Citind un articol din New York Times, scris de Jane E. Brody, jurnalista care se ocupa de coloana Sanatate in cunoscutul ziar newyorkez inca din 1976, am inteles cu cati ani lumina suntem in urma fata de tarile civilizate. Noi ne chinuim sa acoperim necesarul de „imunoglobina” cum ar zice madam premier Dancila Viorica, in timp ce americanii vorbesc despre vaccin pentru a preveni zona zoster. Poate ca imi lipsesc date din domeniul sanatatii, dar ma mai uit si eu la televizor si nu imi aduc aminte sa fii vazut dezbteri pe tema acestor vaccinuri sau abordari pe tema existentei lui.
Din octombrie anul trecut, Food and Drug Administration a aprobat noul vaccin Shingrix, dupa ce studiile care au implicat 16.600 de persoane au aratat ca acest vaccin este mai efciient decat predecesorul sau Zostavax, aparut cu zece ani in urma. „Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă ca persoanele cu varsta peste 50 de ani, inclusiv cele vaccinate anterior cu Zostavax, sa obtina acum vaccinul Shingrix”, spune jurnalista americana.
Pretul de lista este de 280 USD. Multe milioane de americani, in special cei peste 40 de ani, sunt susceptibili la un eventual atac de sold, cauzat de același virus care provoacă varicela. Odată ce acest virus, varicela zoster, infecteaza o persoana, se afla latente de zeci de ani în radacinile nervoase, gata sa atacae atunci cand sistemul imunitar este slabit, de exemplu, prin stres, medicamente, traume sau boli. O treime dintre americani ajung, in cele din urma aiba zona zoster, dar riscul crește odata cu varsta, iar la vârsta de 85 de ani, adultii vor avea cel puțin un focar.
„Inainte de introducerea vaccinului impotriva varicelei in 1995 in Statele Unite, au aparut anual aproximativ patru milioane de cazuri de varicela, in special la copii. Deși este posibil sa nu va amintiti daca ati avut varsat de vant in copilarie, este posibil să fi avut daca nu ati fost niciodata vaccinati impotriva varicelei”, mai spune Jane E. Brody.
Daca aveti indoieli cu privire la valoarea acestui vaccin, luati in considerare efectele herpesului zoster. Este o infectie dureroasa a unui singur nerv senzorial pe o parte a corpului care poate sa apara aproape oriunde, dar cel mai frecvent implica trunchiul sau fata. Simptomele initiale sunt furnicaturi sau dureri arzatoare, care in decurs de cateva zile se dezvolta intr-o eruptie cutanata rosie si in bubite foarte dureroase.
Bubitele se vindeca intr-o saptamană sau doua dupa ce se tranforma in cruste, care in cele din urma cad. Dar pentru aproximativ 15% dintre oameni, zona zoster nu se termina acolo. Contnua cu o durere nervoasa profunda, aparuta – o afectiune numita nevralgie postherpetica sau PHN – care poate dura luni sau ani si nu are nici un tratament. Mai mult de jumatate din cazurile de PHN afecteaza persoanele de peste 60 de ani.
Alte complicatii posibile ale herpesului zoster includ pneumonia, problemele de auz, orbirea si encefalita.
„Dacă aveți noroc, puteti detecta aparitia „zonei zoster” inainte sa apara eruptia cutanata. Cu ani in urma, cand m-am dus la culcare dupa o zi lunga am simtit o iritație pe o parte din spatele meu. M-am trezit in mijlocul nopții cu gandul <<am zona zoster>>.Primul lucru de dimineata am primit o reteta pentru medicamentul antiviral Aciclovir, care a oprit progresul bolii.
Nu doresc sa am incredere in norocul meu pentru a doua oara, acum ca exista noul vaccin. Iata cum se compara cu predecesorul sau- Zostavax, care, peste toate, reduce riscul de zona zoster cu 51% și de PHN cu 67%. Potrivit C.D.C, Shingrix poate proteja 97% dintre persoanele cu varste intre 50 și 60 si 91% dintre cei cu varste intre 70 și 80. De asemenea, reduce riscul de PHN cu 86% si pare a fi mai lung decât Zostavax, care incepe sa-si piarda protectia dupa trei ani”, incheia jurnalista americana articolul din New York Times.
Credeti ca prietenii dvs. ar fi interesati? Distribuiti acest articol pentru ei!