Take a fresh look at your lifestyle.

Salariile profesorilor în Europa marilor diferențe

Profesorii sunt adesea considerați un segment esențial pentru viitorul națiunilor, dar  în multe țări europene nu au multe motive să se simtă prețuiți.

Cât de mult s-a schimbat situația salariilor profesorilor în ultimul deceniu? Există diferențe semnificative.

Salariile oficiale brute anuale de pornire în școlile publice din învățământul secundar inferior au variat între aproximativ 4.233 de euro în Albania și 69.076 de euro în Luxemburg, conform datelor de țară compilate de Comisia Europeană/EACEA/Eurydice.

Salariul mediu pentru profesorii din țările Uniunii Europene (UE) este de 25.055 de euro. Profesorii din Franța și Italia câștigă jumătate din cât câștigă omologii lor din Germania. Lăsând deoparte Luxemburg, salariul anual de pornire a fost peste 50.000 de euro în doar două țări, și anume Elveția (66.972 euro) și Germania (54.129 euro). În coada clasamentului se situează Bulgaria, cu cel mai mic salariu anual al profesorilor debutanți dintre țările UE – 7.731 euro. Potrivit Euronews, cifra este sub 10.000 de euro în alte câteva țări ale UE, cum ar fi Letonia, Slovacia, Ungaria, România și Polonia.

Din perspectiva puterii de cumpărare a salariilor profesorilor, Estonia, Malta, Cehia, România, Grecia, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Letonia și Slovacia se află în partea de jos a clasamentului european.

Demn de menționat este faptul că în țările balcanice Muntenegru și Macedonia de Nord, care nu se află în UE, salariile profesorilor au o putere de cumpărare mai mare decât mai multe țări din UE.

Continuarea AICI


APRECIAZĂ ARTICOLUL !

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy