Intotdeauna m-am uitat cu admiratie la romanii care au plecat afara, care au avut aceasta tarie de a parasi tara si si-au luat destinul in piept. Admiratia mi-a ramas, dar in mare pentru semnificatia actiunii de a-ti cauta un destin mai bun. Dupa ce am scris ultimul articol despre o actiune laudabila, in care o mana de oameni condusi de Olivia Tudor s-au mobilizat si au intervenit pentru a scapa doi frati din mainile unor angajatori care ii exploatau aproape de sclavagism, acum ma incearca un gust amar fata de efectul acestei fapte minunate( vezi AICI). O sa va intrebati de ce? Pentru simplul motiv ca acest gest care ar fi trebuit onorat de autoritaile romane, de Consulatul condus de Eugen Serbanescu, este batjocorit, este rastalmacit si pus in favoarea consulului care a dat cu flit celor nevoiasi si acum vrea sa iasa basma curata.
Suntem de parere ca Eugen Serbanescu este incapabil sa vada intreg ansamblul de fapte, intregul peisaj al problemei, iar cea care face jocurile pare a fi sotia sa, a carei actiune de a afirma pe Facebook ca sotul sau s-a implicat in rezolvarea situatiei, in timp ce el nu a miscat un deget, a fost revoltatoare. Se spune in popor ca” femeia te ridica, femeia te coboara”. In ceea ce o priveste pe sotia consulului, care a semnat postarea pe Facebook cu numele Roxana Dima, o lasam pe domnia sa sa traga concluzia in care dintre situatii se afla. Practic, de la aceasta postare a domniei sale am decis si noi sa scriem, pentru ca, nu cu mult timp inainte Olivia povestise cu lux de amanunte pentru jurnalistul Andi Radiu, de la Gazeta Romaneasca, toata actiunea de salvare a acelor copii. O sa revenim asupra modului in care a prezentat situatia jurnalistul.
Cine a fost Eugen Serbanescu, inainte de a fi consul
Dupa ce m-am consultat intens cu domnul Google, am aflat ca nemaipomenitul nemaintalnitul, fantasticul consul a fost jurnalist la Romania Libera o mare perioada de timp. Potrivit ziarului „Romania libera”, Eugen Serbanescu a fost consul general al Romaniei la New York si Los Angeles, analist politic si jurnalist la „Romania libera”, unde a ajuns în funcţia de redactor-şef adjunct în 1994. Este de cativa ani si scriitor si dramaturgsi membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. In perioada 2006- 2013 a fost director al Centrului National al Cinematografiei(CNC). Aici, activitatea domniei sale a fost de multe ori criticata, asa cum consemneaza site-ul ro.stiri.yahoo.com:
<<Surse din interiorul CNC au spus pentru Cinemagia că cel mai recent proiect al lui Eugen Şerbănescu la CNC era un Club al cineaştilor în curtea interioară a clădirii, pentru care ar fi fost nevoie de un buget de aproximativ 1 milion de euro, întrucât clădirea necesită lucrări de consolidare, fiind construită în anii 1930.
La mijlocul lunii martie, România Liberă atrăgea atenţia că Şerbănescu angajase în Comisia de rating a filmelor care intră pe marile ecrane pe Ovidiu Garcea – şeful firmei de pază Eneea Real Security SRL (care asigură de câteva luni şi paza CNC-ului). Surse din interiorul CNC au spus pentru Cinemagia că Ovidiu Garcea este iubitul Elenei Ilie, directorul economic al CNC…
Eugen Şerbănescu a fost cel mai contestat director al CNC. În 2009, regizorul Cristian Mungiu (aflat in postura de membru al comisiei de selectie a proiectelor cinematografice) a depus un raport la Ministerul Culturii despre neregulile pe care le-a sesizat în desfăşurarea concursului de alocare de credite pentru proiectele de film, majoritatea la calcularea punctajelor din dosarele aplicantilor, care „nu este precisa, ci interpretabila, in functie de cine socoteste punctajul”… În 2010, Răzvan Georgescu, membru în comisia de evaluare a scenariilor de documentar de la acea sesiune de concurs, a trimis o scrisoare ministrului culturii Kelemen Hunor acuzând „grave vicii de procedură” la acelaşi concurs de proiecte cinematografice. Anul trecut, regizorul Tudor Giurgiu a cerut public demisia lui Eugen Şerbănescu, acuzându-l de „dezastrul instituţional în care se afla filmul românesc”.>> pentru veridicitatea informatiei intrati AICI.
Atragem atentia minstrului Titus Corlatean asupra faptului ca Eugen Serbanescu nu a postat CV-ul pe site-ul minsterului condus de domnia sa, asa cum cere legislatia in vigoare pentru inaltii functionari publici( vezi AICI). Dupa ce va parcurge si articolul postat zilele trecute, in legatura cu (ne)implicarea consulului in cazul recuperarii tinerilor din Tecuci, si avand in vedere aspecte legate de modul in care intelege consulul nostru la Bologna sa acorde…” la cerere sau din oficiu, în conformitate cu normele şi principiile dreptului internaţional, asistenţă şi protecţie cetăţenilor români, în calitatea sa oficială de organ al statului învestit şi recunoscut cu astfel de atribuţii”( art. 14 din Regulamentul Consular) asteptam de la ministrul Corlatean sa demareze o ancheta la Consulatul din Bologna si sa dispuna masurile necesare. O rezolvare a situatiei ar fi demiterea consulului care va adus o pata pe obrazul romanilor din Italia prin actiunea sa ori, mai bine zis, inactiunea sa desi avea obligatia de a se implica direct. Ca sa nu mai vorbim de pata pe care a pus-o pe obrazul statului roman.
Nu ne deranjeaza cand mai iese cate un paduche in frunte din motive stiute numai de el
Iarasi folosim o zicala romaneasca ce spune ceva de genul „ a iesit ca paduchele in frunte” cand se refera la vreunul care se trezeste vorbind desi nu a fost intrebat nimic. Care vrea sa se bage in seama aiurea, cum e cazul lui Leontin Cojocea, care se recomanda presedinte CASCRI (Centrul de Asistenta si Servicii a Cetatenilor Romani in Italia). Domnia sa a vrut sa rupa lantul, ieri, intr-un comentariu in care imi cerea sa raspund la niste intrebari, in loc sa ceara socoteala consulului ca presedinte al unei organizatii care ofera asistenta si servicii romanilor din Italia. Mai mult, trebuia sa isi puna lui intrebarea ce a facut pentru acei romani aflati in dificultate ca de-aia e presedinte de asociatie de profil, nu sa-i tina trena consulului, sa-l mangaie pe ceafa sau sa faca pe Gigi Duru cu mine, ca tot nu ma impresioneaza. De-astia ca domnul Leontin vad si in Romania cu duiumul, nimic nou. Prietenia dintre Leontin Cojocea si conslulul Eugen Serbanescu pare a fi evidenta si reiese tocmai din luarea de pozitie a primului, prin comentariul de pe Incomodph.ro. Domnule Leontin, consulul are o singura vina, ca a dormit in papuci desi, asa cum va spune art 14 de mai sus, are obligatii clare stabilite, de statul roman. Bag-o pe aia cu defaimarea domnule Cojocea, ca tot n-ai ce face!
Simpaticul jurnalist de excelenta, Andi Radiu poate fi un mentor
Da, da, Andi Radiu poate fi un mentor. Modul in care a tratat acest subiect are ceva din Cossa Nostra in care toata lumea sare in sprijinul sefului si calca pe toata lumea din jur pentru un pupat in bot. Asa a facut si Radiu cand a postat pe Gazeta Romaneasca declaratia Oliviei Tudor, care numai in ochii unui tampit este prezentarea unei realitati, dupa ce, cu o zi inainte tuna si fulgera ca Eugen Serbanescu nu s-a implicat, iar ea si cu o mana de doamne si domni au preluat cazul si l-au rezolvat. Asa ca, domnule jurnalist de excelenta, iti subestimezi cititorii, ceea ce este o mare greseala profesionala, pentru ca lucurile evidente razbat si prin pereti. ( Vezi AICI articolul pe care a inteles sa-l prezinte domnul Radiu). Imi reproseaza Andi Radiu ca nu am luat un punct de vedere de la consul si preotul Bucurenciu, alt personaj care a intors spatele unor oameni aflati la nevoie. Ceea ce uita domnul jurnalist este ca eu sunt aici, in Romania, iar el in Italia, iar costurile sunt diferite. Culmea e ca, pentru prezentarea situatiei de la Foggia, cum a fost denumita, Andi Radiu a ales sa obtina doar declaratia Oliviei Tudor, dar pe a consulului ioc. Nu apare inaltul functionar cu nicio declaratie, probabil ca s-ar balbaii daca ar zice ceva. In ce ma priveste, ca sa inteleaga, am ales sa pornesc articolul de la o declaratie de martor, aceea prezentata cu lux de amanunte de Olivia Tudor, la care s-a adaugat si cea a Alexei Alexutza( facebook) revoltata de impertinenta doamnei sotie de consul, Roxana Dima, care incerca sa spuna ca barbatul domniei sale a fost la locul faptei si a salvat norii. In aceste conditii, Eugen Serbanescu si preotul Bucurenciu au la dispozitie dreptul la replica pe care ar trebui sa-l foloseasca daca au ceva de spus in apararea lor. Ii asteptam.
Scenariu// Ce s-a intamplat cu Olivia Tudor de s-a schimbat la 180 de grade?
Pentru ca Eugen Serbanescu a fost scenarist si dramaturg, ne permitem si noi sa facem deductii logice, pe baza experientei de lucru cu atatea tipologii umane. Situatia este in felul urmator: Olivia Tudor cu o zi inainte de declaratia din Gazeta Romaneasca tuna si fulgera impotriva consulului care i-a intors spatele. La 24 de ore distanta, apare o declaratie a sa care schimba totul la 180 de grade. N-o cunosc personal pe Olivia, dar urmarind discutiile ei de-a lungul timpului mi-am dat seama ca e un om de calitate, implicat in rezolvarea problemei romanilor din Italia. Asadar, e foarte greu ca un asemenea om sa isi schimbe declaratiile fara o motivatie externa. Mergand pe ideea scenariului putem presupune ca pentru a-si salva pielea de mai marii sai, consulul sau doamna sa au trecut la amenintari, fapt care a determinat-o pe Olivia Tudor sa cedeze si sa schimbe declaratia. Altfel, nu-si are rostul iesirea nervoasa de cu o seara inainte, iar noi, cei care am urmarit discutiile nu suntem tampiti asa cum ne crede domnul consul, sotia sa, Leontin Cojocea sau jurnalistul de excelenta, Andi Radiu. Asteptam ca adevarul sa iasa la lumina, fie ca e spus de Olivia Tudor, fie ca este spus de Ministerul Afacerilor Externe.
Presupunere// Mama tinerilor are vina ei
Ne pastram in sfera scenariilor, dupa ce facem cateva precizari esentiale fata de articolul de acum doua zile. In valtoarea informatiilor primite seara tarziu, nu am aflat sau a trecut pe langa mine ca …pe langa cei doi barbati( presupusi frati), dintre care unul minor, se afla si o fata. Mi s-a spus ca unul dintre barbati ar fi fost major si avea procura pentru minor. Vazand filmele postate ieri de Leontin Vlass pe contul sau youtube, pe care le-am si descarcat si urmeaza ca intr-un material viitor sa le postam, ne-am putut da seama ca exista diferente mari de varsta intre cei doi barbati, iar cel major este chiar un barbat matur care pare a nu fi fratele minorului. Mai trebuie spus ca intr-una dintre declaratiile video, minorul spune ca anuntul de angajare nu a fost postat pe mercador.ro ci pe tocmai.ro, fapt pentru care facem cuvenita rectificare si ne cerem scuze.
In ceea ce o priveste pe mama copilului, patrandu-ne in sfera scenariilor, putem spune ca are partea ei de vina pentru ca a trimis izmene pe calator copilul/ copiii in Italia, fie si cu procura. E laudabila interventia ei pe Facebook, chiar daca e creat atatea neplaceri tuturor celor implicati care, in afara de consulul care era obligat legal sa intervina, nimeni altcineva nu avea aceasta obligatie, decat moral, eventual. Nici chiar preotul Bucurenciu.
In incheiere multumesc pe aceasta cale domnului Leontin Vlass pentru filemele postate pe contul sau si pe care le vom publica zilele urmatoare pentru a veni in sprijinul Ministerul Afacerilor Externe in ancheta pe care urmeaza sa o desfasoare la Consulatul de la Bologna, speram noi. Marturiile tinerilor despre drama traita, a lor si a altora, sunt cutremuratoare.
P.S. Daca reprezentantii ministerului ne vor cere postarea intiala a Oliviei Tudor, care a stat la originea primului articol, le putem pune la dispozitie.
Sursele foto: Facebook si youtube
Pentru exemplificarea introducerii in text a lui Leontin Cojocea aveti mai jos schimbul de cuvinte intre domnia sa si mine:
#12 24-07-2014 01:31
Stimate domnule Leontin Cojocea,
Admir condescendenta cu care aparati un nevinovat reprezentant al statului roman, care, asa cum veti vedea mai jos, are atributii clare de asistenta si protectie a cetatenilor romani, la cerere sau din oficiu. De asemenea, admir cum ati putut sa o intoarceti( nu dumneavoastra personal ci se stiu ei cine) pe Olivia Tudor cu declaratia, fara de care acei copii poate ar fi murit, dar nu ma surprinde, pentru ca nu este prima data cand vad ca in jurul incompetentei se face cerc. Cred ca este o gluma sa imi cereti sa raspund la intrebarile dumneavoastra, mai ales ca onorabilul distinsul, nemaintalnitul, formidabilul domn Eugen Serbanescu n-a avut amabilitatea sa imi ceara un drept la replica pe care, cu siguranta l-as fi postat. A preferat sa umble la butoane si sa schimbe cursul firesc al evenimentelor.
Tot ce pot sa va spun, inainte de a va lasa sa cititi ce spune Regulamentul Consular dupa care functioneaza si onorabilul distinsul, nemaintalnitul, formidabilul domn Eugen Serbanescu este ca menirea acestui articol, ca al multor altele este acela de a arata ceva ce nu functioneaza si, in acest caz, ar fi putut avea urmari grave, pe care dv refuzati a le intelege, din solidaritate cu magnificul consul, absent din peisajul asistentei cetateanului roman in Italia, cu ocazia evenimentelor prezentate. Si, daca exista cineva care vede eroarea, pe scara ierarhica superioara, sa o indrepte.
In ce ma priveste am sa va adresez cateva intrebari retorice: Ce relatie (de prietenie) este intre dv si consulul Eugen Serbanescu? Dar intre dumneavoastra si jurnalistul Andi Radiu de la Gazeta Romaneasca?; Cate concedii ati facut alaturi de familia domnului consul, dar de familia domnului jurnalist Andi Radiu? Cate proiecte pentru romanii din Italia ati avut prin Organizatia pe care o conduceti?; Ce sume de bani ati obtinut pentru acestea, in ce perioada si ce rezultate ati avut? Cati romani din Italia au beneficiat de serviciile organizatiei condusa de dumneavoastra? Lista poate continua dar, fiind retorice intrebarile, nu vreau sa va obosesc prea tare.
Poate n-ar fi rau sa stiti ca articolul are la baza declaratia Oliviei Tudor, un om responsabil spun eu, intr-o postare cu caracter public si asumata pe Facebook. Oricand in instanta poate fi o proba, chiar daca ulterior in Gazeta Romaneasca si-a sau i-a fost modificata declaratia. Sunteti liber sa aparati pe consulul Eugen Serbanescu in calitatea dv de presedinte al Centrului de Asistenta si Servicii a Cetatenilor Romani in Italia, calitate pe care nu ati pus-o in practica in vederea salvarii celor doi copii aflati in situatie disperata. Pana atunci va las sa va delectati cu ce spune legea despre atributiile consulului roman.
Cu stima,
Eugen Cristescu
Presedinte Alianta pentru Drepurile Omului din Romania
Regulament consular
din 16/09/1999
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 468 din 27/09/1999
ARTICOLUL 4
1. Personalul oficiului consular de carieră este format din:
a) funcţionari consulari;
b) angajaţi consulari;
c) personal de serviciu;
d) personal particular.
2. Funcţionarii consulari pot fi:
a) consuli generali;
b) consuli;
c) viceconsuli;
d) agenţi consulari.
3. Angajaţii consulari sunt persoanele care fac parte din serviciile administrative sau tehnice ale oficiului consular de
carieră.
4. Personalul de serviciu cuprinde persoanele afectate serviciului casnic al oficiului consular de carieră.
5. Personalul particular este folosit exclusiv în serviciul personal al unui membru al oficiului consular de carieră.
ARTICOLUL 14
1. Funcţionarul consular va acorda, la cerere sau din oficiu, în conformitate cu normele şi principiile dreptului internaţional, asistenţă şi protecţie cetăţenilor români, în calitatea sa oficială de organ al statului învestit şi recunoscut cu astfel de atribuţii.
2. Asistenţa şi protecţia se acordă în caz de îmbolnăviri grave, urgenţe medicale, decese, accidente de circulaţie, pierdere sau furt al paşaportului, biletului de călătorie, mijloacelor băneşti, permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare a autovehiculelor, reţineri, arestări, limitarea în orice alt mod a libertăţii personale, condamnări în statul de reşedinţă şi în alte situaţii asemănătoare.
3. Funcţionarul consular, în calitatea sa oficială, va asigura reprezentarea cetăţenilor români în faţa instanţelor judecătoreşti ori se va îngriji de asigurarea reprezentării lor adecvate, solicitând adoptarea de măsuri provizorii în vederea apărării drepturilor şi intereselor acestora, datorită absenţei lor sau din orice altă cauză, dacă şi în măsura în care legea statului de reşedinţă permite aceasta. Reprezentarea încetează de îndată ce persoana respectivă şi-a desemnat mandatarul său ori îşi asigură personal apărarea drepturilor şi intereselor în statul de reşedinţă.
4. Funcţionarul consular va interveni la autorităţile statului de reşedinţă pentru instituirea tutelei sau curatelei în favoarea minorilor şi incapabililor, cetăţeni români aflaţi în statul de reşedinţă.
5. Funcţionarul consular are dreptul şi obligaţia de a comunica cu cetăţenii români privaţi de libertate, cu respectarea convenţiilor internaţionale şi a legilor statului de reşedinţă. El are dreptul să îi viziteze, să intervină la autorităţi pentru numirea de avocaţi din oficiu şi de interpreţi şi pentru ca aceştia să se bucure de drepturile procesuale prevăzute de legislaţia statului de reşedinţă.