Edwin Petrea este un tânăr sportiv român remarcabil, originar din Ploiești, care a excelat în multiple sporturi de contact, inclusiv box, MMA, kempo, lupte libere și jiu-jitsu brazilian. Până la vârsta de 14 ani, a acumulat aproximativ 150 de medalii și 100 de cupe, participând la aproape 700 de meciuri.
În 2023, Edwin a devenit vicecampion mondial la MMA în cadrul Campionatului Mondial de MMA – IMMAF pentru juniori, desfășurat în Arabia Saudită. Deși avea doar 14 ani, a concurat la o categorie de vârstă superioară, demonstrându-și talentul și determinarea.
În prezent, Edwin se antrenează în Canada, continuându-și pregătirea în sporturile de contact. Recent, a obținut o victorie prin TKO în prima rundă la evenimentul MFL 39 – Montreal Fight League 39, desfășurat pe 31 august 2024.
La doar 16 ani, Edwin Petrea un fenomen al sporturilor de contact și a reușit să cucerească nu doar medalii și titluri, ci și inimile celor care urmăresc cu interes evoluția lui. Tânărul prahovean și-a lăsat țara natală pentru a-și urma visul de a deveni unul dintre cei mai buni luptători la nivel mondial. Departe de România, Edwin și-a găsit în Canada locul unde poate lucra la potențialul său maxim, departe de restricțiile și obstacolele pe care le-a întâmpinat acasă. Intransigent vă invită să citiți povestea unui sportiv extraordinar, ale cărui cuvinte redau perfect pasiunea și sacrificiile din viața sa.
Edwin nu este doar un sportiv de excepție; el este un model de voință și un exemplu de curaj. A plecat din România nu pentru că și-ar fi dorit să lase totul în urmă, ci pentru că a vrut să fie liber, să fie cu adevărat el însuși și să nu lase pe nimeni să-i dicteze drumul. „Eu îmi iubesc țara, România nu este a lor, a oamenilor care conduc… România e doar una,” spune Edwin, cu o dragoste profundă față de locurile natale și un respect autentic pentru munca sa. Este admirabil respectul pe care îl arată față de țară când după fiecare luptă, învingător fiind poartă drapelul țării.
Sprijinit necondiționat de familie, antrenat zilnic de tatăl său și inspirat de mari campioni ai UFC-ului, Edwin trăiește fiecare zi ca pe o provocare. Cu un program de antrenament care începe la 5 dimineața și continuă până târziu în noapte, fenomenul Edwin nu se lasă doborât de dificultăți. Își transformă dorul de acasă în motivație, iar criticile le folosește ca pe o rampă de lansare pentru a urca și mai sus.
Edwin Petrea este mai mult decât un talent promițător. Este o forță în plină ascensiune, un tânăr sportiv care, prin munca și sacrificiile sale, este pregătit să cucerească lumea sporturilor de contact și să-și pună amprenta pe scena internațională.
Libertatea de a decide propriul destin: Povestea plecării lui Edwin Petrea din România
Edwin Petrea, tânărul fenomen român al sporturilor de contact, nu a părăsit România din dorința de a scăpa de țară, ci pentru a scăpa de un sistem care îi sufoca potențialul. „Am plecat din România din cauza unor oameni care sunt la conducerea unor instituții care decid destine, și eu nu am vrut să îmi aleagă cariera și să decidă asupra ei niște oameni care nu au reușit în viața lor nici ce am reușit eu până la 16 ani.”
Pentru Edwin, libertatea de a-și construi propriul viitor sportiv, fără să fie blocat de decizii arbitrare, a fost mai importantă decât orice. „Pentru asta am vrut să fiu liber să pot să muncesc și să nu decidă alții viața mea sportivă.” El vorbește despre ani întregi de muncă asiduă, pe care nu a vrut să-i vadă risipiți de interesele unor oameni care nu îi înțeleg ambiția și determinarea.
Cu frustrare, Edwin își amintește cum a fost nevoit să privească pe alții care, deși nu aveau nici pe departe aceeași valoare, erau favorizați. „Dacă cineva care conduce un departament… vrea ca tu să nu pleci la un campionat european sau mondial, te uiți cum se duc alții care, cu tot respectul, nu sunt nici pe jumătatea ta ca valoare, muncă și tot, și te uiți cum ei beneficiază de oportunități, iar tu rămâi să te uiți în gol.”
Ceea ce îl deosebește pe Edwin este iubirea sa necondiționată pentru România. „Eu îmi iubesc țara, România nu este a lor, a oamenilor care conduc; ei sunt ai României, ei vin și pleacă, România e doar una.” Această declarație sinceră arată clar că, în ciuda obstacolelor întâlnite, Edwin nu a abandonat ceea ce simte pentru țara sa. A plecat pentru a-și proteja munca și visurile, nu pentru că nu și-ar fi dorit să reprezinte România la cel mai înalt nivel.
Prin acest pas curajos, Edwin a ales să își croiască singur drumul, să își demonstreze valoarea pe plan internațional și să lupte pentru ceea ce merită cu adevărat. Povestea lui este una de curaj, determinare și un patriotism pur, care transcende granițele.
Primii pași în lupta de contact. Povestea primei victorii a lui Edwin la Cupa Armura
Deși are doar 16 ani, Edwin Petrea își amintește cu nostalgie începuturile sale în sporturile de contact, o poveste care îi definește determinarea și pasiunea pentru acest sport. La început, tatăl său, fiind antrenor, a încercat să-i deschidă apetitul pentru fotbal, dar Edwin și-a dat seama rapid că acel sport nu era pentru el. „Îmi aduc aminte când tata m-a luat de mână și m-a dus la un prieten de-al lui la fotbal, și când am văzut, m-am pus jos și am început să zic că mie nu-mi place.”
Momentul în care și-a găsit adevărata chemare a fost atunci când a văzut sacii de box în sala de antrenament a tatălui său. „Când am văzut sacii de box, eram cel mai fericit.” Încă de mic, Edwin s-a arătat hotărât să învețe și să progreseze, iar tatăl său l-a ghidat cu răbdare, lăsându-l să înceapă cu grappling înainte de a folosi mănușile.
Competiția care i-a schimbat viața a fost Cupa Armura, unde, la doar 8 ani, și-a demonstrat ambiția și voința de fier. „După un an am participat la Cupa Armura, o competiție extrem de mare destinată copiilor… dorința mea de a câștiga, să îi demonstrez tatălui meu că trebuie să mă ia în continuare la meciuri, a fost supremă, și am reușit să câștig turneul.” Deși nu avea prea multă experiență, munca și dorința sa l-au ajutat să obțină o victorie neașteptată.
Victoria de la Cupa Armura i-a oferit încrederea de care avea nevoie și l-a făcut să se mândrească cu titlul câștigat, chiar de la o vârstă fragedă. „Competiția aia mi-a rămas în cap, am dat din brațe și picioare cât țineau reprizele, după care picam la marginea saltelei.” Acest moment a marcat începutul unei cariere promițătoare și i-a întărit dorința de a-și urma visul în sporturile de contact.
Pentru Edwin, acea competiție nu a fost doar o luptă câștigată. A fost piatra de temelie pe care și-a construit succesul, un simbol al perseverenței și al ambiției care l-au adus în vârful sportului, chiar de la o vârstă incredibil de fragedă.
O lecție de demnitate pe teren străin. Victoria în fața provocărilor din Anglia
Competițiile internaționale nu aduc doar experiență, ci și momente de provocare, atât pe plan sportiv, cât și personal. Într-o astfel de experiență, Edwin Petrea a dovedit că este nu doar un luptător puternic, ci și un tânăr demn și stăpân pe sine. „Eram în Anglia și acolo am luptat într-o piramidă, și în finală am ajuns cu un băiat, Williams, care era foarte cunoscut. Eu l-am bătut, iar el, plângând, m-a înjurat pe mine și pe părinții mei.”
După ce l-a învins pe Williams, un luptător cunoscut în Anglia, Edwin s-a confruntat cu o reacție dură și nedreaptă – atât din partea adversarului, cât și a familiei acestuia, care l-au insultat cu remarci rasiste și disprețuitoare. „Părinții lui, la fel – ‘români spurcați’ și etc, nu a lipsit tot tacâmul!” În fața acestor atacuri, Edwin a rămas calm, arătând o maturitate și o demnitate rar întâlnită.
Victoria aceasta l-a propulsat pe Edwin ca și campion mondial la BJJ cu kimono, un titlu obținut prin muncă și determinare, indiferent de provocările din afara ringului. Victoria în fața aceluiași adversar la categoria fără kimono a venit cu o notă de amuzament: „Atunci a fost amuzant că sportivul ăsta englez era foarte afectat că l-am învins.”
Acest episod nu doar că îi evidențiază talentul sportiv, ci și spiritul său puternic, capabil să facă față și celor mai provocatoare situații. Edwin Petrea demonstrează astfel că adevărații campioni sunt cei care, indiferent de victorie sau înfrângere, își păstrează demnitatea și respectul față de ei înșiși.
Sacrificiile familiei și sprijinul necondiționat al părinților
Pentru Edwin, succesul în sporturile de contact nu ar fi fost posibil fără susținerea necondiționată a familiei sale. În spatele fiecărei victorii și fiecărei lupte câștigate stau eforturile și sacrificiile părinților săi, care au fost mereu alături de el, ghidându-l și sprijinindu-l neîntrerupt. „Părinții mei sunt lângă mine și au făcut sacrificii ca să pot să mă antrenez la cel mai mare nivel și cu oamenii care trebuie.”
Tatăl său este mai mult decât o figură paternă – este o parte integrantă a echipei sale și unul dintre oamenii de bază care îl ajută să își atingă potențialul maxim. „Bineînțeles, și tata face parte din echipa mea. Lucrez cu tata foarte mult, în fiecare zi facem partea de striking”. Relația lor merge dincolo de simpla legătură părinte-copil; este o colaborare profundă, o alianță forjată în antrenamente dure și sesiuni nesfârșite de striking.
Această legătură de familie îi oferă lui Edwin atât încrederea necesară pentru a înfrunta orice provocare, cât și motivația de a da mereu tot ce are mai bun în competiții. Sacrificiile părinților săi nu sunt doar un sprijin moral; ele sunt fundația pe care Edwin își construiește cariera, știind că nu este niciodată singur în această călătorie dură, dar frumoasă.
Canada – Un nou început pentru libertate și performanță
Pentru Edwin Petrea, Canada nu este doar un loc de antrenament, ci o oază de libertate, unde își poate urma visul fără restricții și influențe negative. „Vreau să stau aici, în Canada, pentru o perioadă destul de lungă, este fix ce îmi trebuie să nu dau de oameni care vor să te distrugă și care te țin la cutie să nu strălucești.”
În Canada, Edwin a găsit mediul propice în care poate evolua la adevăratul său potențial, departe de cei care ar fi încercat să-i limiteze ascensiunea. Fără bariere impuse de influențe externe, tânărul luptător poate acum să se concentreze exclusiv pe cariera sa sportivă. Fiecare antrenament și fiecare luptă sunt dedicate scopului său de a străluci la cel mai înalt nivel, știind că se află într-un loc unde meritele și munca sunt apreciate.
Canada este locul unde visurile sale pot deveni realitate, iar drumul său nu este împiedicat de interesele altora. Este hotărât să își construiască viitorul aici, să devină o forță în sporturile de contact și să își lase amprenta pe scena internațională, departe de orice influențe care ar încerca să îi umbrească succesul.
Ambiția de a cuceri scena internațională
Experiența internațională i-a oferit lui Edwin Petrea o perspectivă clară asupra propriului nivel și a standardelor de excelență la care aspiră. „Impactul cu experiența internațională nu face decât să-mi demonstreze nivelul adevărat și cât de mult mai trebuie să muncesc pentru a obține cele mai bune locuri în cele mai mari promoții ale lumii.”
Competițiile din afara României l-au pus față în față cu sportivi de top din întreaga lume, iar această confruntare l-a inspirat să ridice ștacheta pentru propriul său parcurs. Edwin știe că, pentru a ajunge în vârful celor mai mari promoții din sporturile de contact, trebuie să-și depășească limitele și să muncească din greu zi de zi.
Determinarea de a atinge performanța absolută îl face să își ajusteze constant pregătirea, știind că fiecare antrenament îl apropie de visul de a fi printre cei mai buni din lume. Experiența internațională l-a transformat și l-a impulsionat, oferindu-i o direcție clară și o motivație nemărginită de a deveni un nume respectat pe scena internațională a sporturilor de contact.
Dorul de …acasă. Sacrificiul emoțional al lui Edwin
Pentru Edwin, succesul în sporturile de contact vine cu un preț emoțional profund, mai ales că a trebuit să lase în urmă o parte din lumea lui. „Mă doare foarte tare că am lăsat în România bunicii. Asta mă doare foarte, foarte tare, apoi prietenii, casă și animalele – aveam 3 pisici și 2 câini de care sunt foarte, foarte atașat.”
Deși Canada i-a oferit oportunitățile și libertatea de a-și urma visul sportiv, Edwin resimte constant lipsa celor dragi și a micilor bucurii de acasă. Bunicii, prietenii și animalele sale rămân o parte esențială a vieții lui, iar dorul față de aceștia este unul dintre sacrificiile nevăzute pe care le face pentru a atinge excelența.
Acest dor profund îl motivează să continue, să lupte pentru a face toate sacrificiile să merite. În ciuda distanței, Edwin își poartă familia și amintirile cu el în fiecare moment, transformând dorul într-o forță care îl împinge să fie mai bun și să facă fiecare efort să conteze.
O zi din viața lui Edwin în Canada. Un program spartan în căutarea excelenței
Pentru el, succesul nu este un accident, ci rezultatul unui program de antrenament extrem de riguros și bine structurat. În Canada, zilele lui Edwin încep devreme, fiecare oră fiind dedicată unui scop precis. „La ora 5 dimineața mă trezesc, plec cu tata, facem partea de striking timp de două ore, vin acasă, după care dorm și merg la sală pentru MMA, apoi vin acasă, dorm iar 2 ore, după care mănânc ceva și merg la partea de condiționare fizică.”
Acest ritm zilnic îi testează limitele fizice și mentale, dar este exact ce are nevoie pentru a-și construi drumul spre excelență. „După care ajung la ora 20 acasă, stau puțin, fac un duș și mă bag la somn să mă pregătesc pentru a doua zi!” Alternarea antrenamentelor de MMA cu luptele libere și striking-ul zilnic cu tatăl său reflectă o dedicare totală și o concentrare continuă pe îmbunătățire.
Fiecare zi este o nouă provocare, iar disciplina lui Edwin nu cunoaște pauze. Fără compromisuri, el își petrece zilele între sală și odihnă, cu un singur scop în minte: să devină cel mai bun. Această rutină intensă este o dovadă a angajamentului său de a-și depăși limitele și de a obține locul pe care îl merită pe scena internațională.
Zilele de weekend nu sunt o pauză de la antrenamente, ci o ocazie de a se concentra pe fiecare disciplină în parte. „Duminica fac doar lupte, iar sâmbăta doar MMA. În rest, 2 sau 3 antrenamente pe zi.” Împărțirea sesiunilor între lupte și MMA demonstrează o disciplină remarcabilă, fiecare antrenament fiind o cărămidă în drumul către performanță.
În călătoria sa, Edwin se inspiră de la marii campioni ai sportului, oameni care au redefinit standardele în MMA. „Îmi plac mai mulți luptători UFC, dar Conor și St. Pierre sunt modele pentru mine.” Conor McGregor și Georges St-Pierre sunt două simboluri ale determinării, strategiilor impecabile și curajului, iar Edwin își modelează antrenamentele după acești titani, inspirat de carierele lor excepționale.
Dedicația zilnică și alegerile inspirate din lumea UFC-ului îi conturează drumul lui Edwin, aducându-l tot mai aproape de visul de a fi un campion, la rândul său, și de a inspira la fel cum au făcut-o idolii săi.
Campion cu atitudine- Recunoștință, motivație și sfat pentru generațiile viitoare
Edwin Petrea nu este doar un luptător talentat, ci și un tânăr cu o atitudine pozitivă și recunoscătoare față de cei care îl susțin și chiar față de cei care îl critică. „Sunt un băiat norocos. Sunt foarte mulți oameni care mă plac și apreciază mult ce fac eu, dar sunt și oameni care nu mă plac, dar eu știu că timpul o să îi facă fanii mei!” Optimismul său este o forță motivațională, iar încrederea că îi va câștiga și pe sceptici demonstrează o maturitate rar întâlnită la o vârstă atât de fragedă.
Edwin își exprimă recunoștința pentru suportul celor din jur și vede criticile ca pe o confirmare a progresului său: „Vreau să le mulțumesc și celor care dau mesaje negative, pentru că dacă ei nu ar fi, nu aș ști că nivelul meu se duce în sus; deci, crește valoarea, asta nu face decât să mă bucure!” Cu o asemenea perspectivă, el reușește să transforme orice comentariu într-o motivație de a merge mai departe.
Pentru tinerii care vor să urmeze o carieră în sporturile de contact, Edwin are un mesaj puternic: „Copiilor care fac sport de contact, în afară de faptul că le doresc să fie consecvenți și să muncească pentru visele lor, să nu se lase când o să fie împiedicați de oameni răi și când este mai greu, pentru că asta este un semn că totul merge bine.” În aceste cuvinte se regăsește determinarea și experiența unui luptător care știe că succesul vine doar prin muncă și perseverență, indiferent de obstacole.
Edwin Petrea nu doar își construiește cariera, ci și inspiră o întreagă generație să-și urmeze visurile cu aceeași pasiune și reziliență.
Un obiectiv măreț: Centura MFL la seniori!
La doar 16 ani, Edwin Petrea este pregătit să facă istorie și să devină cel mai tânăr deținător al centurii MFL la categoria seniori. „Scopul meu e să obțin centura MFL, la seniori. Deși am 16 ani, aș fi unicul sportiv care ar obține centura la o vârstă relativ fragedă.”
Ambiția sa îl împinge să concureze la cel mai înalt nivel, iar pentru a atinge acest obiectiv trebuie să-l înfrunte pe campionul actual, Nichita Darii, în vârstă de 23 de ani. „Trebuie să înving un băiat de 23 de ani, Nichita Darii, care este campion.” Edwin știe că o asemenea provocare necesită o pregătire intensă și dedicare totală, dar acest lucru nu îl descurajează, ci îi alimentează dorința de a excela.
În cazul în care Darii refuză lupta, centura ar rămâne vacantă, oferindu-i lui Edwin oportunitatea de a concura pentru titlu. „Dacă el refuză să lupte, pierde centura și locul rămâne vacant pentru altcineva. Asta e un obiectiv!”
Pentru sportivul nostru, această centură simbolizează mai mult decât o victorie;. Este o confirmare a muncii sale asidue și a dedicării sale în sporturile de contact. Cu ochii ațintiți pe acest obiectiv, el este hotărât să își lase amprenta în lumea MMA și să inspire generația sa să-și urmeze visurile cu aceeași pasiune.
Edwin Petrea este deja un mare campion al sporturilor de contact. Este mult mai mult decât un tânăr sportiv de succes. Este o inspirație pentru cei care îl urmăresc. Cuvintele lui transmit forță, pasiune și un respect profund față de munca pe care o depune zi de zi. În Canada, el și-a găsit locul unde poate străluci liber, iar povestea lui tinde să devină un subiect de film pentru sacrificiu, al ambiție și al visurilor care prind viață.