Astazi, la orele 16.00 are loc Adunarea Generala a Baroului Prahova si a Casei de Asigurari a Avocatilor Prahova, pe de o parte pentru alegerea membrilor in Consiliul Baroului si in diverese Comisii, iar pe de alta parte, in ce priveste CAA pentru alegerea Consiliului de Administratie si a presedintelui Casei, pe langa aprobarea descarcarilor de gestiune pe anii anteriori si a proiectului de buget pe 2023. Dupa cum se stie, inainte de minivacanta de 1 mai, Adunarea Generala nu a intrunit cvorumul si cea de astazi este reziultatul acestui lucru.
Dupa cum veti vedea in anuntul de mai jos, trimis pe whattsup de catre decanul Baroului Prahova, Emanuela Maria Antonescu, votul va dura 24 de ore, iar avocatii care isi pot folosi propriile terminale( n.r.- telefoanele smart , PC, tablete, laptopuri) Baroul Prahova ii invita la sediu sa voteze incepand de maine dimineata de la 9.00 pana la orele 16.00. Sa ma ierte d-na decan si cu tot respectul pentru avocati, cat de slab dotati intelectual ii crede pe colegii sai? Cum sa incerci sa prostesti niste oameni inteligenti spunandu-le ca cei care din orice motiv nu pot vota electronic pot veni la sediu pentru ca le asiguri secretul votului in spatul special amenajat in vederea votarii? Cum Dumnezeu sa subestimezi avocatii in halul asta si sa le spui ca le asiguri secretul votului cand tu, decanul Baroului Prahova il ai in buzunarul de la piept de tanarul IT-ist Moroianu si ai acces la voturile celor care…voteaza?
Nu-mi vine sa cred cat de mult subestimeaza inteligenta avocatilor decanul Baroului, dar este de laudat cum exploateaza orgoliul profesional al acestora, dandu-le teme false si facandu-i sa se duca dupa fenta. La faza asta, chiar daca e golanie, merita tot respectul Emanuela Antonescu pentru ca ii face din vorbe pe colegii sai, speram ca mai putin de jumatate dintre ei. Nu ma refer la cei care castiga banii mai mult din oficii decat din dosarele personale, ei oricum mananca din palma decanului si fac ce li se spune.
Buna dimineata! Avand in vedere dispozitiile art. 54 indice 1 alin.2 din Legea nr. 51/1995- republicata, precum si dispozitiile art. III pct. 5 din Regulamentul de organizare a Adunarii Generale a Avocatilor din Baroul Prahova, aprobat prin Hotararea nr. 145/23.02.2023, cvorumul se va stabili la finalul procedurilor de vot electronic, care va avea loc incepand de astazi, 04.05.2023, orele 18.00 si se va finaliza maine, 05.05.2023, orele 18.00. Conform art. 42 din Regulament, pentru avocati, care din orice motiv nu pot vota electronice folosesc propriile terminale, baroul va pune la dispozitie in data de 05.05.2023, intre orele 09.00 -16.00, personal tehnic si calculatoare pentru exercitarea dreptului de vot in conditii care sa asigura secretul votului, in spatiul special amenajat in vederea votarii, la sediul Baroului.
Ideea fixa a decanului in legatura cu votul electronic razbate din textul de mai sus, iar faptul ca s-a ajuns macar la aceasta discutie este cauzat de membri actualului Consiliu al baroului Prahova care au votat acest mod de votare mixt. Ii pot banui, dar nu vreau sa ii nominalizez. Spun doar ca atat din punct de vedere uman, cat si profesional, sunt altii care pot sa aduca, din nou, profesia de avocat, printre cele nobile din care face parte si s-o scoata din mahalagismul in care se zbate acum din cauza decanului Antonescu si a acolitelor ei din Consiliul Baroului actual( ii includem aici si pe domnii avocati Mihai Barbu si Cosmin Gradinaru). Nu din cauza mea, sa nu indrazniti sa spuneti asta, pentru ca eu doar am relatat ceea ce dvs avocatii stiti, dar nu ati avut curaj sa opriti.
Cum? Prin strangerea de samnaturi pentru revocarea d-nei Antonescu Emanuela, pentru ca sa nu va mai rada in nas cand ii aduceti aminte ca trebuia sa isi dea demisia dupa votul de blam de anul trecut. Prin impunerea votului fizic, prin stabilirea cvorumului Adunarii Generale in functie de prezenta in sala de la Hotel Central de astazi, nu dupa ce se va termina votul online, care nu poate intra in functiune decat daca aceasta este legal constituita, dupa cum spune art.53 alin 1 de mai jos. Oricat ar incerca d-na decan sa o suceasca in favoarea ei pentru impunerea cu disperare a votului online, doar comoditatea ii poate determina pe avocati sa accepte ceva ce nu face sens. Pana la urma ce a fost mai intai: oul sau gaina? A nu se uita ca dupa cum reies de mai jos, prevedrile legate de votul electronic conform ART. 54^1, au fost votate prin LEGEA nr. 100 din 1 iulie 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 579 din 01 iulie 2020, adica la trei luni jumatate de la declansarea starii de urgenta in pandemie, in data de 15 martie 2020.
Paradoxal, ceea ce se va intampla astazi cu votul in cadrul Adunarii Generale a Baroului Prahova nu poate fi similar cu ceea ce se va intampla cu voturile pentru ordinea de zi a Casei de Asigurari a Avocatilor Prahova, pentru ca cei din Consiliul de Administratie al acesteia nu au prevazut votul electronic in forul lor de conducere si acesta nu se poate deduce sau subintelege oricat de mult ar vrea presedintele ei, Mircea Mitroi.
E vorba despre entitati diferite, cu hotarari diferite, dupa cum puteti citi in articolul de mai sus, iar acest lucru nu permite votul electronic si la CAA Prahova, ori de cate ori s-ar da peste cap d-na Emanuela Antonescu si Mircea Mitroi. Daca pentru Adunarea Generala merge prosteala cu votul electronic pe parcursul a 24 de ore, pentru ca oamenii decanului din Consiliul Baroului Prahova au votat aceasta anomalie in cadrul unei sedinte de lucru, in ceea ce priveste CAA acest lucru este imposibil si, daca se face posibil, este ilegal.
Dar, cine stie, poate va exista o mobilizare exemplara si o solidaritate pe masura, prin care sa se impune votul fizic si la Adunarea Generala a Baroului, care ar arata responsabilitate si asumare din parte celor care exercita aceasta minunata profsie de avocat. Mai mult, daca totul va fi corect, Intransigent nu ar mai agea ce sa scrie. macar pentru asta si tot ar merita sa va solidarizati.
Mult succes si sa va lumineze Dumnezeu deciziile, pentru ca pentru dvs o faceti si aveti nevoie de oameni de calitate in Consiliul Baroului, care sa va apere interesele, sa fie transparenti si sa se opuna atunci cand ceva nu este in regula in luare deciziilor. Ii stiu si eu si ii stiti si dvs pe cei care merita voturile asa cum ii stiti pe cei care nu au demonstrat decat ca interesul general este un obiectiv secundar.
Qui tacit consentire videtur!
LEGENDA
ART. 53
(1) Adunarea generală este legal constituită cu participarea majorităţii membrilor săi.
(2) În cazul în care numărul legal nu este întrunit, iar pe ordinea de zi a şedinţei nu este inclusă alegerea organelor de conducere a baroului, prezidiul adunării generale, de faţă cu cei prezenţi, stabileşte o nouă adunare generală în termen de cel mult 15 zile de la data primei convocări. Consiliul baroului are obligaţia să îndeplinească procedura convocării cu cel puţin 7 zile înainte de data fixată.
(3) Adunarea generală convocată în condiţiile alin. (2) este legal constituită cu participarea a cel puţin unei treimi din numărul total al membrilor săi.
(4) Hotărârile adunării generale se iau cu votul majorităţii membrilor prezenţi, în afară de cazurile în care legea prevede alt cvorum de şedinţă şi de vot.
ART. 54
(1) Adunările generale de alegere a organelor de conducere a baroului sunt legal constituite numai cu participarea majorităţii membrilor adunării generale a baroului.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul barourilor care au în evidenţă mai mult de 500 de avocaţi cu drept de exercitare a profesiei, în cazul în care, la prima convocare, numărul legal de participanţi nu este întrunit sunt aplicabile, în mod corespunzător, dispoziţiile art. 53 alin. (2) şi (3).
(2^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul barourilor care au în evidenţă mai mult de 2.000 de avocaţi cu drept de exercitare a profesiei, adunarea generală convocată se consideră legal constituită dacă la procesul de votare participă cel puţin 30% din numărul total al membrilor adunării generale a baroului.
(la 22-07-2019 Articolul 54 din Sectiunea 1 , Capitolul IV a fost completat de Punctul 1, ARTICOLUL UNIC din LEGEA nr. 142 din 18 iulie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 598 din 19 iulie 2019)
(2^2) În cazul prevăzut la alin. (2^1), Consiliul baroului poate decide, prin hotărâre, ca în adunările generale elective, procesul de votare pentru alegerile prevăzute la art. 51 alin. (2) lit. b), c) şi d) să se desfăşoare pe parcursul mai multor zile consecutive, fără a putea depăşi 7 zile în total.
(la 22-07-2019 Articolul 54 din Sectiunea 1 , Capitolul IV a fost completat de Punctul 1, ARTICOLUL UNIC din LEGEA nr. 142 din 18 iulie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 598 din 19 iulie 2019)
(2^3) Persoanele care ocupă funcţiile rezultate din adunarea electivă precedentă continuă să îşi exercite atribuţiile specifice, pentru fiecare caz în parte, până la validarea rezultatelor procesului de alegere prevăzut de prezentul articol.
(la 22-07-2019 Articolul 54 din Sectiunea 1 , Capitolul IV a fost completat de Punctul 1, ARTICOLUL UNIC din LEGEA nr. 142 din 18 iulie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 598 din 19 iulie 2019)
(3) Participarea la adunarea generală de alegere a organelor de conducere a baroului se face personal. Avocatul membru al baroului nu poate delega exercitarea dreptului său de vot unui alt avocat.
ART. 54^1
(1) Atât în cazul adunării generale ordinare sau extraordinare, cât şi în cazul adunării generale de alegere a organelor de conducere a baroului, consiliul baroului poate hotărî ca votul să se desfăşoare prin mijloace electronice.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), cvorumul va fi stabilit în raport cu numărul total al membrilor baroului care şi-au exprimat opţiunea de vot, cu respectarea dispoziţiilor art. 53 şi art. 54 alin. (2), (2^1) şi (2^2), după caz.
(3) Consiliul baroului va face public, pe site-ul web al baroului, cu cel puţin 30 de zile înaintea datei adunării generale în care va fi utilizată procedura de vot electronic, regulamentul privind utilizarea sistemului electronic de votare, care va conţine garanţii cu privire la securitatea şi corectitudinea procesului de vot şi de respectare a secretului votului în cazul adunării generale de alegere a organelor de conducere a baroului.
(la 04-07-2020 Sectiunea 1 din Capitolul IV a fost completată de ARTICOLUL UNIC din LEGEA nr. 100 din 1 iulie 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 579 din 01 iulie 2020)