De ani de zile imi doream sa vad pe viu un concurs de karate, dupa ce urmarisem cu sufletul la gura filmele de actiune in care personajul pozitiv, specialistul in arte martiale, castiga orice lupta. Sambata trecuta s-a ivit prilejul si la orele 10.00 eram la Sala Doroftei unde eram nerabdator sa vad karatisti unul si unul. Nu stiam foarte multe despre acest concurs, decat unde avea loc si la ce ora incepea. Am intrat in sala increzator si prima imagine m-a speriat. Am vazut o multime de copii imbracati in kimono-uri care ascultau cu sfintenie ceea ce le spunea antrenorul. Treptat, mi-am dat seama cat de important este acest concurs pentru copiii cu varste cuprinse intre 4 si 14 ani si in egala masura pentru parintii lor, care vibrau de emotie la fiecare lovitura data sau primita de micutii lor. Cred ca am vreo cinci ore admirand devotamentul si respectul particpantilor pentru artele martiale.
Am plecat spre casa cu gandul de a face o stire despre concurs, dar pe parcurs mi-am dat seama ca vreau sa stiu mai mult despre disciplina la care si-au disputat medaliile micutii karatisti. Stilul de lupta pe care l-am vazut a fst la fel de nou pentru ca si concursul in sine. Se numeste Kaisendo si veti afla mai jos, chiar de la Senpai Gabriel Georgescu, cel care conduce antrenamentele Clubului “Dacia Martial Arts” alaturi de celalat fondator Robert Lascar. Ca sa nu va mai tin in tensiune, va spun ca am luat decizia de a ma deplasa la un antrenament acum doua zile, la sala de sport a Scolii Rares Voda.
Sa-l cunoastem pe Senpai…
Inainte de toate ar trebui sa va spunem ca acest stil denumit Kaisendo este un sistem de lupta care contine Ju- Jitzu, judo, karate, kobudo ( lupta cu armele, in special nunceag). Vorbim aici despre un stil foarte pragmatic, un Ju-Jitzu mai dur, unul poltieinesc am putea spune, care te obliga, in rigorile legii sa reactionezi asupra unei agresiuni asupra ta. “Te opreste din a rani foarte rau adversarul, dar nici nu te lasa sa te joci cu el. Solutia este foarte simpla, directa si cat mai repede la sol. Am ajuns la o maturitate si trecand peste ceea ce vedem in filme, Kaisendo este mult mai aproape de realitate. Practic, pentru cei care vin in sala, cei care constientizeaza ce reprezinta acest stil, totul devine foarte usor. Daca respecta punctele de energie ale adversarului, nu vor avea probleme. Artele martiale te obliga sa ai o atitudine, ceea ce este cel mai important. Atitudinea si respectul intr-un dojo sunt lucrurile determinante”, descrie senpai Gabriel stilul Kaisendo pe care il stapaneste dupa multi ani de antrenamete.
Clubul “Dacia Martial Arts” este deshis in Ploiesti de anul trecut, pana la momentul deschiderii activitatea fiind defasurata pe vechiul club al senseiului Cristian Badila, cel care l-a intruit si pe Gabriel Georgescu si Robret Lascar, actualii detinatori. “Am ales numele pentru ca noi credem intr-o istorie a romanilor care nu e chiar cum apare in carti. E mult mai frumoasa si ne mandrim cu ea, de-asta am ales Dacia in titulatura clubului”, mai spune, ca un roman adevarat, Gabriel Georgescu.
Campionii sunt si ei in sala
Am aflat ce era mai important despre stilul de lupta, club si senpai. Acum e randul copiilor, printre care se afla cativa campioni nationali, pe care ii vedeti in poza. Ii enumeram aici pe Robert Sarboiu, Petre Amariei, Eduard Radu, Daniel Damian, Antonio Dragutescu, Cristi si Andrei( regret ca nu le-am retinut numele de familie), precum si singura fata din grupul campionilor, Ana- Maria Pop. Din poza lipsesc alti doi evidentiati de senpai si anume Bogdan Stanescu si Claudiu Radoi, care au absentat de la antrenament din motive obiective. Nu putem trece cu usurinta peste faptul ca senpai Gabriel Georgescu si Ana-Maria Pop vor participa in septembrie la Campionatele din Peru, de unde speram sa se intoarca cu medaliile de aur. Nu de alta, dar altfel nu-i primim in tara. Era o gluma, ca nu vreau sa ma trantiti pe vreun dojo cand ma prindeti. IN scurt timp a inceput antrenamentul care, pe mine unul m-a incantat vazand la un loc armonia si disciplina, tinute strans in mana de senpai.
Liniste, a inceput antrenamentul
Cum spuneam, gata… a inceput antrenamentul, asa ca faceti liniste, copiii se concentreaza. Te uiti la ei si nu-ti vine sa crezi cat de agili sunt desi unii dintre ei nu depasesc varsta de sase ani. Genoflexiuni, flotari, scheme de lupta. Ma uit si regret ca nu am si eu un kimono sa ma bag la miscare. Rapiditatea si sincronizarea perfecta sunt uimitoare pentru acesti copii, care sunt adusi de parinti, in primul rand, pentru disciplina. Am reusit sa aflam povestea unuia dintre ei, un baietel de sapte ani, care pana sa ajunga la sala nu reusea sa se imbrace de unul singur, iar la finalul antrenamentului tatal sau era atat de fericit ca nu mai accepta sa il ajute la imbracat. Ai gresit platesti, nu te-ai instruit bine platesti. Cum? Prin flotari si genoflexiuni. Mi-a ramas in minte o faza haioasa. Dupa nu stiu cate serii de flotari si genoflexiuni, antrenorul a intrebat daca a obosit cineva si daca da sa ridice mana. Sperand la intelegere, micutii care au ridicat mana au primit ordinul de a mai baga inca 10 flotari. Nimeni nu s-a plans si au executat ordinul cu sfintenie, probabil regreteand in gand ca au ridicat mana.
Alaturi de acesti copii erau prezenti la antrenament si doi tatici, care s-au antrenat cot la cot cu ai lor copii, fara sa cracneasca si ei la ordinele antrenorului.
E si normal sa se antreneze cu atata sarguinta, pentru ca ii asteapta pe toti sase competitii in acest an, care mai de care mai solicitante. Toti cei 25 de practicanti, unii cu centuri galbene, altii cu centuri verzi sau albastre, probabil, se viseaza din nou pe podium, asa cum s-a intamplat la concursul de sambata trecuta. Pentru a indeplini acest deziderat, orele de munca nu se contorizeaza, ci doar atingerea perfectiunii. Au trecut deja doua ore si nici nu stiu cand. Antrenamentul s-a incheiat, copiii sunte fericit, dar obositi, la fel ca si parintii lor care ii admira pentru ca ii fac mandri de performantele lor. Dar, in primul rand, de rspectul si disciplina pe care o dobandesc prin practicarea Kaisendo.
Pentru ca nu mi-au parvenit imaginile de la premierea de sambata si nici rezultatele concursului, va las sa vizionati materiale filmate atat la antrenament cat si in timpul competitiei.
Antrenament:
Concurs: