Doamna deputat Gabriela Anghel se află zilele acestea, 7-10 iulie 2015, la Berna, capitala Elvetiei, unde se desfasoara Reuniunea Femeilor Parlamentar ale Adunarii Parlamentare Francofone (7 iulie), Lucrarile Comisiei pentru educatie, comunicatii si cultura a Adunarii Parlamentare a Francofoniei (8 iulie) si Cea de-a 41-a Sesiune a Adunarii Parlamentare a Francofoniei (9-10 iulie).
Pe agenda Reuniunii Femeilor Parlamentar se afla subiecte privind abandonul scolar in randul fetelor, alfabetizarea femeilor adulte si accesul femeii la tehnologia de informare si comunicare.
Data de 8 iulie este destinata lucrarilor Comisiei pentru educatie, comunicatii si cultura, care trateaza problema educatiei tinerilor, propune promovarea in randul tinerilor a drepturilor fundamentale ale omului si a diversitatii culturale si sustine accesul facil la informatia parlamentara vazand acest lucru ca o punte de comunicare cu cetatenii. Propune practic un model de paralamentar mai apropiat de oameni si transparent.
Dezbaterile generale ale Adunarii Parlamentare a Francofoniei din data de 9-10 iulie vor trata un subiect foarte important si pentru Romania, formarea profesionala in spatiul Francofon, corespondenta dintre oferta sistemului de invatamant si piata muncii.
In acest sens, doamna deputat Anghel va da citire mesajului si raportului Presedintelui Delegatiei Parlamentare Romane pe langa Adunarea Parlamentara a Fracofoniei, privind situatia Romaniei in acest domeniu si pasii facuti de tara noastra. Totodata va adresa si o intrebare Secretarului General al organizatiei Internationala a Francofoniei, d-na Michaelle Jean.
In ultimii ani piata muncii s-a extins considerabil pentru romani in zona de comunicare in limba franceza. Spatiul francofon a devenit mult mai prietenos cu romanii care au deschidere catre limba franceza si sunt interesati sa-si manifeste cunostintele profesionale in aceasta zona. Ca urmare s-a constatat o revigorare a interesului pentru limba si cultura franceza, mai ales in randul tinerilor.
Intrebarea adresata de Delegatia Romana este legata de acest fapt si este urmatoarea: „In contextul unei relansari a interesului pentru comunicarea in limba franceza pe piata muncii in Europa de Sud si de Est, care sunt masurile concrete pe care OIF gandeste sa le propuna pentru a sustine acest interes in aceasta parte a Europei?”.