De curând, expoziţia de bază a Muzeului Natura Văii Teleajenului s-a îmbăgăţiti cu noi piese de patrimoniu. Este vorba de câteva animale naturalizate, printre care un râs (lynx linx) şi un superb exemplar de cerb (cervus elephus). Specifice arealului geografic reprezentat în diorama circulară a muzeului din Văleni, aceste piese naturalizate provin de la Agenţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, care le-a donat muzeului prahovean.
Adăugându-se celorlalte piese muzeale de mare valoare expuse aici (capre negre, lupi, mistreţi, urşi, vulpi, şoimi, bufniţe, cocoşi de munte etc.) cele două noi exponate se integrează perfect în contextul muzeografic ce prezintă natura Văii Teleajenului. Reprezentând relieful, vegetaţia, flora şi fauna din zonele de deal – munte, surprinse de-a lungul diverselor anotimpuri, muzeul de la Văleni este nu numai deosebit de instructiv pentru vizitatorii de orice vârstă, mai ales pentru cei de vârstă şcolară, dar şi extrem de spectaculos, prin jocul de lumini şi umbre, prin sunetele specifice pădurii, prin podeţul de lemn întins peste firul de apă şi cascada ce animă peisajul.
Prin valoarea şi frumuseţea exponatelor, prin originalitatea şi spectaculozitatea prezentării şi prin excepţionalul său potenţial educativ, Muzeul Natura Văii Teleajenului de la Vălenii de Munte constituie un popas obligatoriu pe harta traseelor de week-end şi de vacanţă pentru toţi cei care iubesc natura şi sunt interesaţi să afle cât mai multe despre viaţa plantelor, animalelor şi păsărilor.