Daca cineva m-ar fi intrebat, in decembrie, cu cine votez la alegerile locale pentru primaria Ploiesti, as fi spus pe nerasuflate Cristian Ganea, pentru ca …atunci cand era simplu consilier local a sprijinit proiectul de HCL pentru rezolvarea situatiei cainilor comunitari. Chiar si ca viceprimar s-a implicat si era un tip cu care puteai comunica dar, odata devenit primar, a suferit o transformare care, pe mine unul ma convinge pe zi ce trece ca in spatele zambetului sau candid nu se afla decat o telecomanda, pe al carei buton se apasa atunci cand trebuie pentru…el stie mai bine ce.
Din pacate, o dezmagire recenta este legata de modul in care Ganea intelege sa pacaleasca opinia publica pe care o reprezinta membri Uniunii Asociatiilor de Proprietari atunci cand vine vorba despre reabilitarea blocurilor finantata prin POR Axa prioritara 3, prioritatea de investitii 3.1 Operatiunea A- cladiri rezidentiale .
Acest apel de proiecte a fost lansat pe data de 16.03.2016 cu perioada de depunere a proiectelor intre 16.05.2016, orele 10.00 si 16.11.2016, orele 10.00( mai multe despre aceasta finantare AICI). Cristian Ganea a afirmat recent pentru o publicatie online- faptdivers.ro ca “administratia locala ploiesteana ar putea accesa aproximativ 5 milioane de euro, bani proveniti din fonduri europene, pentru reabilitarea termica a blocurilor din oras”( vezi AICI ).
Aceste afirmatii ale primarului interimar sunt false sau, in cel mai fericit caz, sunt de campanie electorala, fara nicio acoperire faptica, pentru ca nu exista nicio strategie aprobata prin HCL de catre consilierii locali, cu privire la implementarea acestei axe prioritare.
Va veti intreba de unde stiu asta? Pai, din data de 29.03.2016, Uniunea Asociatiilor de Proprietari a depus la primaria Ploiesti adresa cu nr. 6527, prin care a cerut urmatoarele informatii pentru a le aduce la cunostinta membrilor UAP( la care, bineinteles, nu s-a primit raspuns):
– Strategia
– Masurile ce le veti dispune
– Sursele de finantare privind implementarea POR Axa 3.1
– Daca acest proiect va fi implementat in mai multe etape precum si cuantumul sumelor din bugetul local alocate proiectului
Pentru mine e foarte clar ca subordonatii primarului, daca nu chiar primarul, nu au cunostinta de termenele de raspuns prevazute de Legea 504/2001, cu privire la liberul acces la informatiile publice, in baza careia a fost intocmita adresa catre primarie. Pe cale de consecinta, desi trebuiau sa raspunda in 10 zile la niste intrebari care nu necista un volum de munca imens, prefera sa raspunda, probabil, in 30 de zile. Daca acesti functionari trateaza UAP la acest mod, ne dam seama cum se comporta cu cetatenii care nu sunt constituiti in structuri asociative.
Prin urmare, avand in vedere ca UAP nu a primit un raspuns oficial din partea primarului interimar, consideram ca punctul de vedere dat catre faptdivers.ro este unul neconform cu realitatea. Pentru cei care nu stiu, primaria Ploiesti trebuie sa finalizeze pana la sfarsitul lunii iunie 11 proiecte europene pentru ca altfel va trebui sa returneze banii catre Uniunea Europeana, iar imprumutul de 150 de milioane de lei, pentru sustinerea finantarilor nu a fost aprobat la aceasta valoare, ci va fi mai mic. Asadar, primaria Ploiesti nu va fi in stare in situatia financiara dezastruoasa in care se afla, sa acceseze 5 milioane de euro, pentru ar trebui sa vina cu cel putin 20% din suma( un milion de euro) sau 40% din suma pentru a acoperi si partea asociatiilor de proprietari care vor sa se inscrie in acest proiect.
Avem in posesie un raspuns al unei firme de consultanta catre o primarie din Prahova, din care reiese ca documentele necesare intocmirii unui proiect pentru obtinerea finantarii de catre solicitant( primarie) sunt:
- Strategia de eficienta energetica a localitatii, aprobata de Consiliul Local: termen de elaborare 5-6 luni( documente minime necesare pentru elaborarea auditului energetic al cladirilor: expertiza tehnica, relevee); conditie de eligibilitate pentru depunerea proiectului
- Studiul de fezabilitate: termen de elaborare 1-2 luni
- Hotararea Adunarii Generale a Asociatiilor de Proprietari cu privire la aprobarea investitiei si contributiei propriii de 20% la valoarea proiectului( acordul a minim 2/3 din membri asociatiei)
Din pacate, la nivelul primariei Ploiesti, in conditiile in care pana pe 16.05.2016 mai sunt foarte putine zile, nu exista documentele necesare intocmite si nici vreo Hotarare de Consiliu Local in care fie votata strategia de eficientizare energetica a localitatii.. Iar in ce priveste Asociatiile de Proprietari, daca solicitantul, respectiv primaria nu a stiut ce are de facut si ce sa le ceara, nici ele nu au, mai mult ca sigur, Hotararile Adunarilor Generale invocate la punctul 3. Noi am avut deschidere catre acest primar si i-am propus un parteneriat pentru organizarea dezbaterilor publice pentru identificarea solutiilor financiare si tehnice cele mai bune pentru ploiesteni cu privire la consolidarea blocurilor, iar domnul Ganea l-a refuzat.
Prin urmare, constat ca domnul Ganea a ales o tactica gresita in relatia cu UAP, probabil pentru ca cineva i-a suflat in ureche ca asa e mai bine, adica sa sfideze permanent aceasta entitate care cuprinde 65.000 de membri, unii dintre ei simpatizanti PSD, cu siguranta.
Eu aleg sa nu mint pe cei pe care ii reprezint, chiar daca nu le va conveni adevarul dar, am certitudinea ca, in timp, vor vedea ca o minciuna oricat de frumoasa ar fi nu se va transforma niciodata intr-un adevar. Daca UAP nu va avea un partener in primar, ma voi lupta pentru drepturile asociatiilor de proprietari afiliate UAP si pentru membri acestora, indiferent cum se va numi primarul si chiar daca nu-i convine.