Povestea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia este una de credință, curaj și sacrificiu, având loc în timpul împăratului roman Licinius (308-324 d.Hr.), cunoscut pentru persecuțiile împotriva creștinilor.
Cine au fost mucenicii din Sevastia?
Aceștia erau 40 de soldați romani din Legiunea a XII-a Fulminata, staționată în Sevastia, o regiune din Armenia. Deși erau luptători puternici, aveau un lucru în comun: erau creștini și refuzau să renunțe la credința lor.
Cum au fost martirizați?
Guvernatorul Agricola, aflând că sunt creștini, le-a ordonat să jertfească zeilor păgâni. Soldații au refuzat, declarând că se închină doar lui Hristos. Drept pedeapsă, au fost bătuți, închiși și supuși la chinuri.
Văzând că nu cedează, guvernatorul a decis să îi supună unei pedepse cumplite: au fost dezbrăcați și aruncați într-un lac înghețat, pe timpul nopții, în mijlocul iernii, ca să moară de frig. Pe malul lacului, păgânii au așezat o baie caldă, sperând că soldații vor renunța la credință și vor fugi spre căldură.
Minunea credinței
În ciuda suferinței, cei 40 de mucenici au rămas neclintiți în rugăciune. Tradiția spune că, în timpul nopții, o lumină cerească a coborât asupra lor, iar apa lacului s-a încălzit, dându-le putere. Unul dintre soldați, copleșit de durere, a cedat și a fugit spre baia caldă, dar a murit imediat din cauza șocului termic. În acel moment, unul dintre gardieni, impresionat de credința lor, s-a alăturat mucenicilor în lac, completând astfel numărul celor 40.
Dimineața, toți cei din lac erau încă vii, așa că au fost scoși și uciși prin zdrobirea picioarelor, iar trupurile lor au fost arse.
Ce înseamnă această sărbătoare?
Sărbătorim mucenicii pe 9 martie, zi în care ne amintim de tăria credinței, unitatea și sacrificiul acestora. În tradiția românească, mucenicii sunt cinstiți prin prepararea mucenicilor – colaci în formă de opt, fie fierți în sirop dulce (în Moldova), fie copți și unși cu miere și nucă (în Muntenia și Dobrogea).
Această poveste rămâne un exemplu de curaj, credință și jertfă pentru toți cei care se confruntă cu încercări în viață.
Tradiții
Tradiția creștină și istoria consemnează 40 de Mucenici din Sevastia, însă în folclorul românesc, în unele zone, s-a răspândit și varianta cu 44 de mucenici. Această diferență vine dintr-o suprapunere de tradiții:
• Cei 40 de Mucenici din Sevastia – atestați în izvoarele creștine, sărbătoriți pe 9 martie, sunt soldații romani care au suferit martiriul sub împăratul Licinius.
• 44 de Sfinți Mucenici – această variantă provine dintr-o credință populară care spune că au existat și alți martiri necunoscuți, iar în unele tradiții ortodoxe, acest număr este legat de numărul de zile dintre 9 martie și 23 aprilie, ziua Sfântului Gheorghe.
Astfel, biserica recunoaște 40 de mucenici, dar în tradiția populară românească, mai ales în unele regiuni, se vorbește de 44 de mucenici și de obiceiul de a bea 44 de pahare de vin în loc de 40.