Cati dintre cetateni nu au primit pana acum somatii care ulterior au fost urmate de titluri executorii de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala? Ca sa restrangem raza de actiune a acestei institutii publice ce are competenta la nivel national, intelegem sa ne raportam la Administratia Judeteana a Finantelor Publice Prahova. Si pentru ca la randul sau si aceasta are in subordine servicii fiscale, la nivelul judetului nostru, contribuabilii, mai mult sau mai putin de buna-credinta, se confrunta periodic cu abuzurile functionarilor publici. Si cum putem cataloga activitatea acestora daca nu una abuziva in raport de dispozitiile legale care definesc ca fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Intelegem ca redam continutul constitutiv al infractiunii de abuz in serviciu nu pentru a ne dovedi dibacia juralistica sau juridica ci pentru ca toti cetatenii care intampina astfel de situatii sa nu ezite in a se adresa instantelor de judecata si chiar organelor de urmarire penala, singurele competente in a anula si a lua masuri impotriva acestor titluri executorii emise fara respectarea dispozitiilor legale da care produc efecte dezastroase.
In astfel de situatii s-au aflat si persoanele care au inteles sa prezinte cititorilor nostri aspecte legate de emiterea si impunerea in sarcina lor a unor sume deloc de ignorat, ce incep la de 10.000 lei si se extind catre sume de pana la 50.000 lei. In cazul in care acestea nu ar fi apelat la interventia instantelor judecatoresti in fata carora au fost reprezentate de Cabinetele Asociate de Avocat Maria Radulescu & Mihaela Radulescu din cadrul Baroului Bucuresti ( colaboratoare permanente ale Aliantei pentru Drepturile Omului din Romania) ar fi fost in situatia de a li se pune poprire pe venituri si s-ar fi ajuns chiar la blocarea conturilor bancare. Astfel ca, demersurile acestor persoane care s-au duelat cu aceste institutii, apeland la serviciile de reprezentare si asistenta juridica ale acestor doamne avocat, s-au bucurat de un real succes. In speta, Judecatoria Campina prin Sentinta Civila nr. 3465/12.10.20125 a dispus anularea actele de executare emise de Agenţia Judeţeana a Finanţelor Publice Prahova-Serviciul Fiscal Orăşenesc Băicoi şi totodata întoarcerea executării silite efectuate pentru suma de 11.000 in favoarea contestatoarei, la care s-au adaugat si chetuielile de judecata privind onorariu avocat si taxele judiciare de timbru.
In acest sens a stabilit si Tribunalul Prahova care a anulat decizia privind angajarea răspunderii solidare si a deciziei de soluţionare a contestaţiei, a obligat in solidar ca ANAF- DGRFP Ploieşti – Administraţia Judeţeană A Finanţelor Publice Ploieşti si Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ploiesti la restituirea sumelor de bani in cuantum de aproximativ 35.000 lei si la plata sumei de 2500 lei, cheltuieli de judecată.
Aceste abuzuri nu se rezuma doar la persoanele fizice, afectate fiind chiar si persoanele juridice, in speta societatile comerciale care desfasoara diverse activitati, modalitate de creare a locurilor de munca. Insa, pana in momentul in care aceste „ajutoare ale statului” aplica diverse sanctiuni pecuniare ce ajung la zeci de mii de lei, astfel ca inevitabil activitatea comerciala risca sa se blocheze. Intr-o situatie asemanatoare se afla si o societate comerciala cu obiectiv de confectionare materiale textile cu punctul de lucru in comuna Paulesti a fost sanctionata contraventional de Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională De Administrare Fiscală – Serviciul Fiscal Al Oraşului Băicoi cu 25.000 lei, insa, din fericire pentru aceasta a fost reprezentata tot de Cabinetele Asociate de Avocat Maria Radulescu & Mihaela Radulescu din cadrul Baroului Bucuresti, astfel ca prin Hotararea nr. 10749/30.09.2015 s-a dispus anularea procesul-verbal de contravenţie.
In prezent, multe dintre „victimele” acestor institutii se afla intr-un real conflict juridic cu aceaste institutii care in mod normal au obligatia de a reflecta asupra veniturilor datorate statului, insa respectand procedura impusa de Codul de procedura fiscala. Realitatea este crunta… functionarii publici, competenti in a desfasura astfel de activitati, incalca legea frecvent, acesta fiind si motivul pentru care instantele de judecata apreciaza ca demersurile efectuate exced cadrului legal, ajungand sa se anuleze masiv titlurile executorii in baza carora in mod normal trebuie recuperate diverse sume de bani colosale. Insa, din cate se poate observa, pe langa faptul ca nu se procedeaza la incasarea sumelor de bani, statul prin reprezentantii sai, creeaza un prejudicu bugetului statului care, culmea, urmeaza sa fie suportat din banii incasati de la contribuabilii de buna-credinta.
In cazul in care va confruntati cu astfel de abuzuri nu ezitati sa apelati la interventia instantelor de judecata care pot cenzura modalitatea de punere in executare silita a creantelor in sensul anularii acestora si restituirea sumelor de bani incasate in mod nelegal, apeland la serviciile de asistenta juridica a unor avocati care au experienta in anularea acestor forme de executare nelegale.
Avocat Mihaela RADULESCU