Revenim la Palatul Culturii si modul in care aceasta entitate culturala de prestigiu este tratata de autoritatile judetene. Este revoltator sa vezi cum spatiul s-a restrans an de an, iar numarul cartilor a crescut cu 300.000 de exemplare. Proportional si logic a crescut si numarul cititorilor care sunt nevoiti sa vina la Biblioteca Judeteana si sa gaseasca un birou sau altul, mutat de pe o zi pe alta. Printre ei se afla un numar important de studenti ai UPG, care nu beneficiaza de o biblioteca proprie.Trebuie sa stiti ca lucrarile de consolidare au inceput in urma cu 11 ani, mai tarziu cu cinci ani decat Palatul de Justitie, care nici acum nu este dat in folosinta. Elena Huides, un cunoscut lichidator, stie ea de ce… Facem referire la Palatul de Justitie pentru ca finalziarea lui ar conduce automat la redistriburirea spatiului destinat acum Curtii de Apel Ploiesti, catre Biblioteca Judeteana. Astfel, angajatii bibliotecii nu ar mai fi nevoiti sa mute cartile dintr-o parte in alta. Poate ca presedintele Consiliului Judetean, Mircea Cosma, mai coboara din cand in cand de pe soclul pe care s-a pus de unul singur in marea-I megalomanie si, printre doua drumuri ale vinului, se orienteaza spre cultura care zace, la propiu, in Biblioteca Judeteana si, implicit in Palatul Culturii.
E greu sa ii ajunga cineva la nas cu prajina presedintelui Mircea Cosma, dar poate se impiedica domnia sa in prajina si isi infige privirea-i scrutatoare la doi pasi de Palatul din care conduce “destinele” judetene.
Ca o istorioara trist- umoristica , am putea spune ca aceasta consolidare inceputa cu 11 ani in urma, dureaza deja cu doi ani mai mult decat cea care a avut loc in 1921. “ In ultimii patru ani a cam somat lucrarea, dar de cateva luni s-a mai intetit.Sper ca biblioteca sa revina, macar, la situatia de dinainte de segmentare prin cedarea spatiului catre Curtea de Apel. Mi-as dori o biblioteca de sine statatoare, avand in vedere ca suntem in primele 10 pe tara. La numarul de carti si cititori suntem chiar pe locul 5. Marturisesc ca am senzatia ca locuiesc undeva unde nu pot sa decid, ca un chirias”, ne-a spus Nicolae Boaru, directorul Bibliotecii Judeteane.
In aceeasi situatie sunt si celelalte ramuri ale culturii care incearca sa se dezvolte in acest Palat al Culturii uitat de autoritatile judetene, mult prea preocupate de de alegeri, de taiat de panglici si de a epata in fata multimii cu fapte care tin de fisa postului.
Ca orice lucrare inceputa la o anumita data, cea de consolidare a Palatului trebuie sa aiba o data finala de predare. Este tinuta intr-un sistem haotic, de care nu raspunde nimeni si nimeni nu stie cand va fi finalizata. Facem si pe aceasta cale apel la Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean sa isi aplece privirea, atunci cand se intoarce cu picioarele pe pamant, printre muritori, si sa se implice in aceasta problema. Nu de alta, dar institutia pe care o conduce este ordonatorul de credit al Bibliotecii Judetene, care se afla in incinta Palatului Culturii. Daca nu ii cerem prea mult, poate sa scruteze si etajele superioare, poate ii vine vreo idee.