Nu ne aducem aminte ca pana acum, judetul Prahova sa se fi remarcat ca epicentrul unui cutremur de 4,8 grade pe scara Richter, in analele Institutului National de Fizica Pamantului. Ieri, in jurul orelor 22.45 am avut aceasta neplacuta surpriza care ne-a dus cu gandul ca temerile noastre umane, nu jurnalistice sau ca societate civila, sunt fundamentate. Oricat am evita sa ne gandim la detonarile masive pe care SC Prospectiuni SA le face in Prahova, in mod ilegal, in majoritatea celor 16 primarii din judet, gandul tot acolo ne zboara. Discutia cu d-na prefect Rodica Paraschiv, in care, pe langa argumentele legale am expus si temerile care acum se adeveresc, nu face decat sa vina in sprijinul afirmatiilor noastre.
Iata ce spune site-ul Antena 1 la orele 23.12 in articolul”S-a produs un seism puternic în România, dar nu în zona Vrancea!”:
<<UPDATE 23:12 Cutremurul a avut magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter, a anunțat Institutul Național de Fizică a Pământului. Estimarea inițială s-a dovedit a fi greșită.
Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grde pe scara Richter s-a produs în această seară, la ora 22:45, în județul prahova. Seismul s-a simțit și în Capitală.
Cutremurul s-a produs la o adâncime de 100 de kilometri și a avut epicentrul în apropiere de localitatea Băicoi.
Este cel mai puternic seism produs în acest an, în țara noastră.>>
Pornind pe firul care vrea sa lumineze mintea doamnei prefect si sa apere, in sfarsit, interesele cetatenilor, pana nu cad casele pe noi, am descoperit un articol scris in RomaniaLibera, inca din 2011, cand SC Prospectiuni SA isi incepuse activitatea la Baicoi.
Articolul cu pricina are un titlu semnificativ: De ce la Băicoi explodează zilnic 450 kilograme de dinamită si va invit sa il cititi pentru a descoperi singuri de unde poate pleca cutremurul de ieri seara. Am convingerea ca niciun fizician din lume nu poate depune marturie ca acest cutremur si altele care vor veni nu sunt in stransa legatura cu detonarile masive efectuate de SC Prospectiuni SA la comanda OMV Petrom. Ar trebui ca acel fizician sa fie Dumnezeu si sa stie cu precizie care sunt cauzele pentru care, pentru prima data in istoria judetului, langa Baicoi este stabilit epicentrul unui cutremur de magnitudine 4,8 grade pe scara Richter.
Inainte de a va lasa sa spicuiti cateva citate din articolul foarte interesant din Romania Libera, ii atragem atentia minunatei doamne prefect, ca nu ne dorims a avem dreptate, dar ne e teama ca avem. Acum nu mai ramane decat ca, prin aceste procedee de achizitii seismice 3D, sa se produca modificari in panza freatica, pentru a avea apa potabila infestata.
Multumim doamna prefect ca ne „respectati” ca cetateni. Asta vi se cere, asta oferiti!
Citate din articol:
„Nicu Stan, şeful echipei din perimetrul Băicoi, se luptă cu problema: „Am folosit afişe puse în localităţile din jur în care le spuneam: «E zonă de lucrări, nu umblaţi la cablurile noastre, nu aveţi ce lua din ele», dar cine te crede?”. O altă frână majoră în căutarea zăcămintelor apare atunci când trebuie scanat subsolul de sub localităţi: „Săracii ne primesc să ne trecem cablurile prin curţile lor, să ne montăm senzorii în grădini la ei, dar bogaţii ne refuză de multe ori accesul pe proprietăţile lor, aşa că trebuie să găsim soluţii să-i ocolim. În satele de rromi merge mult mai uşor. Înainte de a ajunge cu reţeaua de geofoni în aceste localităţi, mergem, îl căutăm pe bulibaşă şi-i explicăm ce vrem să facem. Eventual, ca să-i câştig bunăvoinţa, angajez 2-3 paznici de la el din sat. De aia în satele de rromi nu avem probleme să ne implantăm senzorii”.
„Mihai Mitroi, vicepreşedintele Prospecţiuni SA consideră că Moldova va fi viitorul „Texas al României”: „«Shale gazul» este un gaz neconvenţional, care nu este în capcane, ci are o concentraţie mică în rocă, dar constantă pe volume mari. În SUA probabil 50% din producţia de gaze naturale e din acest tip de zăcământ. Acum 10-15 ani nimeni nu s-ar fi gândit la aşa ceva, însă noile tehnologii îl fac în prezent accesibil. O zonă cu potenţial major în domeniul exploatării «shale-gazului» e zona de şist a platformei moldo¬veneşti, de la Dunăre în sud, până spre nordul Moldovei, în zona Fălticeni…”
„Vicepreşedintele companiei Prospecţiuni SA nu poate divulga, urmare a clauzelor de confidenţialitate din contracte, ce interese au clienţii săi în România, ci poate furniza doar date generale: „Aceste companii mari, de top, nu sunt interesate de câmpuri medii. Sunt interesate doar de câmpuri foarte-foarte mari, de lucrurile de perspectivă, cum e shale-gazul”.( n.r.- shale-gaz = gaze de sist)