Blocul ADAMA din apropierea centrului comercial Kaufland din cartierul Vest, poate concura oricand cu faimosul turn inclinat din Pisa Italia. Zeci de trecatori se uita cu gura cascata la faimosul bloc, iar pe buzele tuturor sta intrebarea de ce nu este locuit acest bloc. In urma cu cativa ani de zile, dezvoltatorul imobiliar ADAMA International a inceput constructia unui urias bloc in Ploiesti. Proiectul imobiliat triumfator denumit Evocasa Uptown Ploiesti, demarat in anul 2009, cuprinde un bloc de 18 etaje cu 180 de apartamente, practic acesta fiind cel mai inalt imobil din localitate.”Blocul fantoma” asa cum l-au botezat cetatenii din acea zona, este finalizat pe exterior, dar mai trebuie finalizat si interiorul celor 180 de apartamente. Gurile rele de prin Ploiesti sustin ca blocul cu pricina ar fi inclinat si ca acest maret proiect ar fi abandonat si din cauza crizei economice. Trecatorii cu vederea buna pot observa din orice unghi ca cea mai inalta cladire din oras are o usoare inclinare. Desi dezvoltatorul a investit la greu in acest proiect, blocul avand in componenta o structura solida compusa din mai multi stalpi imensi din beton armat, pe care sunt asezate cele 18 etaje. Cu toate acestea, blocul nu este finalizat, cu exceptia primului nivel si nu se stie cu adevarat cauza nefinalizarii
lucrarilor. Unii pretind ca dezvoltatorul ar fi abandonat lucrarea din cauza gradului de inclinare, iar altii sustin ca devina ar fi criza economica care a dus la nevanzarea celor 180 de apartamente.
Demolare sau consolidare ?
De cativa ani de zile se tot vorbeste despre „blocul fantoma”. O parte dintre „specialisti” sustin ca va fi demolat iar altii nici nu gandesc acest lucru. Daca in cele din urma se decide demolarea fratelui geaman din Pisa, demolarea poate fi executata doar prin implozie. Acest lucru ar putea crea si victime colaterale, sa nu uitam ca in imediata apropiere este situat magazinul Kaufland cat si alte cateva proprietati. Existand pericolul ca bucati din beton sa ajunga fie in casele vecine fie in Kaufland, dar sa nu mai zicem de norul de praf care o sa rezulte si care cu siguranta o sa se intinda in mai tot cartierul Vest. Numai punem la socoteala cheltuielile de demolare pe care trebuie sa le suporte dezvoltatorul si pierderile acestuia, care cu siguranta vor fi de ordinul milioanelor de euro. Ar mai exista o solutie salvatoare, dar posibil extrem de costisitoare si care cu siguranta va duce la salvarea blocului cu pricina si la diminuarea pierderilor financiare ale companiei. Consultarea expertilor de la catedra de Geotehnica si Fundatie din cadrul Facultatii de Constructie din Iasi, ar fi de bun augur. Acestia fiind recunoscuti pentru salvarea de la „moarte” a multor blocuri aflate in situatii similare cu cel din Ploiesti. Un exmplu ar fi blocul V6-7 din municipiul Pascani, judetul Iasi, bloc care a fost salvat de la o prabusire sigura. Un alt exemplu ar mai fi blocul din strada Strapungeri Silvestru din Iasi, care la fel a fost reabilitat dupa ce expertii de la catedra de Geotehnica si Fundatie din cadrul Facultatii de Constructie Iasi, au gasit solutiile salvatoare. Nu ar fi rau atat pentru dezvoltator cat si pentru administratia publica locala ploiesti daca si-ar uni fortele in vederea salvarii blocului. Din aceasta afacere vor avea de castigat ambele tabere, prima isi vinde locuintele iar a doua incaseaza taxe si impozite.
P.S.
Reporterii de la incomodph.ro au incercat in repetate randuri sa contacteze conducerea companiei care detine acest bloc, dar actiunea a fost sortita esecului. Prima persoana vizata de reporterii nostri a fost doamna Cristina Ghita, care politicos ne-a indrumat sa luam legatura cu doamna Alina Necula de la Bucuresti. Aceasta din urma ne-a rugat respectos sa-i transmitem pe email intrebarile referitoare la situatia in care se afla „blocul fantoma”, urmand ca in cateva zile sa primim raspunsul oficial. Editorul publicatiei online, a decis publicarea materialului in forma actuala urmand ca in ziua cand vom primi si pozitia oficiala a celor de la Adama sa revenim cu noi amanunte.