Take a fresh look at your lifestyle.

Dr. Carmen Ionica revine cu precizari

Scandalul de la Spitalul Judetean Ploiesti ia amploare, iar adevarurile de mult stiute si scoase le iveala, intr-un gest de demnitate de doctorul Dan Oprea, creaza un soi de panica in randul medicilor. Cu respectul cuvenit, le aducem la cunostinta doctorilor care s-au solidarizat cu Dan Oprea, ca incercarea de a se scuza tot timpul si a arunca in spatele presei nerealizarile nu este corecta fata de aceasta societate saraca in valori, in primul rand. Stim cu totii care este situatia in spitale si n-are rost sa ne mintim unii pe altii. Este momentul care cei care sunt in sistem, doctorii, sa ia atitudine si sa lupte pentru imbunatatirea conditiilor, nu pacientii care ajung sa se teama sa ajunga in spitale. Nimeni nu-si doreste sa mearga la spital, asta trebuie sa stie medicii, iar pacientii nu devin dusmani decat daca sunt tratati fara respect, sunt conditionati, sunt nevoiti sa se cazeze printre gandaci, lucruri care nu tin de ei, ci de cei care lucreaza in sistemul sanitar. Cu tot respectul spunem ca problema nu este la pacienti, poate nici la medici decat daca stau in letargie si nu actioneaza pentru a imbunatati actul medical. De undeva trebuie sa inceapa, iar cei care au avut curajul sa sustina adevarul trebuie sa pactizeze cu pacientii si sa faca front comun pana la capat chioar impreuna cu presa, adica pana cand se schimba ceva in bine.
Mai jos aveti un punct de vedere al dr. Carmen Ionica( speram ca poza sa fie a domniei sale, daca nu, ne cerem scuze):

Buna ziua, 

 In ceea ce priveste declaratiile catre presa din ultima vreme exista reticente, nu din teama ci din cauza faptului ca informatiile oferite sunt prezentate trunchiat si uneori scoase din context . Va dau un exemplu:” Scandalul de la Spitalul Judeţean de urgenţă din Ploieşti capătă proporţii greu de imaginat. Peste 23 medici semnează o scrisoare prin care se alătură colegului lor Dan Oprea, chirurgul care a dezvăluit, acum câteva zile, că face intervenţii cu bisturie refolosite şi neascuţite” . Aceasta stire a aparut pe situl antena1 si antena 3. Dr Dan Oprea nu facut aceasta afirmatie. A spus doar ca bisturiele electrice care sunt de unica folosinta se resterilizeaza.Ceea ce este altceva. Pentru a intelege va voi spune cum se desfasoara o interventie chirurgicala. Pt o interventie chirurgicala se poate folosi bisturiul „rece” compus din miner metalic( care se sterilizeaza ca orice instrument chirurgical metalic ,conform protocoalelor existente), si lama taietoare care este de unica folosinta. Apoi se foloseste bisturiul electric care are functia de a taia si a coagula(adica opreste singerarea) care utilizeaza energia termica pt a taia , nu forta mecanica si deci lamele nu trebuie sa fie ascutite. Aceste bisturie sunt resterilizate dupa ce au fost spalate si decontaminate , la etilen oxid sau plasma(metode de sterilizare folosite si de producatorii tuturor instrumentelor de unica folosinta), deci bisturiile cu care operam nu sunt nici nesterile nici neascutite asa cum s-a insinuat . Datorita saraciei existente la nivelul intregii tari , aceasta resterilizare a instrumentelor de unica folosinta este practicata in foarte multe spitale din tara . Cred ca sunt foarte putine spitale de stat care isi permit sa foloseasca o singura data aceste instrumente.
Ar trebui sa privim mult mai profund , sa vedem de unde incepe „raul”. Din pacate sistemul sanitar are multe probleme mult mai grave, care vin din, subfinantare si din faptul ca nimeni din cei ce conduc acest sistem nu vor sa recunoasca ca exista probleme .Populatia este mintita si cei ce ne conduc acuza doctorii si asistentele pt orice problema aparuta .
Am dori ca titlurile din presa precum „Spitalul mortii ” sa dispara ,pt ca nu sunt reale . Intr-un articol , un jurnalist recunostea ca mortalitatea Spitalului din Ploiesti nu este mai mare decit a altor spitale judetene. Nimeni nu vorbeste despre miile de vieti salvate de „criminalii si spagarii” care lucreaza in Spitalul mortii. Nimeni nu a redat paragraful din scrisoarea Dr Dan Oprea in care explica patologia complexa care a fost abordata in Spitalul din Ploiesti.
Cum credeti ca putem lucra in acest climat? Cum credeti ca poate opera un chirurg cu o asemenea presiune? Nimeni nu stie sau nu vrea sa recunoasca ca un chirurg nu are viata personala, nu are simbata, dumineca, daca suna telefonul in toiul noptii se ridica si pleaca la spital sa rezolve problema aparuta. Astea din pacate pt dumneavoastra nu sunt stiri , nu fac audienta.
Ce trebuie sa stie toata lumea ca nu exista interventie chirurgicala sau manevra medicala fara riscuri. Orice interventie are accidente, incidente si complicatii .Toate aceste sunt trecute in cartile de specialitate, iar daca apar nu reprezinta malpraxis. Malpraxis reprezinta conform legii , oriunde in lume , nerecunoasterea si tratarea necorespunzatoare a complicatiei. Recent am fost la congresul ARCE( asociatia romana de chirurgie endoscopica) un congres care a avut o larga participare internationala si in care s-a discutat ,printre altele, despre complicatii si masuri care ar putea fi luate pt diminuarea complicatiilor. Deci complicatii exista si in Anglia,Germania,Italia si alte tari.Intr-una din discutii un distins profesor de chirurgie din Londra a spus 2 lucruri extraordinare si anume :1.fiecare chirurg trebuie sa efectueze interventia chirurgicala folosind tehnica chirurgicala (clasica,laparoscopica sau robotica) pe care o stapineste cel mai bine in felul acesta scazind rata complicatiilor si 2 trebuie sa oferi pacientului posibilitatea sa se trateze in Spitalul teritorial.
Lupta pe care o ducem, trebuie sa o ducem toti: doctori, pacienti, jurnalisti impotriva sistemului corupt care refuza cu buna stiinta sa-si recunoasca vina si incapacitatea . Lupta nu trebuie sa fie intre doctori si pacienti cu ajutorul presei pt ca atunci sistemul va cistiga ,iar cetateanul va trai la fel de prost ca pina acum.
Asa cum am spus in scrisoarea deschisa suntem cu totii, doctori si pacienti de aceeasi parte a baricadei.
Tot acest asediu al presei asupra medicilor a indus teama in rindul pacientilor.Oamenilor le este teama sa se prezinte la medic si ajung la camera de garda dupa zile de suferinta, cu complicatii severe care le pun viata in pericol ,iar doctorii,”criminalii”, trebuie sa faca minuni, Iar daca minunea nu se produce , atunci e malpraxis si doctorul e un „spagar, criminal”.
Asta este realitatea vazuta prin ochii medicilor,realitate care probabil nu va ajunge niciodata in presa pt ca nu se vinde.
Un coleg mi-a spus acum citeva zile ca ,odata a intrebat o jurnalista de ce nu publica stiri despre realizarile medicilor , despre miile de vieti salvate. Raspunsul probabil il stiti. Domnisoara a raspuns” aceasta nu este o stire, aceasta este un fapt normal, aceasta este datoria doctorilor ”  Stiri reprezinta acuzatiile pacientilor, de cele mai multe ori nefondate si neprobate,iar dreptul la replica nu exista . Doctorul este acuzat , jignit, iar daca se probeaza ca este nevinovat nimeni nu-l reabiliteaza ,poarta dupa el un stigmat toata viata.
Cu stima,
Dr. Carmen Ionica.

APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy