Take a fresh look at your lifestyle.

Cooperare multilaterală între Prahova şi trei raioane din sudul R.Moldova

În perioada 3 -6 iulie a.c., o delegaţie a Consiliului Judeţean Prahova, condusă de Mircea Cosma s-a deplasat în Republica Moldova în vederea încheierii acordurilor de cooperare între judeţul Prahova si raioanele Leova, Hînceşti şi Cimişlia. Semnarea acestor acorduri de cooperare va contribui, fără îndoială, la procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Acţiunile de cooperare vor fi puse în practică respectând prevederile  OUG nr. 18/2014, care a fost lansată de Guvernul României în vederea sprijinirii financiare a raioanelor şi comunelor înfrăţite cu unităţi administrativ teritoriale din România.

În perioada menţionată au avut loc trei şedinţe comune  extraordinare ale consilierilor judeţului Prahova şi ale consilierilor din  raioanele din Leova, Hînceşti şi Cimişlia, în care s-au aprobat în unanimitate  acordurile de cooperare între Judeţul Prahova şi cele trei raioane.

Părţile au convenit ca, acţiunile de cooperare care vor fi puse în practică să fie  axate pe schimburi de experienţă în domeniile dezvoltării infrastructurii locale, economice, sociale, culturale, sportive, protecţiei mediului, turismului. Vor fi vizate şi schimburi interinstituţionale, în vederea pregătirii procesului de accesare a fondurilor europene.Totodată, în localitatea Basarabeasca, delegaţia prahoveană a avut o întâlnire de lucru pregătitoare cu reprezentanţii raionului Basarabeasca, în vederea semnării unui acord de cooperare între cele două părţi.

 

În localitatea Leova, în prezenţa acad.Valeriu Matei – directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, delegaţia prahoveană a luat parte la deschiderea oficială a  expoziţiei „UnireaPrincipatelor Române şi reformele domnitorului AlexandruIoanCuza”.

Evenimentul a avut loc în incinta Bibliotecii Publice, care a primit, cu această ocazie, o importantă donaţie de carte din partea Fundaţiei Mihai Viteazul, a Bibliotecii Judeţene “NicolaeIorga”şi a Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu”. De altfel, la toate întâlnirile cu reprezentanţii raioanelor vizitate, prahovenii au făcut donaţii de carte pentru bibliotecile aflate în subordinea acestora.

În ultima zi a vizitei, delegaţia prahoveană, însoţită de acad. Valeriu Matei şi Bogdan Stanoevici – ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, s-a deplasat la Cahul, unde a participat la dezvelirea bustului marelui Grigore Vieru, poet al patriei, patriotismului şi neamului românesc. Bustul este opera sculptorului moldovean Ion Zderciuc.

Cu această ocazie, Mircea Cosma, preşedintele Societăţii cultural-istorice Mihai Viteazul, a promis că va dona autorităţilor locale un bust al lui Constantin Stere, care va fi instalat pe Aleea Personalităţilor din Cahul.

Ioan POPESCU

 

 

 

 

 

 

 

 


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy