Alianta pentru Drepturile Omului din Romania( ADOR) este preocupata in continuare de problemele comunitatii ploiestene. In urma cu cateva luni a demarat o actiune de atacare in contencios administrativ a HCL 4/2013, cu privire la majorarea taxelor si impozitelor pe anul 2013, iar rezultatul nu a intarziat sa apara. Dupa cum anuntam la acea vreme, ADOR a solicitat o dezbatere publica in conformitate cu art. 6 alin 7 din Legea 52/2003, cu privire la transparenta decizionala. Municipalitatea a sfidat aceasta lege, ne-a ignorat pe noi si a incasat sume de la cetateni care nu se justifica. Mai mult, in 3 ianuarie, Simona Dolniceanu, directorul SPFL Ploiesti anunta ca “din respect pentru contribuabili angajatii SPFL au muncit peste program ca sa updateze softul in vederea incasarii taxelor si impozitelor la noile cote majorate”. Pe langa suspendare, ADOR a mai cerut anularea HCL 4/2013, care va fi judecata in perioada urmatoare, dupa solutionarea suspendarii.
Pentru ca majoritatea presei locale este aservita puterii, din motive lesne de inteles, respectiv finantarea acordata de cei care ne conduc, iar ceilalti sunt mult prea preocupati de a subzista, imi permit sa declar cateva lucruri pentru voi, in calitatea de presedinte al ADOR: “ Consider ca este un prim pas spre intelegerea democratiei participative reale, in care Legea transparentei decizionale este un factor de echilibru intr- comunitate, prin implicarea societatii civile in elaborarea si initierea unor acte normative de interes local. Poate ca, in sfarsit, adminstratia locala va intelege ca eludarea legii mentionate nu-i face nici cinste, nici vreun serviciu. Mai mult, sfidarea la care este supusa societatea civila ploiesteana de catre edili are menirea sa creeze conflicte inutile, in conditiile in care se presupune ca ambele parti au un singur scop, binele comunitatii!”, spun eu, Eugen Cristescu, satul de izolarea la care sunt supus, desi scopurile mele sunt ale tuturor.
De asmenea, va aducem al cunostinta ca ADOR a demarat o actiune in contencios impotriva muncipalitatii care vizeaza suspendarea si anularea HCL 152/2013, privind aprobarea ajustarii pretului de producere, transport si distributie a energiei termice livrata de catre S.C. Dalkia Termo Prahova S.R.L. în Municipiul Ploiesti. Motivul este acelasi ca si in cazul precedent, adica nerespectarea prevederilor legale care institutie obligativitatea organizarii unei dezbateri publice de catre administratia locala la solicitarea unei aosciatii legal constituite.
Iata ce spune art. 6, alin. 7 din Legea Transparentei Decizionale:
(7) Autoritatea publica in cauza este obligata sa decida organizarea unei intalniri in care sa se dezbata public proiectul de act normativ, daca acest lucru a fost cerut in scris de catre o asociatie legal constituita sau de catre o alta autoritate publica.
Jos palaria in fata justitiei!