Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Comisia de Medicina Familiei a Colegiului Medicilor din România au luat act de modificarea HG 1389/2010 privind Contractul Cadru şi de proiectul de modificare a Normelor de aplicare a acestei hotărâri, afișat pe pagina de web a CNAS în 26 mai 2011 precum şi de lipsa oricăror norme de aplicare începând cu 1 iunie 2011.
Modificările Contractului-Cadru publicate la 31 mai 2011 in MO rezolvă câteva din numeroasele probleme cu care se confruntă sistemul medical, însă, proiectul de Norme înrăutăţeste o situație deja dezastruoasă a medicinei de familie din România şi consfinţeste lipsa totală de contact cu realitatea a decidenţilor din sănătate.
CNAS a avut la dispoziție aproape un an întreg în care sa avem consultări și să încercam să găsim soluții. Ne-am manifestat mereu întreaga disponibilitate pentru dialog și am depus legal în numeroase rânduri – ultima dată pe 28 aprilie 2011, cu număr de înregistrare, la CNAS și MS, 178 de pagini de propuneri, privitoare la întregul pachet legislativ pe care îl contestăm. Nu ne-am dorit această situație, am încercat să o evităm anunțând încă din luna decembrie problemele existente, dar nu am fost ascultați. Pentru a evita această perioadă fără contract pentru pacienții noștri, am solicitat de acum 5 zile încă o lună de prelungire a vechiului contract. Am facilitat – deasemenea – întâlniri cu o seamă de personalități internaționale, tocmai pentru a face cunoscută decidenților importanța internațională a medicinii de familie în orice sistem de sănătate, întâlniri la care am gasit deschidere la Ministerul Sănătății.
Cu toate acestea, nu au fost luate în considerare soluțiile noastre, nu am primit, niciodată răspuns, nu au existat consultări, nici măcar pentru ultimul proiect de Norme de pe 26 mai, propuse de CNAS. Propunerile noastre au fost depuse încă din luna martie la Comisiile de Sănătate din Camera Deputaților dar au fost luate în considerare doar de Senat și transformate în amendamente la actele emise de Minister, în ceea ce privește cardul de sănătate, centrele de permanență și reconversia profesională. Camera Deputaților este însă camera decizională.
Dorim să precizăm foarte clar: medicii de familie lucrează în folosul pacienților, nu pentru CNAS, iar încheierea contractului este doar modalitatea prin care medicii de familie le pot oferi pacienților asigurați drepturile cuvinte. Deasemenea, reamintim CNAS că administrează banii plătiți de populație pentru sănătate. Dacă acest contract nu poate fi încheiat, asigurații vor fi îndreptățiți să meargă cu chitanțele pentru serviciile medicale și medicamentele cumpărate la preț integral către CNAS pentru decontare.
Suntem convinși că este momentul unei schimbări în sistemul sanitar românesc și mai ales în privința importanței acordate asistenței medicale primare, baza tuturor sistemelor de sănătate. De ani buni ni se spune că suntem o prioritate, dar numai ca să fim încărcați cu obligații birocratice suplimentare.
FNPMF în urma Adunării Generale din 28 mai 2011, SNMF în urma şedinţei de Senat din 14 mai 2011 și Comisia de Medicina Familiei a Colegiului Medicilor din România, în urma Consiliului Național din 20 mai 2011, au decis că în aceste condiții ne găsim în imposibilitatea de mai continua să lucrăm în contract cu CNAS astfel că de la 1 iunie 2011 medicii de familie vor lucra în regim exclusiv privat, in afara contractelor cu casele de asigurari. Pentru început, în prima perioadă de protest, pacienţii vor fi primiţi şi consultaţi gratuit de catre medici iar dacă doresc accesul în sistemul de sănătate așa cum îl vede CNAS, îi vom îndruma către sediile caselor judeţene şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru că acolo sunt banii pe care îi plătesc pentru asigurări de sănătate.
Preşedinte FNPMF Preşedinte SNMF
Dr. Doina Mihăilă Dr. Rodica Tănăsescu