Programata inca de saptamana trecuta, astazi a avut loc intalnirea dintre domnii Bogdan Becheanu, directorul general al SC Termo Ploiesti SRL si Daniel Soare, directorul Relatii Internationale din cadrul Primariei Ploiesti, la care a participat si Eugen Cristescu, presedintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari Prahova, care a insistat pentru aceasta intalnire.
Discutia a avut ca tema fundamentala obtinerea de fonduri europene pentru a reface CET Brazi pentru a performa in cogenerare, cu echipamente noi si tehnologie noua, care sa duca la un consum de gaze mai mic in functionarea lor, devenind mai eficiente si obtinandu-se astfel un profit mai mare din vanzarea de energie electrica.
Din discutii a reiesit ca in acest moment exista un singur fond european pe cogenerare, in cuantum de 50 de milioane de euro, a carei depunere se incheie pe 30.06.2023. Aceasta suma nu este suficienta pentru a rezolva problema refacerii CET Brazi per total, ci prin impartire pe bucati, in sensul de a construi in interiorul incintei mai multe centrale care impreuna sa produca megawatti pe ora care sa asigure veniturile necesare obtinerii unui profit mare.
D-nii Becheanu si Soare au cazut de acord ca odata obtinuta aceasta finantare timpul estimat pentru a se apropia de final este undeva la 18 luni, iar directorul Relatii Internationale a spus ca este convins ca vor mai fi si alte finantari in acest an, pentru cogenerare. Trebuie mentionat, pentru cei care nu stiu, ca Daniel Soare a contribuit la obtinerea finantarii pentru centrala electrica de la OMV care produce peste 800 MGWH, iar Bogdan Becheanu a fost director la RADET aproape sase ani. Asadar, ambii stiu ce vorbesc, fie ca vorbim despre fonduri europene, fie ca vorbim despre termie, iar acest lucru confera o siguranta ca undeva peste patru ani( timpul estimat de cei doi), pe baza banilor europeni, vom avea un CET Brazi, refacut din temelii, eficient atat in beneficiul SC Termo Ploiesti, cat mai ales al cetateanului si al bugetului local Ploiesti, care ar putea fi degrevat de subventie. Cu cat este mai mare profitul operatorului de termie, cu captal integral de stat, cu atat subventia este mai mica spre deloc si, de ce nu, tariful la gigacalorie sa mai scada. Cel putin, aceasta a iterat in discutii Eugen Cristescu, preseidntele UAP Prahova, ca finalizare a demersurilor demarate in urma cu trei saptamani.
Pentru obtinerea finantarii la care am facut referire mai sus, este important ca ISPE, firma care prin anii 1970 a proiectat si construit CET Brazi, sa intocmeasca un sudiu de fezabilitate pana la inceputul lunii iunie, poate chiar pana pe 1 iunie, pentru ca departamentul condus de Daniel Soare sa depuna documentatia pentru obtinerea finantarii de 50 de milioane de euro, in prima faza, pentru cogenerare.
Daca documentatia nu va fi predata de catre ISPE la termenul mmentionat, singurul vinovat pentru perderea finantarii, in cazul in care s-ar intampla este doar ISPE si va trebui sa raspunda. Nu ne permitem sa pierdem timp pentru nca succesul de la Oradea, poate sa fie inregistrat si la Ploiesti, cu siguranta.
Per total a fost o intalnire fructuoasa, in care s-au pus bazele unei colaborari intre cei care au posibilitatea sa obtina bani europeni pentru cogenerare, din cadrul primariei si operatorul de termie, cel care are interes sa implementeze o cogenerare eficienta, propritarii de apartamente reprezentati de UAP Prahova, prin Eugen Cristescu, sa nu mai sufere vreodata din cauza lisei caldurii sau a apei calde pe timp de iarna. Doamne ajuta!