Take a fresh look at your lifestyle.

Simona Dolniceanu: „Din respect pentru contribuabili, de sarbatori am lucrat pentru a deschide caseria pe 3 ianuarie”. Rezultat- taxe majorate, abuziv

Cu acceptul tacit al primarului Iulian Badescu, directoarea de la Serviciul Public al Finantelor Locale, „ciordeste” din buzunarele ploiestenilor sume uriase de bani.
 
Sub masca majorari impozitelor locale cu 16 la suta, Administratia Locala Ploiesti, fara a avea o Hotarare de Consiliul Local, a decis sa goleasca buzunarele populatie.
In prezent, taxele locale sunt majorate cu 16% prin hotarare de guvern, chiar daca premierul Victor Ponta a promis ca va da o Ordonanta prin care sa permita primariilor sa nu creasca taxele. Nu a dat-o inca, probabil o va da zilele acestea, insa este prea tarziu pentru orasele in care s-a aplicat deja HG 1309 din 27 decembrie 2012 prin care taxele au fost idexate cu 16,05%. Zeci de mii de cetateni au platit deja darile, iar consiliile locale nu vor mai aplica Ordonanta de Urgenta.
 
Balbaiala sau strategie?
 
Primarul Iulian Badescu, s-a grabit sa ordone aplicarea HG 1309, iar Simona Dolniceanu a trecut la executarea ordinului, incepand sa ceara contribuabililor onesti taxe mai mari cu 16%. Nu stim deocamdata daca acest lucru este o strategie sau o balbaiala de-a primarului, nu ca ar fi la prima.  „Din respect pentru cetateni, noi am lucrat de sarbatori la soft pentru a putea ca pe data de 3 ianuarie sa deschidem caseriile si sa putem incasa taxele si impozitele pentru ca sunt cetateni care vin in primele zile si isi achita darile. In primele doua zile ale anului pot spune ca am colectat 50 de mii de lei, cu cateva procente mai mult fata de anul trecut. Noi, ne-am conformat prevederilor HG 1309 emis de Guvern si am trecut la incasarea taxelor si impozitelor cu 16 la suta mai mari fata de anul trecut”, a declarat Simona Dolniceanu, director la Serviciul Public al Finantelor Locale Ploiesti. Aceasta, a subliniat ca municipiul Ploiesti este printre primele orase din tara care a trecut la incasarea taxelor si impozitelor. Lucru demn de laudat daca nu ar fi la limita legii si a bunului simt, avand in vedere ca la nivel central inca autoritatile fac jocul de ALBA – NEAGRA  cu aceasta ordonanta. Directoarea acestei institutii, mai spune ca in cazul in care Guvernul decide ca majorarea taxelor sa fie luata de Consiliile Locale, iar la Ploiesti se decide ca ele sa nu fie majorate, acele persoane care au apucat sa-si achite taxele le vor fi restituita diferenta de bani data in plus.
 
Cateva primarii din tara au reusit sa fenteze decizia Guvernului
 
Pe aceasta cale ii aducem la cunostinta primarului Badescu cat si directoarei Dolniceanu, faptul ca zeci de primarii din judetul Iasi nu au aplicat prevederile acestui act normativ de majorare a taxelor locale. In mare parte acestia au decis sa astepte o clarificare mai clara a normativului mai sus mentionat. Pana la lamurirea introducerii obligativitatii indexarii cu 16%, cat reprezinta rata inflatiei pe ultimii trei ani, cateva orase mari din tara au gasit o portita de a
fenta Guvernul. Astfel, Serviciul Public de Impozite si Taxe (SPIT) Constanta si omologul de la Brasov, au decis sa amane luare unor decizii. „Orice modificare legislativa ar face Executivul, Consiliul Local are la dispozitie 45 de zile pentru adoptarea vreunei hotarari privind taxele si impozitele locale“, au declarat reprezentantii SPIT Constanta, pentru cotidianul ADEVARUL. La Brasov, impozitele si taxele locale au inceput sa fie incasate din 7 ianuarie la toate administratiile fiscale din oras. Cuantumul lor nu a fost schimbat.
 
Cetateni nu va grabiti sa umpleti cu bani pusculita lui Badescu
 
Specialistii in fiscalitate recomanda atat contribuabililor, cat si primarilor sa mai astepte cateva zile pentru plata, respectiv incasarea taxelor locale, pana cand Guvernul va adopta ordonanta care sa prevada ca indexarea cu 16,05% este optionala. Actualmente, se impune aceasta indexare, pentru a aduna bani la bugetul local. Numai ca vidul legislativ a creeat haos in toata tara. Sunt sanse ca in urmatoarele zile, Guvernul sa decida ca lasa la latitudinea primariilor cuantumul de majorare a taxelor locale. In acest fel, sfatul nostru catre ploiesteni este ca ar fi imperios necesar  sa mai astepte cateva zile si sa nu se grabeasca a cotiza la pusculita lui Badescu. Chiar daca achitati acum sau luna viitoare, tot veti beneficia de acea reducere de 10 procente, daca va achitati darile pana la 31 martie a.c.

APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy