Cetăţenii României îşi vor putea exercita dreptul de vot, la referendumul pentru demiterea preşedintelui României, indiferent dacă se află sau nu în localitatea de domiciliu, informează Mediafax. Costurile plătite de contribuabili pentru organizarea referendumului se ridică la 95 de milioane de lei.
Măsurile organizatorice pentru referendum au fost luate de către Guvern, în cadrul unei şedinţe extraordinare care s-a desfăşurat sâmbătă.
Astfel, Guvernul a decis ca la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, programat pentru 29 iulie, votul să înceapă la ora 08.00 şi să fi oprit la ora 20.00, campania electorală urmând să se încheie la 28 iulie, ora 7.00, a anunţat ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre. Potrivit acestuia, campania electorală deja a început odată cu publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii de organizare a referendumului. Au dreptul de a participa la vot toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani.
Judecătorii Înaltei Curţi implicaţi în acest proces vor fi aleşi duminică prin tragere la sorţi, iar partidele politice trebuie să îşi desemneze până la 10 iulie reprezentanţii în Biroul Electoral Central şi în celelalte birouri electorale. Pentru dotarea secţiilor de votare, la nivelul localităţilor vor fi utilizate, în mare măsură, materialele folosite şi la alegerile generale locale. Comisia Tehnică Centrală va fi condusă de ministrul Administraţiei şi Internelor.
Posibilitatea ca votul la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu să fie exercitat oriunde în ţară poate genera probleme de fraudă, ca şi în situaţii anterioare, dar Guvernul va dispune „măsuri deosebite” de monitorizare pentru a evita astfel de cazuri, afirmă ministru Paul Dobre.”Nu avem în vedere organizarea de secţii speciale şi în linii mari cred că vom avea secţiile în care s-a desfăşurat votul şi la alegerile generale locale, urmează ca prin ordin al prefectului să fie delimitate secţiile de votare, dar cred că vom avea în vedere aceleaşi locaţii. Este adevărat că posibilitatea de a se vota pe întreg teritoriul naţional poate crea anumite probleme cu care ne-am mai confruntat, dar avem în vedere măsuri deosebite de monitorizare prin Ministerul Administraţiei şi Internelor şi ne vom ocupa serios de acest lucru”, a spus ministrul delegat pentru Administraţie Publică, Victor Paul Dobre.
Votul la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu va putea fi exercitat oriunde în ţară, fără să mai existe obligativitatea ca votul să fie exprimat doar într-o anumită circumscripţie electorală.
Întrebat dacă pentru referendum vor fi luate în calcul datele anunţate recent de Institutul Naţional de Statistică, potrivit căruia pe teritoriul României sunt doar circa 19 milioane locuitori, sau datele mai vechi, în care România este prezentată cu 22 milioane locuitori, ministrul a arătat că nu există decât o singură cifră, respectiv cea a cetăţenilor români aflaţi deja pe listele electorale, ca şi la alegerile locale.
Ministrul delegat penmtru Administraţie Publică, Victor Paul Dobre, a precizat că Guvernul va cheltui o sumă estimată la acest moment de 95 milioane lei pentru organizarea referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, banii urmând să fie alocaţi din Fondul de rezervă bugetară. Faţă de referendumul similar din 2007, costurile au crescut cu 35 de milioane, acest lucru datorându-se faptului că sunt deschise secţii de vot şi în străinătate, urmând ca unele circumscripţii să fie „redesenate”.
Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a modificat Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor participanţi, elimină sintagma „la nivelul ţării” legată de voturile exprimate. Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a precizat astfel că a fost eliminată discriminarea prin care cetăţenii români, aflaţi în străinătate, nu puteau vota la referendum şi erau valabile doar voturile exprimate pe teritoriul naţional.
Guvernul va organiza alegeri prezidenţiale anticipate într-un termen maxim de 90 zile de la data referendumului, dacă populaţia se va pronunţa prin vot pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, a declarat ministrul delegat pentru Administraţie Publică, Victor Paul Dobre.”Dacă prin referendum populaţia decide demiterea preşedintelui, urmează să organizăm în termen de 90 zile alegeri prezidenţiale. Dacă nu, se întâmplă ca în 2007″, a spus Dobre.
Sursa: rtv.net