Homer o menţionează în „Iliada” şi „Odiseea” ca o plantă sfântă, datorită calităţilor sale terapeutice, iar Hipocrate, „părintele medicinei” o numea „selinom” şi o considera cel mai bun remediu pentru liniştirea sistemului nervos, în timp ce în Evul Mediu a fost desemnată drept remediu universal cu proprietăţi diuretice, febrifuge şi mai ales afrodiasice. Despre valoarea deosebită a ţelinei, în rândurile următoare.
Sucul plantei vindecă reumatismul şi sterilitatea
Având excepţionale virtuţi vindecătoare, bogată în enzime şi substanţe aromatice uşor asimilabile, cu efecte extraordinare asupra organismului uman, ţelina este recomandată a fi consumată de toate persoanele, indiferent de vârstă. Cu efecte puternice în timp, sucul de ţelină este un remediu de neînvins împotriva sterilităţii, atât la bărbaţi, cât şi la femei, cu efecte de reglare a activităţii glandelor care produc cortizonul, având şi efect de inhibare a apetitului. Modul de preparare al sucului de ţelină este următorul: se spală frunzele, se usucă, apoi se storc prin storcătorul de fructe. Sucul nu fierbe. Împotriva sterilităţii se recomandă consumul în fiecare zi a unei jumătăţi de pahar de suc din frunze de ţelină dimineaţa, şi o jumătate de pahar seara, în cure de minim o lună. Persoanele care suferă de boli de rinichi vor putea bea un sfert de pahar de suc înaintea meselor principale, în cure de trei săptămâni, cu o săptămână pauză. În curele de slăbire se recomandă consumul unei jumătăţi de pahar de suc de frunze de ţelină cu 20 de minute înainte de masă. Efectele diuretice ale ţelinei provoacă eliminarea apei din ţesuturi, ducând la o scădere rapidă în greutate. Împotriva reumatismului, specialiştii recomandă 1-2 pahare de suc de ţelină pe zi, timp de două luni. Acest tratament are un efect foarte bun şi asupra persoanelor vârstnice. Consumul a 1-2 pahare de suc de ţelină pe zi, în cure de de lungă durată, este un remediu excepţional în diverse boli de piele. Cura cu suc de ţelină este recomandată şi în acneea juvenilă, psoriazis, vitiligo, ca şi în eczemele alergice şi de orice altă etiologie. Sucul de ţelină are efecte deosebite şi asupra tusei şi afecţiunilor bronhiilor. Pentru că este foarte tare, sucul de ţelină este bine să fie luat la început în doze mici. Persoanele care suferă de amenoree şi eliminarea efectelor nocive ale anticoncepţionalelor pot folosi macerat din frunze de ţelină. Mod de preparare: frunzele de ţelină tăiate mărunt se pun într-un borcan până la trei sferturi din volum, se adaugă 10 linguri de seminţe zdrobite de mărar şi se acoperă cu un litru de vin alb. Se lasă la macerat timp de două săptămâni, apoi se strecoară. Se consumă 1-2 linguri înainte de mesele principale, în cure de o lună, cu zece zile de pauză. Recunoscut ca afrodisiac de excepţie, vinul de ţelină este un remediu foarte bun şi în tratarea bolilor de rinichi. Mod de preparare: se zdrobeşte o rădăcină mare de ţelină, se adaugă o mână de zahăr pudră şi se pune într-un litru de vin alb. Se lasă la macerat 48 de ore, apoi se strecoară. Se consumă două pahare pe zi.
Seminţele, ajutătoare în digestia leneşă
Seminţele de ţelină, măcinate fin sau decoctul din rădăcini de ţelină (o lingură rădăcini rase la 200 ml de apă) se recomandă în drenarea ficatului, întărirea stomacului, influenţând pozitiv digestia leneşă şi având un rol excepţional în hepatită, balonări digestive sau spasme abdominale. Bogată în potasiu, fier şi magneziu, ţelina are şi rol de remineralizare şi imunostimulare pentru organismele anemice, fiind şi un bun adjuvant în tratarea cancerului de piele. Sucul de ţelină este de asemenea foarte bun şi în tratamentul gutei. În acest caz se face un tratament de trei-patru săptămâni, consumându-se două pahare pe zi, băute pe stomacul gol, în combinaţie cu suc de morcov. Cei bolnavi de vitiligo vor pune comprese cu suc de ţelină pe zonele depigmentate. Compresa se ţine timp de o oră pe zi. În caz de infertilitate este utilă şi tinctura de rădăcină de ţelină. Mod de preparare: ţelina se dă pe răzătoare şi se pune în alcool pur timp de zece zile. Tinctura se poate face şi din frunze verzi uscate. Folosit sub formă de comprese, sucul de ţelină are rol de cicatrizare a rănilor. În sindromul de oboseală cronică se bea dimineaţă, pe stomacul gol, o jumătate de pahar de suc de frunze de ţelină în combinaţie cu o jumătate de pahar de suc de morcov. Ca adjuvant în afecţiunile tumorale se consumă ţelină sub formă de salată, câte 50 de grame pe zi. Contra degerăturilor se foloseşte decoctul de ţelină. Mod de preparare: se pun într-un vas 250 grame de ţelină împreună cu un litru de apă şi se lasă la fiert o oră şi jumătate, apoi se strecoară. În acest amestec se introduc mâinile sau picioarele degerate şi se stă cinci minute. Tratamentul se efectuează de trei ori pe zi. Pentru vindecarea anginei se face gargară cu suc de ţelină de câteva ori pe zi. Atenţie! În timpul sarcinii, frunzele şi seminţele de ţelină sunt contraindicate.
Carmen Ciripoiu