astfel, Câmpia Padana urcă pe locul 2 ȋn clasamentul zăcămintelor de gaz din Europa cu 27 de trilioane de m3 de gaz stocaţi în subteran.

 

 

Metoda prin care compania texană va aduce la suprafaţă zăcămintele de gaz din subteran este (aşa cum afirmam şi câteva rânduri mai sus), fracţionarea hidraulică. O procedură interzisă în Bulgaria, Franţa, Germania, Vermont ori aflată ȋn curs de interzicere ȋn Marea Britanie şi New York. Argument care însă nu i-a convins pe politicienii italieni să dea “undă verde” exploatărilor aflate în curs în regiunea Emilia Romagna, în schimbul unei redevenţe de 7% şi Dumnezeu ştie, câte alte comisioane confidenţiale.

Între timp, activitatea seismică continuă în regiunea deja afectată. O replică de 3,5 grade pe scara Richter s-a resimţit azi-noapte în jurul orei 01:07 (ora locală a Italiei). Taberele de sinistraţi rămân pe poziţii, oferind adăpost celor 15.000 de cetăţeni aflaţi în grija a 4.500 de voluntari, militari şi forţe de ordine.

 

Vom reveni cu amănunte

UPDATE: 03 IUNIE 2012-ORE 21.21
EMILIA-GRANITA CU LOMBARDIA
Magnitudine 5,1; Adancime 9,2 KM
EPICENTRU , INTRE LOCALITATILE NOVI SI CONCORDIA (MO)


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy