Legea 288/2010 de aprobare a OUG 50/2010 a modificat art. 95 în sensul că prevederile ordonanţei nu se aplică contratelor aflate în curs de derulare la momentul adoptării acesteia.
De la această regulă sunt exceptate anumite prevederi:
- Art. 371 care permite clientului bun platnic să solicite Băncii o refinanţare
- Art. 66-69 referitoare la rambursarea anticipată
Prin urmare, aceste articole rămân aplicabile în continuare contractelor aflate în derulare la momentul adoptării OUG 50/2010.
Cu toate acestea, prin art. II, Legea 288/2010 a creat un instrument care permite acoperirea, în parte, a problemei neretroactivităţii. Astfel, pentru consumatorii care au semnat acte adiţionale conform formei iniţiale a OUG 50/2010, prevederile contractuale rămân aplicabile. În ceea ce priveşte problema actelor adiţionale nesemnate şi aşa-zis acceptate tacit, textul legal conferă două posibilităţi. Fie printr-o notificare în termen de 60 de zile de la publicarea Legii 288/2010 consumatorii sau Banca îşi manifestă voinţa ca aceste acte adiţionale să nu-şi producă efectele, cu consecinţa lipsei incidenţei prevederilor OUG 50/2010, fie, fie prin scurgerea termenului de 60 de zile, actele adiţionale adoptate tacit îşi consolidează valabilitatea.
În ceea ce priveşte litigiile pornite de consumatori împotriva Bancilor, ca urmare a notificarilor pe care acestia le vor face către banci, in sensul ca nu doresc sa li se aplice prevederile actelor adiţionale „acceptate tacit”, atât aceste aşa-zise aceste acte adiţionale şi cât şi prevederile OUG 50/2010 nu-şi vor mai produce efectele. În concluzie, putem spune ca, din moment ce temeiul legal al actiunilor intentate impotriva Bancilor nu se sprijină deloc pe prevederile OUG 50/2010, modificarea acestei ordonanţe prin Legea 288/2010 nu are nici un efect negativ faţă de litigiile demarate. În plus, refuzul actelor aditionale ar intoarce contractele de credit la forma de dinainte de 21 iunie, cind erau presarate cu clause abusive. Ca urmare a acestui fapt, caracterul abuziv al clauzelor va putea fi mai uşor probat în instanţă, atat pentru cei care au declansat deja procese, cat si pentru cei care vor dori sa declanseze procese.
Autor:
SCA Piperea & Asociaţii