Acesta este un moment istoric, Majestatea Sa Regele Don Juan Carlos I al Spaniei a abdicat azi 02 iunie 2014.
In 1969, Dictatorul Franco propune natiunii readucerea Casei Regale, iar in 1971, in urma unui referéndum, Juan Carlos devine Regele Spaniei. Azi, dupa aproape patru secole decenii, Don Juan Carlos I a abdicat.
La orele 10:30 ora Spaniei, Primul ministru Mariano Rajoy anunta, in cadrul unui comunicat oficial, “dorinta regelui de a renunta la tron si de a incepe procedura de succesiune”.
La orele 13:00 Majestatea Sa Regele Don Juan Carlos I a facut un discurs oficial in care anunta ca “merita sa treaca in primul rang generatia tanara cu mai multa energie, decisa sa preia transformarile si reformele cerute in conjunctura actuala si sa depasasca cu o intensitate puternica si multa vointa greutatile de maine” referinduse astfel la fiul sau Felipe Printul de Asturias. Inca actualul Rege nu a spus clar care sunt motivele abdicarii dar se speculeaza ca ar fi din cauza problemelor grave de sanatate pe care le are inca de anul trecut. Este de intrebat, insa, de ce acum, la o saptamana de la alegerile europene unde, pentru prima data de la sfarsitul dictaturii lui Franco, cele doua partide politice majoritare au obtinut mai putin de 50% din voturi. Sa fie oare din cauza schimbarii politice ce se petrece acum in Spania?
“ Singura mea ambitie a fost si este sa contribui la binele si dezvoltarea libertati a tuturor spaniolilor”, Regele Juan Carlos I al Spaniei
Pentru a incepe procedura de abdicare si sccesiune la tron va trebuii sa se voteze o Lege Organica in Camera Diputatilor, iar Presedintele, Mariano Rajoy asigura ca se va duce la bun sfarsit in cel mai scurt timp. Teoric, aceasta este o procedura simpla, fara prea multe complicatii, este nevoie doar de 2/3 voturi favorabile in Parlament. Intrebarea este insa, mai vor spaniolii Monarhie constitutionala?
La orele 20:00 au fost convocate manifestatii impotriva monarhiei in toata Spania. Valencia, Madrid si Barcelona au fost orasele cu concentratiile cele mai mari de manifestanti. Asadar, lumea a iesit in strada pentru a exprima dorinta de a reveni la Republica. “Pentru o a treia Republica!”, “Democratie reala!”, “Borbonii la alegeri!” sau “ Poporul are dreptul sa decida” sunt cateva din strigatele manifestantilor iar “#ReferendumYa” a fost TT in Twitter timp de mai bine de 5 ore. In piata centrala din Madrid au asistat in jur de 10.000 de persoane, iar partidele politice minoritare precum Podemos, EU sau EQUO au profitat pentru a face campanie impotriva celor 2 partide politice majoritare PP si PSOE.
Ne vom trezi maine in Republica Democratica a Spaniei?