Astazi, in cadrul conferintei organizata la sediul IJP Prahova, am semnalat prefectului Marius Sersea cazul deputatului Andrei Sava care, de o luna incoace, si-a amplasat corturi in tot Ploiestiul. Am atras atentia ca autoritatile statului, recte Prefectura si Inspectoratul Judetean de Politie se pot autosesiza si dispune masurile impuse de lege. Intrebat daca nu i-au sarit in ochi de atata vreme acele corturi, prefectul Marius Sersea ne-a declarat: “Nu le-am vazut”. Mai bine imi dadea una in gura decat sa incerce sa ma prosteasca asa. Intr-un final, dupa o pauza de gandire, dandu-si, probabil, seama de gafa facuta, a venit cu un alt argument…mesajele de pe corturile cu pricina nu indeamna la vot.
Daca ar fi sa credem aceasta interpretare ar trebui sa spunem ca toti ploiestenii sunt tampiti. Daca pe un cort este poza unui senator si a unui deputat care se autointituleaza “Deputatul tau” si “Senatorul tau” inseamna probabil, in viziunea prefectului, ca e reclama la ciorapi, nu un indemn la vot.
Am mai spus-o si o repet, il inteleg pe Marius Sersea ca a fost pus in functie la recomandarea PSD. Dar, orice ar face, orice decizie ar lua, el trebuie sa inteleaga ca el raspunde in fata oamenilor si nu partidul. Stim ca totul este politic si nu dam doi bani pe acest sistem de promovare, dar intamplarea face ca Sersea chiar este un profesionist, nu un gurist.
Pe aceasta cale atragem atentia in mod serios prefectului ca acele corturi platite de Adrei Sava si pe care apare si Daniel Savu, sa fie scoase de pe domeniul public, pentru ca se incalca Legea 35/ 2008, modificata si completata cu OG 67/2012.
Speram ca, macar in ceasul al doisprezecelea, Marius Sersea, Viorel Dosaru si cei care sunt direct raspunzatori de legalitatea acestei campanii electorale, sa ia masurile necesare si sa dispara corturile. De asemenea, speram ca interlopii si gastile lor, care la alegerile locale imparteau bani votantilor, langa sectiile de votare, sub ochii politistilor, sa dispara. Sau sa fie arestati deoarece, dupa cum sustinea Viorel Dosaru, comandantul IJP Prahova, acestia se stiu si au si dosare intocmite. Curios este de ce de sase luni de cand s-au intocmit dosarele nu s-a dispus nicio masura impotriva lor? Noi ii stim, Dosaru ii/il stie, Mircea Cosma la fel! O sa ii/il prezentam la momentul potrivit, daca nu inteleg ca locul lor in societate este altul, nu pe cel pe care si-l aroga in politica si administratie.
Cu tot respectul pentru Viorel Dosaru, dar ca sa-si demonstreze profesionalismul trebuie sa munceasca de 10 ori mai mult decat orice alta persoana in locul sau, deoarece sotia domniei sale este membru marcant al PNL, parte intergranta in USL.
Legea 35/2008 spune asa:
Art. 39. – (1) Primarii sunt obligaţi ca, în termen de 5 zile de la anunţarea datei alegerilor, să stabilească locuri speciale pentru afişajul electoral ţinând seama de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi de candidaţii independenţi care sunt înregistraţi legal la data anunţării datei alegerilor.
(2) Primarii vor asigura ca locurile speciale pentru afişaj să fie situate în pieţe, pe străzi şi în alte locuri publice frecventate de cetăţeni, fără stânjenirea circulaţiei pe drumurile publice şi a celorlalte activităţi din localităţile respective. În prealabil, primarii sunt obligaţi să asigure înlăturarea oricăror afişe, înscrisuri şi însemne rămase de la campaniile electorale precedente.
(3) Utilizarea locurilor speciale pentru afişaj electoral este permisă numai pentru partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, candidaţii independenţi care participă la alegeri în condiţiile prezentului titlu.
(4) Este interzisă utilizarea de către partidul politic, alianţa politică, alianţa electorală, organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri conform prezentului titlu ori candidatul independent a locurilor speciale pentru afişaj electoral astfel încât să împiedice folosirea acestora de către un alt partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri ori alt candidat independent.
(5) În alte locuri decât cele stabilite potrivit alin. (2), afişajul electoral este permis numai cu acordul proprietarilor sau, după caz, al deţinătorilor.
(6) Pe un panou electoral fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale care participă la alegeri conform prezentului titlu ori candidat independent poate aplica un singur afiş electoral. Un afiş electoral amplasat în locurile prevăzute la alin. (1) nu poate depăşi dimensiunile de 500 mm o latură şi 300 mm cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură.
(8) Poliţia, inclusiv poliţia comunitară, este obligată să asigure integritatea panourilor şi a afişelor electorale.
Asadar, corturile pe care inca le mentin, in mod abuziv, Andrei Sava si Daniel Savu, pe domeniul public nu se incadreaza in prevederile legii si trebuie sa dispara, iar cei responsabili sa fie sanctionati.
OG 67/2012
Articol unic
Articolul 55 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 196 din 13 martie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 55
(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidcat, precum si primirea acestora de catre alegator, in acelasi scop, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Tentativa se pedepseste.
(3) In categoria bunurilor prevazute la alin. (1) sunt incluse si alimente, bauturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun ori marfuri nealimentare.
(4) Nu intra in categoria bunurilor prevazute la alin. (1) materialele si obiectele de propaganda electorala, precum: afise, pliante, carti postale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, carti, pungi, tricouri, sepci, esarfe, fulare, veste, fesuri, manusi, pelerine, jachete, inscriptionate cu insemnele electorale ale formatiunilor politice sau ale candidatilor care participa la alegeri.