Take a fresh look at your lifestyle.

5 ani de intervenţie timpurie în Romania – 37.000 nou-născuţi testaţi auditiv

În luna ianuarie s-au împlinit 5 ani de când Sense Internaţional (România) a început programul de Intervenţie Timpurie în România. În cadrul programului de Intervenţie Timpurie, dezvoltat în parteneriat cu autorităţi naţionale şi locale, grădiniţe, şcoli, Sense International (România) a sprijinit screening-ul auditiv şi testarea vizuală a 37.000 de nou-născuţi şi copii de vârstă foarte mică asigurându-le şansa de a beneficia de diagnostic şi consiliere.

A fost un proces dificil şi complex încă de la început – ianuarie 2007 – când SI(R) a început colaborarea cu prima maternitate din Bucureşti inclusă în program. Dificultatea majoră în derularea programului de Intervenţie Timpurie consta în faptul că, deşi screeningul auditiv la nou-născuţi era parte a Programului Naţional de Sănătate, în spitale nu se testau auditiv nou-născuţii, din cauza lipsei aparatelor cu care se face această testare, iar în cazul spitalelor care aveau un astfel de aparat, datele nu erau colectate şi se pierdeau.

„Desfăşurarea optimă şi eficientă a acestui program de screening al auzului la nou-născuţi va permite o detecţie precoce (prima lună de viaţă) a hipoacuziei bilaterale permanente, un diagnostic obiectiv al acesteia până la vârsta de 3 luni şi o intervenţie terapeutică adecvată până la vârsta de 6 luni. Se asigură astfel, fără îndoială, condiţiile optime pentru dezvoltarea normală a copilului.” Dr. Alexandru Pascu, Medic Primar ORL, Audiolog.

În prezent Sense International (România) are trei centre de sprijin în intervenţie timpurie, în Bucureşti, Oradea şi Timişoara.. Trei aparate de screening auditiv au fost donate de SI(R) în aceşti ani şi 12 cadre medicale au beneficiat de instruire în domeniul testării auzului cu aceste aparate. Aproximativ 37.000 de nou-născuţi din Bucureşti, Oradea şi Timişoara au fost testaţi auditiv la naştere ca rezultat al implicării SI(R).

În anul 2011, printr-un program al Băncii Mondiale, toate maternităţile cu secţie de terapie intensivă din România au fost echipate cu aparate de screening auditiv. Rolul SI(R), cu sprijinul cadrelor medicale implicate, nu va mai fi să doteze maternităţile, ci să colecteze datele screeningului auditiv şi să se asigure că nou-născuţii identificaţi cu deficienţe senzoriale beneficiază de servicii de intervenţie timpurie.

Despre Sense Internaţional (România) – SI(R) – este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, nealifilată politic, independentă de instituţiile publice şi private. Sense Internaţional (România) face parte din reţeaua organizaţiei Sense International Marea Britanie alături de India, Peru şi Africa de Est. SI(R) a fost infiinţată în 2001 şi în decurs de 11 ani a desfăşurat numeroase programe sociale menite să sprijine persoanele cu surdocecitate şi deficienţe senzorile multiple din România. Viziunea Sense International (România) este o lume în care toți copiii și adulții cu surdocecitate pot deveni membri activi ai societății.

Surdocecitatea este o combinaţie de deficienţă de văz şi de auz, cu diferite grade de manifestare, care afectează în mod dramatic comunicarea, mobilitatea şi accesul la informaţii. Aceasta a fost recunoscută de legislaţia din România ca dizabilitate distinctă în anul 2006.

Pentru a afla mai multe informaţii despre Sense International (România) puteţi vizita:

www.surdocecitate.ro

 

Pentru mai multe informaţii:

Cristiana Salomie – Director Sense International (România),

telefon: 0040 21 413 9040, 0040 31 1075236

e-mail: csalomie@senseint.org.ro

 


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy