Take a fresh look at your lifestyle.

Ce au în comun Regina Maria si Prințesa Diana de Walles

În curând se împlinește aproape un secol de când Tezaurul României a luat drumul Moscovei. În cele 41 de vagoane pline cu aur, bijuterii, tablouri, icoane, etc. plecate din România la Moscova în 1916 și 1917, se găseau și două lăzi cu bijuteriile reginei Maria în valoare de 7.000.000 lei aur.

Splendida diademă confecţionată în 1914 pentru Regina Maria ce a aparținut Tezaurului Românesc se pare că  fost purtată și de Diana – prinţesa de Walles. Acesta nu este singurul lucru care le unește. Dinspre tată, regina Maria are origini englezești iar dacă ambițiile filoruse ale mamei nu ar fi condus-o către Est, ar fi ajuns pe tronul Angliei.

Din elementele Tezaurului, care au pătruns mai apoi pe piața europeană, sunt și mărci germane, coroane austriece, lire englezeşti, turceşti și carolini – adică leii aur bătuţi sub domnia regelui Carol I. Se spune că peste ani aceste monede au apărut pe piaţa de aur a Olandei.

Parcursul Tezaurului a lăsat loc în acest secol multor legende dar și multor fapte istorice reiterate conștiincios pentru ca nici o generație să nu uite. Problematica, o misiune grea și încâlcită pentru oficialii români își găsește ecouri puternice la nivel cultural.

În anul ce tocmai s-a încheiat, proiectul de film de lung metraj “Un Veac Fără Tezaur” avand la baza scenariul scris de Anda Orban si Dan Necsulea a fost declarat  câştigător la concursul organizat de Centrul Național al Cinematografiei, la secțiunea documentare .

“Filmul își propune impulsionarea demersului pentru redarea patrimoniului cultural românesc, cât și celui european, a Tezaurului de la Moscova ramas nereturnat, după cele două restituiri parțiale din 1935 si 1956. Centrul Național al Cinematografiei a acordat o subvenție care acopera 20% din valoarea proiectului. Restul banilor dorim să-i acoperim din coproducții și sponsorizări” , a declarat Ada Vertan, producatorul filmului.

Scenariul filmului ii apartine Andei Orban iar regia cunoscutului regizor Dan Necsulea, distins cu 7 premii internationale intre care Marele Premiu European pentru Cel Mai Bun Scenariu de Televiziune atribuit de UER la Geneva în 1997 si premiul pentru cel mai bun documentar la MIPA 2001. Este cunoscut publicului romanesc prin sute de productii semnate ca regizor, scenarist sau producator, filme de lung metraj, documentare, spectacole de teatru pentru televiziune, seriale tv, din care amintim doar „Ochii care nu se vad…” „Tandrețea Lăcustelor”, „Stâlpii societatii” , „Memorialul Bucurestilor”. 

Excursul povestii va fi susţinut cu mărturiile a nenumarate personalitați între care istoricii Ioan Scurtu, Dinu C. Giurescu, Stelian Tanase, Larry Wats, ale Majestății Sale Regele Mihai, Patriarhul Daniel al României, Acad. Razvan Theodorescu iar din partea Bancii Naţionale: Mugur Isărescu-Guvernator, Cristian Păunescu-consilier şi alţi directori implicaţi în gestionarea valorilor de aur.


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy