După cum ați văzut, Intransigent a început o serie de articole despre eroii zilelor noastre, cei care sunt, de cele mai multe ori, cu mâinile goale în fața COVID-19, indiferent unde ar fi în lume, dar sunt români. Până acum am vorbit despre românii din Diaspora, cadrele medicale și cei care au ajutat pentru salvarea fraților noștri italieni, infestați și ajunși în unitățile medicale din Italia.
Am ajuns la ceea ce se întâmplă în România, mai exact la Spitalul Judetan de Urgenta, unde cadrele medicale dovedesc un curaj nebun, își pun sănătatea și viața în pericol, pe fondul unei slabe organizări și a lipsei aproape totale a protecției.
Pentru cei care nu știu, zilnic, în ture, vin la secția ATI din Spitalul Județean, pentru a-și oferi serviciile celor infestați, un număr de 39 de asistente și 9 medici, la care se adaugă infirmieri și brancardieri. Aceștia înfruntă pericolul, fără să benericieze de echipamentele necesare, deși situația tinde să scape de sub control. Sub protecția anonimatului ni s-au comunicat informații care arată disperarea celor care sunt nevoiți să înfrunte virusul. Pe lângă faptul că este o luptă medicală în orb, cu un inamic invizibil, oamenii aceștia nu au strictul necesar pentru a-și proteja sănătatea și a-i proteja pe cei dragi lor cu care interacționează zilnic.
“Suntem disperați! Eroi fără arme! E dezolant și inadmisibil totodată. Nu avem măști și mănuși. Sunt materiale puține și le împart asa cum pot.”, ne-a transmis cineva al cărui nume îl vom păstra sub anonimat.
Ce presupune un echipament de protecție complet? Iată cu ce ar trebui să fie dotat un cadru medical care intra la baionetă cu virusul: Combinezon, halat impermeabil, botoși, 2 perechi de mănuși, ochelari de protecție, vizetă, mască FFP3. Are vreunul dintre cei de la Secția Boli Infecțioase, ATI sau UPU asa ceva? Ni se spune că nu, din păcate. Mai mult, am aflat că masca de unica folosință( care nu este eficientă), este purtată 12 ore, în condițiile în care trebuie sa fie schimbata la 4 ore. Ca să nu mai spunem că, se pare că, mănușile, și așa puține, sau poate tocmai din această cauză, au fost restricționate. La fel și hârtia de șters pe mâini.
Ne întrebăm cum vom trece peste această pandemie cu mâinile aproape goale. Fiecare dintre noi trebuie să aplice masurile principale de protecție, spălarea deasă pe mâini, purtarea măștilor, dezinfectare și cât mai multă izolare, ele ne protejează mai mult. Un ordin intern semnat de managerul Spitalului Județean arată că acesta nu a înțeles nimic din ceea ce se întâmplă și tratează cadrele medicale ca pe niște hoți, după cum vedeți în anuntul din imagine, datat cu 17.03.2020. După ce că nu le oferi condiții, mai vii și le pui în vedere să nu fure. Ce Dumnezeu să fure, domnule Eduard Niculescu, că și așa nu le-ați asigurat echipamentele necesare?
“Probabil ca nu vor sa ne spună realitatea, ca să nu intram în panică. Dar ne dăm seama de tot ce se în jurul nostru. Nu avem niciun test pentru personalul medical de al Spitalul Judetean, ci doar la secția de Boli Infecțioase. Suntem cane de tun. Kamikaze…”, ni s-a mai spus. Neoficial, am aflat că se dorește aducerea în terapie cazuti deja. Nu e sigură această decizie, la ora la care scriem nu știm dacă a fost luată ci doar că a fost discutată, iar acest lucru arată, cumva, că se așteaptă un val de personae infstate. Tot pe surse am aflat că a fost pregătită o secție cu 32 de paturi pentru cei infestați cu COVID-19 și, din păcate, nu există decât 2(două) ventilatoare la 32 de paturi. Nu vrem să dezvoltăm subiectul, pentru că nu vrem să inducem o stare de panică, dar cerem autorităților locale să se implice nu doar la nivel declarativ ci direct, oficial, neoficial, dar să afle care sunt nevoile și să obține tot ce este necesar pentru a nu pune în pericol viața cadrelor medicale și a salva cât mai mulți oameni dintre cei infestați. Pe parcursul scrierii acestui articol, am solicitat un punct de vedere de la Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean și răspunsul este următorul:
“În momentul de față, la Spitalul Județean de Urgență Ploiești există echipamente de protecție destinate personalului medical, unitatea medicală având pe stoc 16.000 de măști chirurgicale, 600 de combinezoane și 8.000 de mănuși de protecție speciale. De la IGSU au mai sosit la spital 300 de măști cu protecție înaltă (200 de tip FFP2 și 100 FFP3), plus încă 50 de combinezoane.
În scurt timp, sperăm să ajungă la spital și celelalte echipamente comandate.
De asemenea, țin să vă aduc la cunoștință că mâine, 27 martie, se deschid ofertele în cadrul procedurii de achiziție a aparaturii speciale tip Real Time PCR, destinate diagnosticării cazurilor de Covid 19, ceea ce înseamnă că imediat după semnarea contractului vor putea fi efectuate analizele specifice la Spitalul Județean de Urgență Ploiești.
Așa cum cunoașteți deja, vor mai fi achiziționate și ventilatoare, precum și monitoare și stație de supraveghere a tuturor monitoarelor de la patul pacienților ce vor ajunge în ATI.
Cadrele medicale vor fi testate în perioada următoare.”
Să sperăm că starea cadrelor medicale de la Spitalul de Urgență se va schimba în bine, după aceste informații oficiale și că penuria de echipament, situația incertă, riscul la care sunt supuse, nu le vor mai ține sub stres mai ales cum. Am încercat să luăm legătura și cu Dan Ioniță, directprul Direcției de Sănătate Prahova, dar acesta ne-a respins apelul și nu ne-a contactat înapoi.
Ar mai fi de spus, că o altă nemulțumire mare a personalului medical, care lucrează în ture, este programul TCE, motiv pentru care se impune, pe perioada stării de urgență, asigurarea transportului de către instituțiile locale. Avem informații că astăzi, 26.03.2020 dinspre CJ Prahova a plecat către toate unitățile medicale aflate pe teritoriul municipiului Ploiești o adresă care arată așa:
“Vă rugăm să ne transmiteți numărul cadrelor medicale care fac naveta și au nevoie de transport județean de persoane, cu precizarea locului de unde fac naveta.
Datele le furnizați pe adresa de mail: [email protected]”
Vom reveni cu noi informații, de fiecare dată când cadrele medicale vor avea nevoie să fie auzite și sprijinite. Avem nevoie de ei cu tot profesionalismul de care pot da dovada, iar pentru asta trebuie să li se asigure toate condițiile de muncă.