Take a fresh look at your lifestyle.

Inghesuiala … cu impunere… la Casa de Asigurari de Sanatate Ploiesti

Casa de Asigurari de Sanatate Ploiesti, isi bate joc in adevaratul sens al cuvantului de ploiestenii, care sunt umiliti la maxim. Sute de oameni se inghesuie zilnic sa-si clarifice situatia deciziilor de impunere.
Nici nu a inceput bine anul ca unele institutii au si inceput sa-si execute datornicii. Este si cazul Casei de Asigurari de Sanatate Ploiesti care pune pe drumuri sute de asa zici datornici din judet pentru care au fost eliberate titluri executorii. Anuntul a fost postat pe site-ul http://casprahova.mmc.ro/anunturi.htm la sectiunea, „Anunturi”  unde se arata ca institutia comunica faptul ca„CASP roaga contribuabilii persoane fizice din judetul Prahova care vor primi decizii de impunere pentru veniturile impozabile transmise decatre ANAF, sa se prezinte in cursul luni ianuarie pentru a lamuri situatia contributiilor la asigurarile sociale de sanatate neachitate”. In acest sens, CASP, a emis sute poate chiar mii de decizii de impunere la persoane fizice din judet. Astazi, 8 ianuarie a.c., pe holul acestei institutii, sute de oameni au fost „condamnati” sa stea ore intregi la coada pentru a lamuri situatia deciziilor de impunere. Cu nervii intinsi la maxim, oamenii, in mare parte persoane in varsta aduceau numai cuvinte de „lauda” la adresa functionarilor de aici. „Am 77 de ani, de circa doua decenii sunt pensionar si astazi sunt umilit de functionarii de aici. Atat eu cat si sotia mea suntem somati sa dam peste 4 mii de lei si nu stim de ce si pentru ce. Noi nu avem alte venituri decat pensia si nu este admisibil sa iti trimita acuma decizie de impunere pe perioada 2006-2012, daca datoram aceasta suma de bani nu puteau sa imi trimita somatie de plata anual”, se intreba pensionarul Nicolae Dobre.
Un alt ploiestean a fost pus pe drumuri din cauza ca a avut „tupeu” sa declare ca detine o suprafata de teren. ” In urma cu trei ani de zile am declarat ca am o suprafata de teren pentru a putea face acte pe el si a plati impozit. Pe acel teren am cultivat rosii, dar nu pentru a le comercializa ci pentru consumul familiei mele. Si uite ca astazi sunt pus sa platesc aproape 900 de lei. Este o aberatie, am sa fac contestatie”, a spus Alexandru Roberto, din Miroslovesti, Prahova. Acesta a primit decizia de impunere nr 33118, prin care este obligat sa plateasca suma de 896 lei.
Pentru acestia au fost emise in prealabil decizii de impunere, fiind trimise prin posta din luna decembrie anul trecut. „Titlurile executorii au fost emise pentru contribuabilii persoane fizice care sint inregistrati cu venituri impozabile in perioada 2006-2011, pentru care acestia datoreaza contributia la asigurari sociale de sanatate (CASS) si nu au declarat aceste obligatii la CAS Ploiesti. Este vorba despre venituri obtinute din cedarea folosintei bunurilor, venituri din dividende si dobinzi, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil”, sustine conducerea CAS Ploiesti.
 
Datoria poate fi stearsa
 
Ploiestenii care au primit astfel de decizii de impunere trebuie sa fie atenti pentru ca exista o lege din 2006, inca in vigoare, conform careia cei care platesc CASS, fie ca angajati, pensionari sau someri, ori platesc dintr-o alta sursa aceasta taxa, nu mai trebuie s-o achite, chiar daca obtin venituri suplimentare. Astfel, cei care „au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate decit asupra acestora din urma“, iar „pentru a contesta deciziile de impunere vor prezenta, in afara documentelor mentionate (documente doveditoare ale venitului si ale achitarii CASS, unde e cazul – n.r.), copie dupa cartea de munca sau adeverinta de la locul de munca din care sa reiasa calitatea de angajat pe perioada obtinerii altor venituri. Persoanele care au realizat venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din dividende si dobinzi, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil in anii 2008 – 2010 si in acelasi timp au realizat venituri din pensii vor putea contesta deciziile de impunere anexind la documentele emise de unitatile teritoriale ale ANAF si copia deciziei de pensie“, se precizeaza intr-o adresa postata in anul 2010 pe site-ul CNAS.  

APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy