Take a fresh look at your lifestyle.

Atentie OMV Petrom//Doamna prefect a dat dreptate Incomodph.ro, SC Prospectiuni SA a intrat abuziv pe teritoriul comunei Lipanesti. Asteptam sa ia masurile necesare, de urgenta

La sfarsitul saptamanii trecute, mai exact vineri la ora 8.00, am avut o intrevedere cu doamna Rodica Paraschiv, prefectul judetului, avand ca tema modul abuziv in care OMV Petrom, prin SC Prospectiuni SA, inteleg  sa intre pe terenurile localitatilor in Prahova, in speta la Lipanesti. Am stat cateva zile sa ma gandesc daca sa scriu sau nu acest subiect si al luat decizia de a va relata discutiile, pentru ca, desi ele au fost placute si oarecum in aceeasi directie, avem suspiciuni ca au fost doar declaratii diplomatice si nu se vor lua de urgenta masurile necesare.

Asadar, am prezentat doamnei prefect punctul nostru de vedere si am subliniat ca SC Prospectiuni SA, care sustine ca de 60 de ani procedeaza in acest fel, intrand pe teritoriul unitatilor adminitrativ teritoriale, sunt practici abuzive. Doamna prefect, ne-a dat dreptate sau cel putin asa ne-a lasat sa credem, sustinand ca va face o instruire cu primarii in acest sens. Ce-i drept, nu ne-a spus cand va face acest lucru care, daca nu se va intampla de indata, nu dupa ce SC Prospectiuni SA isi va fi terminat abuzurile, va demonstra ca suspiciunile noastre au fost indreptatite.

Asadar, argumentul nostru suprem a fost tocmai …argumentul cu care SC Prospectiuni SA pacaleste pe fiecare primar in parte, multi dintre acestia fiind usor de pacalit din cauza lipsei de pregatire juridica. Ne ferim sa spunem ca sunt usor de corupt, pentru ca nu avem probe. Argumentul SC Prospectiuni este “dreptul de servitute” consfintit prin Legea Petrolului la art. 7. Numai ca aceasta firma abuzeza de acest drept si nu face decat jumatate din ceea ce are de facut, adica doar  …notifica unitatile administrativ teritoriale carora, prin lege li se da dreptul de a spune DA sau Nu, in anumite conditii. SC Prospectiuni SA se prevaleaza de o prectica de 60 de ani, de incalcarea legii de 60 de ani, in conditiile in care Legea Petrolului este in vigoare de 10 ani.

Pornim dela premisa ca doamna prefect este de buna credinta si ne-a dat dreptate cu privire la abuzurile SC Prospectiuni SA, urmand a lua masurile necesare, de urgenta, nu peste un an cand se vor fi terminat lucrarile de explorare, pentru a stopa aceste incalcari ale dreptului de proprietate practicate cu consecventa pe teritoriul judetului si nu numai.

Ne surprinde, totusi, ca trebuie ca noi sa semnalam prefectului lucruri care tin de atributiile domniei sale. Doamna Paraschiv a sustinut in acest sens, ca nu a primit nicio sesizare din partea primarilor. Intre noi fie vorba, doamna prefect, exista sesizari din oficiu asa cum v-am si spus, cazuri semnalate in presa pe baza carora va puteti sesiza, daca primarii nu au pregatirea necesara, dar au teama de a va solicita ajutorul.

Pentru cetatenii care nu stiu care sunt pricipiile dupa care se ghideaza un prefect, dar mai ales pentru primari, va aducem la cunostinta prevederile Legii 340/2004, privind prefectul si institutia prefectului:

Art. 5
Activitatea prefectului se intemeiaza pe principiile:
a) legalitatii, impartialitatii si obiectivitatii;
b) transparentei si liberului acces la informatiile de interes public;
c) eficientei;
d) responsabilitatii;
e) profesionalizarii;
f) orientarii catre cetatean.

Pentru cei curiosi in legatura cu ce am cerut in adresa inregistrata la Perfectura, va punem la dispozitie intrebarile punctuale adresate, la care asteptam raspuns in termenul prevazut de Legea 544/2001:

1.            Avand in vedere ca SC Prospectiuni SA a incalcat prevederile art. 6,7 si 8 din Legea 238/2004 si art. 136 din Constitutia Romaniei, intrand abuziv pe domeniul public al localitatii Lipanesti va solicitam sa cereti parasirea acestei localitati si a celorlalte aflate in aceeasi situatie pana la intrarea in legalitate.

2.            Va rugam se ne comunicati pe teritoriul cator localitati din Prahova se afla SC Prospectiuni SA, in aceeasi situatie ca la Lipanesti

3.            Avand in vedere incalcarea actelor normative mentionate, prin aceasta sesizare va solicitam sa emiteti un ordin catre primaria Lipanesti si a celorlalte aflate in aceeasi situatie in legatura cu SC Prospectiuni SA pentru ca, de urgenta, sa dispuna parasirea domeniului public unde au intins echipamentul si/sau au parcat utilajele aferente lucrarilor de achizitie seismica 3D.

4.            Va solicitam sa ne comunicati un punct de vedere oficial, pe care il vom aduce la cunostinta opiniei publice, in legatura cu modul in care SC Prospectiuni SA isi desfasoara activitatea pe teritoriul judetului Prahova si ce masuri veti dispune, in cazul in care nu sunteti de acord cu aceste practici abuzive..

5.            Va rugam sa ne comunicati daca sunteti de acord cu inducerea in eroare a opiniei publice, folosita de OMV Petrom in adresa catre primaria Lipanesti pe care o atasam prezentei adrese, respectiv: “Lucrarile proiectului mentionat, nu au in vedere explorarea si exploatarea gazelor de sist. Scopul proiectului este identificarea resurselor de petrol si gaze”. In cazul in care sunteti de acord cu afirmatia OMV Petrom, va solicitam sa va garantati public ca acest lucru nu se va intampla peste un numar de ani.

6.            Avand in vedere afirmatia OMV Petrom relatata la punctul 5, va rugam sa solicitati SC Prospectiuni SA sa puna la dispozitia opiniei publice rezultatele integrale ale lucrarilor de achizitie seismica 3D desfasurate pana acum, in mod abuziv, atat la Lipanesti, cat si in alte localitati aflate in aceeasi situatie.

Adresa OMV Petrom:


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy