Take a fresh look at your lifestyle.

Avocat Mihaela Radulescu & Maria Radulescu, despre cea mai recenta decizie CCR : ANAF trebuie să plătească dobânzi contribuabililor dacă nu le restituie la timp banii incasati nelegal

Colaboratorii Aliantei pentru Drepturile Omului din Romania vin in sprijinul cititorilor Incomodph.ro, pe problemele legate si create de ANAF, oferindu-le acestora informatii noi pentru contribuabili care se confrunta cu probleme. Astfel, Avocat Mihaela Radulescu & Maria Radulescu informeaza cititorii despre ultima decizie a Curtii Constitutionale care priveste o speta importanta legata de activitatea ANAF.

Contribuabilii care au plătit ANAF-ului în mod nejustificat o anumită sumă au dreptul să primească din partea instituției dobânzi aferente banilor respectivi, calculate încă de la data la care a fost efectuată plata.

Curtea Constituțională a stabilit, prin decizia luată marți, 20.10.2015, în uninimitate de voturi, că prevederile art.124 alin. (1) raportate la cele ale art.70 din Ordonanţa Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală sunt neconstituționale.

Astfel,in prezent, potrivit legislației în vigoare, contribuabilul putea cere plata unor dobânzi doar în cazul în care organele fiscale nu soluționau cererea de restituire a sumei plătite nedatorat în 45 de zile. Astfel, Fiscul plătea dobânzi începând cu cea de-a 46-a zi.

 Această problemă a fost sesizata la Curtea Constituțională, cea din urma reţinand că normele criticate generează îmbogăţirea fără justă cauză a statului în detrimentul patrimoniului contribuabilului ca urmare a imposibilităţii folosirii sumei de bani percepută nelegal şi privarea persoanei de o despăgubire adecvată pentru pierderea suferită prin plata respectivei sume. Această pierdere este direct proporţională cu durata indisponibilizării sumei plătite fără temei juridic pe perioada cuprinsă între data plăţii sumei nedatorate şi data restituirii acesteia şi are drept consecinţă încălcarea dreptului de proprietate al contribuabilului, consacrat de art.44 din Constituţie.

Curtea Constituţională consacră dreptul oricărui contribuabil care a realizat o plată nedatorată către organele fiscale de a percepe dobânzi de la data la care a efectuat această plată şi până la data restituirii efective.

Deciziile CCR sunt obligatorii

Potrivit legislației, deciziile Curții Constituționale intră în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial.

În plus, conform articolului 147 alineat (1) din Constituție, dispozițiile din legile și ordonanțele în vigoare, precum și cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituționale, își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constituționale, dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției. Pe durata acestui termen, dispozițiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.

ANAF trebuie să plătească dobânzi și în cazul nereturnării la timp a TVA-ului

În acest sens, Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a stabilit că este posibil ca un contribuabil să primească dobânzi dacă ANAF- ul nu returnează la timp TVA-ul

 Orice contribuabil român beneficiază de  jurisprudența și instanțele europene în cazul în care drepturile lor sunt încălcate de către autoritățile fiscale naționale. În ceea ce privește procedura de rambursare a TVA-ului, este de precizat că hotărârea dată de CEJ a stabilit cu titlu de principiu că autoritățile fiscale sunt obligate să acorde dobânzi contribuabililor atunci când, din orice motive, întârzie în rambursarea TVA datorată acestora, față de termenul prevăzut de lege.

 Avocat Mihaela RADULESCU


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy