Take a fresh look at your lifestyle.

Politica externa// Spania: o tara de emigranti sau imigranti?

Din ce in ce mai multi spanioli isi parasesc casele si familiile pentru a gasi un loc de munca.

In 2004 erau in jur de 200.000 de romani care se instalau in Spania pentru a se angaja in domeniul constructiilor.  Azi majoritatea se intorc acasa sau traiesc cu 400 de euro somaj pe luna.

A venit randul spaniolilor sa plece din tara in cautarea unui loc de munca. Din 2006, in Spania, situatia de criza economica a condus multe famili la decadenta. In 2013, somajul ajunsese la 35% iar multe famili traiau intr-o situatie aproape precara. Ajunsi la limita, multi au fost nevoiti sa paraseasca nucleul familial.

Mesteri si zidari trec Fasia Gibraltar pentru a cauta un loc de munca in Maroc. Daca in 2003 erau 3000 de spanioli, majoritatea profesori, arhitecti sau diplomati, azi sunt in jur de 10.000 cu resedinta legala si aproximativ 100.000 care traiesc in Tanger, Tetuan, Rabat sau Casablanca. Pana acum 4 ani Marocul era o destinatie de vacanta, azi a devenit, pentru multi, ultima speranta. “Cooperarea cu Marocul este, in prezent, o prioritate pentru diplomatia spaniola.” spune Ambasadorul Spaniei la Rabat, Jose de Carvajal cu ocazia unui interviu oferit emisiunii Marca Espana.

Marocul nu este singura destinatie a spaniolilor.

Nu au invatat limba germana dar se duc in Germania « la post ».  Acolo au gasit de munca peste 20.000 de spanioli de specialitate ingineri, asistenti medicali sau profesori. « Acum traiesc viata pe care mi-am dorit-o mereu! » spune Vicente Rocamora Alvarez, un tanar mecanic instalat la Berlin. « Cand am ajuns aici, acum 2 ani, nu stiam sa zic nici buna ziua in germana. Am facut un curs de limba gratuit si dupa 3 luni deja mi-am gasit de munca. Acum pot sa trimit bani acasa.” continua Vicente cu  zambetul pe buze.

In ultimul semestru au imigrat circa 39.000 de spanioli in destinatii precum Statele Unite, Norvegia sau Anglia, acestea fiind posibilitatile cele mai plauzibile, potrivit Institutului National de Statistica Spaniol.

Chiar daca Partidul Popular asigura ca „Spania iese din criza!” cetatenii si-au pierdut increderea in spusele governului. Numarul de emigranti spanioli va creste in continuare. Multi studenti sau recent absolventi spun ca isi vor incepe cariera profesionala in afara pentru ca „ in Spania nu e nimic de facut!”

 


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy