Vestea potrivit careia un vapor german plin cu substanţe periculoase, atat de nocive încât niciun port european nu l-a acceptat a fost primit de România. Mai mult decat atat, potrivit informatiilor furnizate de Antena 3, reziduurile toxice vor fi aduse la Ploiești. Situația este cu atât mai curiosă în condițiile în care niciuna dintre persoanele competente nu a fost in stare sa ne confirme sau sa ne infirme informatia, mai mult decat atat raspunsurile in marea lor majoritate au fost evazive.Pe principiul n-am vazut, n-am auzit nici pe acolo n-am trecut, la un moment dat am avut senzatia ca autoritatile erau deranjate de intrebarile noastre. Concret, nava Flaminia a fost denumita “bomba toxica plutitoare”, dar ce conţin exact cele 150 de containere cu substanţe periculoase nu ştie nimeni. Sau, cel putin, nu spune nimeni. Se pare ca povestea navei a inceput in mijlocul Atlanticului. In luna iulie a anului trecut, încărcătura de la bord a luat foc. Un membru al echipajului a murit in incendiu iar altul a ajuns la spital. De ce, nu se stie clar. Gurile rele spun ca ar fi vorba chiar de substanţe radioactive.
Din acel moment, Franta, Marea Britanie si Olanda au refuzat sa gazduiasca nava intr-unul din porturile lor. Singurii care au acceptat, intr-un final, nava-cargo au fost germanii. Flaminia a stat 6 luni intr-un port de apa adanca, fara ca reparatiile sa fie finalizate.
In cele din urma, germanii nu au vrut să pastreze nava pe teritoriul lor. Asa a ajuns în Romania. La Constanta, zeci de oameni vor munci timp de o saptamana ca să descarce nava. Nava urmeaza sa fie descarcata, curatata iar reziduurile vor fi aduse la Ploiesti. Ulterior, Flaminia va ajunge apoi la santierul naval de la Mangalia, unde a fost construită în 2001 şi unde urmeaza sa i se faca reparatiile. Din ce am reusit noi sa aflam, se pare ca deseurile toxice de pe nava Flaminia ancorata la Constanta vor ajunge in Parcul Industrial Vest, situat pe teritoriul comunei Aricestii Rahtivani. Primarul localitatii, Alexandru Cristea nu știe nimic. Sau nu vrea sa ne spuna? „Am aflat aceasta informatie tot din presa. Nu stiu dar si daca e asa, din cunostintele mele firma care isi desfasoara activitatea in parc are depozit autorizat de tip A, deci se presupune ca poate procesa orice fel de deseuri. Oricum nimeni nu m-a anuntat nimic”. Nici reprezentantii primarirei Ploiesti in frunte cu Alina Istratescu nu stiu nimic.”Nu stim, scrieti ce vreti ca oricum asta faceti”. Am incercat la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului la Bucuresti, insa domnul presedinte este plecat in strainatate. Nici domnul Dragos Ghimbas nu a fost de gasit astazi la APM Ploiesti, insa doamna Doina Gheorhe, angajata in cadrul compartimentului Relatii Publice ne-a declarat ca nu stie nimic oficial. Dar neoficial? In final nu am primit niciun raspuns. Nimeni nu vrea sa vorbeasca. Sa fie vorba si aici de vreo musamalizare? Am incercat sa stam de vorba si cu directorul Garzii de Mediu Prahova, Sorin Dumitrascu, insa nu a fost de gasit. Secretara acestuia, inca de la orele 10.00 ale diminetii ne-a spus ca nu este dar se intoarce intr-o jumatate de ora. Am revenit, dar raspunsul a fost acelasi. In concluzie nimeni nu este capabil sa ne ofere informatii cu privire la aceasta stire.
Eugen Cristescu zice: Alina Istratescu este suparata pe noi pentru ca ii atragem atentia d efiecare data cand calca in picioare Legea Transparentei Decizonale. Tot speram sa o citeasca intr-un final pentru a putea vorbi aceeasi limba. Din pacate, obedineta Alinei Istratescu excede legilor acestei tari si, mai ales, functiei de purtator de cuvant pe care o detine. Asteptam sa isi revina…dar nu prea mult, ca bate la ochi!