Doamna prefect Mădălina Lupea a convocat astăzi, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova. În cadrul întâlnirii, membrii CJSU au aprobat întocmirea unui nou proiect de hotărâre de guvern privind alocarea unei sume din fondul de intervenție la dispoziția guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în județul Prahova în perioada mai-iunie.
În acest proiect au fost prinse 22 de localități și Consiliul Județean Prahova, cu mai multe lucrări de reparații, consolidări și refaceri în infrastructura afectată de fenomene meteo și hidro periculoase.
Valoarea totală a sumelor ce se alocă pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în județul Prahova în perioada 31 mai-12 iunie 2019 este de peste 77 de milioane de lei.
Cele 21 de localități prinse în acest proiect de hotărâre de guvern sunt: Aluniș, Ariceștii Zeletin, Bertea, Breaza, Câmpina, Cerașu, Gornet, Iordăcheanu, Poiana Câmpina, Posești, Provița de Sus, Sinaia, Scorțeni, Starchiojd, Șoimari, Șotriile, Ștefești, Teișani, Telega, Vadu Săpat, Valea Doftanei și Salcia. Calamitățile naturale au afectat drumuri comunale, poduri și podețe, bazine de alimentare cu apă, apărări de mal ale unor cursuri de apă etc.
Pe ordinea de zi au mai fost și alte două puncte: acordarea unor ajutoare de urgență pentru sprijinirea familiilor afectate de inundații în cursul anului 2019 și avizarea propunerii privind includerea construcțiilor cu destinația de locuință multietajată încadrată prin raport de expertiză tehnică în clasa 1 de risc seismic pentru anul 2020, în programul de acțiuni privind proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție pentru reducerea risculului seismic, fundamentate de Consiliul Județean Prahova.
La finalul ședinței, domnul Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova a prezentat încă o dată măsurile de prevenire a extinderii focarelor de pestă porcină africană și în județul Prahova, în contextul în care, la nivel național, au apărut noi focare ale bolii, unele chiar în județul vecin, Ilfov. În continuare se mențin măsurile stabilite anul trecut: informarea populației, instituirea de filtre mobile la limita cu județul Ilfov, stabilirea locurilor de unde se pot cumpăra porci vii, sarcini pentru administratorii drumurilor și pentru Garda forestieră care trebuie să monitorizeze fondurile cinegetice împreună cu gestionarii acestora.