Astazi a avut loc o conferinta de presa la UNPR Prahova, in cadrul careia au fost prezentate cele cinci puncte din strategia recenta a partidului. Daca ar fi respectate si puse in practica, ar insemna cateva dintre solutiile bune pentru Romania.
Gazdele conferintei au fost Valentin Marcu, presedinte UNPR Ploiesti, Radu Ionescu, vicepresedinte Consiliul Judetean Prahova si membru UNPR si Raul Petrescu, viceprimar Ploiesti. Fiecare dintre acestia a prezentat cate un punct de pe ordinea de zi, fapt ce a condus la aflarea unor puncte de vedere interesante legate de temele abordate. Radu Ionescu a sustinut ca ar trebui ca “ relatiile Romaniei cu Uniunea Europeana trebuie sa se schimbe, pentru ca cele actuale aduc prejudicii tarii noastre”. In ceea ce priveste relatia cu Republica Moldova, Ionescu a iterat viziunea ca se impune ca Republica Moldova sa fie primita in NATO, nu numai in Uniunea Europeana cerand, practic, acest lucru.
Valentin Marcu a vorbit despre necesitatea dublarii salariilor in invatamant si in sistemul santiar, precum si recompensarea competentei, pentru imbunatatirea calitatii serviciilor in aceste segmente de activitate.
Raul Petrescu, la randul sau, la capitolul tratat, a mentionat faptul ca Romania trebuie sa inceteze sa mai functioneze ca un stat social, iar protectia sociala sa dobandeasca statut juridic. A fost mentionat proiectul de lege al UNPR, care vizeaza impozitarea marilor averi, precum siu aplicarea amenzilor corespunzatoare cifrei de afaceri.
Pentru cei care nu cunosc cele cinci puncte din strategia UNPR, care au facut obiectul discutiilor din presa zilele trecute si remise noua de reprezentantii acestui partid, iata-le:
1. RENAȘTAREA NAȚIONALĂ privește restabilirea echilibrului demografic, având totodată și o componentă identitară atât pe relația cu românii din țară, cât și pe relația cu românii din diaspora.
UNPR consideră că renașterea națională este strâns legată de valorile familiei. Familia trebuie să fie în centrul tuturor preocupărilor clasei politice. Munca, solidaritatea, iubirea de țară și de semeni, credința, toate se învață în familie. Siguranța și prosperitatea sunt mai valoroase când benefciarul direct este familia. Și nu în ultimul rând, familia este garanția păstrării identității naționale.
Prin urmare ceea ce propunem nou pe scena politică este guvernarea orientată spre familii și nu spre indivizi. Familia trebuie să fie principalul beneficiar al politicilor guvernamentale, iar acest lucru trebuie să se regăsească în toate domeniile administrate public.
2. FUNCȚIONAREA STATULUI. Trebuie să fim conștienți că suntem departe de ceea ce-și doresc românii de la statul român. Educația și sănătatea sunt gratuite doar pe hârtie, iar administrația publică, deși supradimensionată, nu îndeplinește cerințele în ceea ce privește competența și eficiența.
Ca măsuri concrete, vizăm evident o creștere a salariilor în sistemul public. Însă trebuie să fim conștienți că aceste salarii nu sunt sustenabile fără o reorganizare a sistemului public. De asemenea, trebuie să fim conștienți că majorarea salariilor nu va duce de la sine la o îmbunătățire a serviciilor publice.
Administrația produce astăzi prea multe hârtii și prea puține soluții. Trebuie să aducem în sistem avantajele evoluțiilor tehnologice, trebuie să recompensăm competența și, mai ales, să regândim toate procesele administrative astfel încât serviciile oferite să se ridice la nivelul așteptărilor.
3. ROLUL ROMÂNIEI ÎN LUME.
UNPR consideră că România trebuie să-și asume mai clar destinul său istoric în regiune, în special pe relația cu Republica Moldova.
Principala misiune pe care o avem este aceea de a semnala și de a explica întregii comunități internaționale și în special partenerilor noștri, importanța pe care Moldova o are în evoluțiile geo-politice din regiune.
Suntem membri NATO, suntem parteneri de încredere și ne-am câștigat pe merit dreptul de a vorbi cu o voce mai puternică în spațiul internațional.
4. FUNCȚIONAREA ECONOMIEI este o altă temă vitală pentru România.
Sunt astfel cinci pârghii pe care le putem acționa în beneficiul României: un cod fiscal care să încurajeze investițiile, facilități pentru încurajarea capitalului românesc, protejarea resursei umane înalt calificate, agricultura și dezvoltarea transporturilor.
Nu este normal ca multinaționalele să fie mai protejate în România decât sunt IMM-urile cu capital autohton.
Nu este normal ca un străin să poată cumpăra terenuri mai ușor decât poate cumpăra un agricultor român.
Nu este normal să ne complacem într-o economie de consum și să tolerăm exportul de resurse și importul de produse finite.
5. NOUL STAT SOCIAL.
Accentul trebuie să se extindă treptat dinspre protecția de natură materială, adică de la ajutoarele sociale, către protecția de natură juridică, în relațiile de muncă și în relațiile de natură comercială.
Măsurile pe această direcție vizează restabilirea echilibrului acolo unde el a fost rupt în anii tranziției. Concret, trebuie restabilit echilibrul între angajați și angajatori, între consumatorii și furnizorii de utilități, între cei cu venituri foarte mari și cei cu venituri foarte mici.
Astfel, susținem taxarea suplimentară a marilor averi și a profiturilor excepționale, susținem ca amenzile să fie proporționale cu cifra de afaceri și susținem ca instituțiile să vegheze cu mai multă atenție la modul în care multinaționalele respectă legislația muncii.
Consideram că vremea în care România era țara tuturor posibilităților a trecut. Astăzi România trebuie să fie țara tuturor cetățenilor ei.
Cele cinci teme propuse de UNPR poarta denumirea „Siguranta si Prosperitatea Romaniei” si au la baza viziunea acestui partid despre interesul national, despre valorile familiei si despre valorile nationale.