Take a fresh look at your lifestyle.

Horia Tecău și Asociația Curtea Veche, ateliere NARATIV organizate pentru elevii din Ploiești

Oare ce își doresc copiii să se facă atunci când vor fi mari? Unii reușesc să ofere cele mai trăsnite răspunsuri, în timp ce alții știu încă de la vârste fragede care este chemarea lor. Tenismenul Horia Tecău a știut de la început faptul că va deveni un sportiv de performanță. Perseverența l-a ajutat să ajungă unul dintre cei mai cunoscuți tenismeni români, iar prin volumul “Viața în ritm de tenis” și vizitele în școli își propune să îi inspire pe cei mici să aleagă drumul unui stil de viață sănătos și activ.

În data de 10 mai 2018, Horia Tecău va vizita împreună cu echipa Asociației Curtea Veche elevii Colegiului Național “Jean Monnet” din Ploiești cărora cunoscutul tenisman le va povesti cum a fost ajutat de lectură în tot ce și-a propus, de ce cărțile și sportul sunt ingredientele secrete pentru o carieră de succes. Discursul va fi urmat de o donație de carte “Viața în ritm de tenis”, o sesiune de autografe și deschiderea atelierelor NARATIV dedicate elevilor instituției școlare.

Scopul evenimentului este de a-i ajuta pe copii să se angajeze în lectura oricărei povești scrise și de a le îmbunătăți relația cu cititul, oferindu-le o experiență unică și memorabilă care să le stârnească interesul și motivația pentru lectură pe termen lung. Acțiunea face parte dintr-un proiect amplu inițiat de Asociația Curtea Veche și este susținută de OMV Petrom, cel mai important producător de petrol şi gaze din Europa de Sud-est.                                                                                                                                                                               “Implicarea în domeniul educaţiei reprezintă o prioritate pentru OMV Petrom, întrucât a contribui la formarea educaţională a capitalului uman reprezintă cel mai eficient mod de a investi în prezent şi în viitor. “Atelierele NARATIV” se alatură altor proiecte de educaţie desfăşurate de compania noastră şi se concentrează pe dezvoltarea potenţialului copiilor şi educarea acestora cu scopul de a deveni adulţi productivi.” declară Lăcrămioara Diaconu-Pinţea, reprezentantul companiei despre implicarea în proiect.                                                                                                                                                                                                Astfel, începând cu ora 9.00, peste 400 de elevi vor participa în cadrul Colegiului Național “Jean Monnet” din Ploiești la o serie de activități precum urmează:

  • Atelier “Jurnalistul de poveste”

Călătorind în aventuri alături de personajele favorite din „Gulliver”, „Robinson Crusoe” și „O călătorie spre Centrul Pământului”, elevii au posibilitatea să descopere de la Barna Nemethi, regizor și fotograf, care sunt întrebările potrivite pentru a dezvolta un articol despre peripețiile protagoniștilor. Răspunzând la întrebări cheie adresate de pedagog și de ceilalți participanți la ateliere, copiii învață să se raporteze mai liber la propria lor creativitate și deprind o serie de tehnici prin care să se poată apropia atât de propriile povești, cât și de cele deja scrise de mari autori din istoria literaturii.

  • Atelier “Alice în Țara Minunilor – Povești pe muzică”

Activitatea se bazează pe exerciții de improvizație, pe tehnici teatrale și pe arta de a născoci povești prin metodele lui Keith Johnstone, Viola Spolin și Gianni Rodari. Sub îndrumarea Andreei Lupescu, artist și jurnalist, elevii vor deprinde obiceiul de a empatiza cu personajele dintr-o carte și, pornind de la propria experiență de viață, își vor construi propriile povești. În mod specific, atelierul le va spori copiiilor motivația de a citi, îi va face să realizeze că lectura nu este o experiență alienantă, realizată în singurătate, ci, dimpotrivă, că poate fi prilej de conversație și socializare.

  • Atelier O mie și una de nopți – Tribunalul personajelor”

Judecător, avocat sau acuzat? La tribunalul personajelor fiecare copil își va putea asuma unul din aceste roluri pornind de la întâmplările Seherezadei. Mai mult, își vor exersa deopotrivă abilitățile de storytelling cu cele de gândire critică și de comunicare eficientă. Atelierul se va desfășura în trei etape: în prima participanții trec prin poveste cu ajutorul instructorului. Apoi, după ce le sunt împărțite rolurile, își creează argumente pentru apărarea și acuzarea personajului judecat. La final, urmărind un format bine definit, apărătorii și acuzatorii își susțin discursurile pentru a convinge judecătorul și jurații.

  • Atelier Robinson Crusoe – Actorie”

Cu toții ne dorim să fim personajul principal al poveștii pe care o citim, iar în cadrul acestei activități chiar se poate. Iulia Nițulescu, artist în educație, îi va învăța pe cei mici cum să se transforme din cititori în actori. Atelierul are ca scop apropierea copiilor de obiceiul lecturii și dezvoltarea atenției pentru detalii, transformând lectura într-o activitate distractivă.

  • Atelier Mituri romane – Ilustrație de povești”

Urmărind aventurile personajelor, elevii vor folosi tehnici speciale de pictură pentru a crea elemente de arhitectură și decor specifice miturilor romane împreună cu Alexandra Mihailciuc, arhitect și artist vizual. În cadrul acestui atelier, copiii vor învăța să transforme cuvintele în imagini, își vor imagina în detaliu toate trăsăturile personajelor și decorurilor din carte pentru a le transpune în culori, tuşe, texturi, mărimi şi forme. Vor decupa forme și elemente vizuale, vor învăța cum să modeleze spaţiul poveştii. Și, cel mai important, vor lucra în echipă prin jocuri şi exerciţii creative.

  • Atelier Mituri grecești – Teatru de umbre”

Vrei să afli cum poți face o poveste să prindă viață folosindu-te numai de lumină și întuneric? Recreează miturile grecești, povești pline de legende și eroi, folosindu-te de lumini și de umbre alături de Delia Popa, artist vizual ArtCrowd.

 

  • Atelier O mie și una de nopți – Povești vizuale”

Urmărind imaginile vizuale din “O mie și una de nopți”, elevii vor învata tehnici speciale de pictură pentru a crea planșe inspirate de pasajele lecturate împreună cu Dana Dincă, artist vizual. Atelierul are ca scop apropierea copiilor de obiceiul lecturii și dezvoltarea atenției pentru detalii, transformând lectura într-o activitate distractivă.

  • Conferință pentru cadre didactice și părinți “Avem nevoie de povești pentru a crește oameni mari”

Oare câți dintre părinți și profesori conştientizează faptul că noi, adulţii, suntem resposabili de formarea obiceiului de a citi? Care sunt efectele reale ale cititului în familie sau, mai bine zis, ce înseamnă conceptul de parenting pentru lectură? Nora Neghină, specialist în psihologie și expert în abordarea  Mindsight va propune celor prezenți tehnici și strategii de promovare a lecturii de plăcere în rândul celor mici.

Transportul cărților este asigurat de Sameday Courier.

Mai multe detalii despre Asociația Curtea Veche și despre proiectele pe care le desfășoară puteți afla de pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro și Facebook.com/AsociatiaCurteaVeche.

 

Pentru informații  suplimentare:

Valentina Roman

Director executiv

Asociația Curtea Veche

valentina.roman@curteaveche.ro

0741 033 934

 


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy