In localitatea, de pomina, Podenii Noi mereu se intampla cate ceva. De data asta, despre politica este vorba, pentru ca organziatia judeteana a PNL, partid din care face parte primarul Alionte Mihai(foto) si inca vreo noua consilieri locali, a consemnat ceea ce biroul local a decis pe 21martie.
Mai multe detalii aici: Consiliul Local din Podenii Noi se va dizolva. Primarul Alionte Mihai poate sa se pupe singur, ramas si fara consilieri si fara organizatie locala
Biroului judetean de astazi 2 aprilie 2019 a luat act de ceea ce s-a stabilit in 21 martie, respectiv ca cei noua consilieri locali PNL, sa nu mai beneficieze de sprijin politic, dupa ce au fost exclusi deja din Biroul organziatiei locale. Cu un numar de 19 voturi pentru si 2 impotriva s-a decis ca la Podenii Noi, sa nu mai fie repreznetat de cei 9 membri, respectiv: Badea Ionel( viceprimar si consilier), Fatu Victoria, Oblu Nicolae, Carmen Traian, Nedelcu Iuliana, Pais Luminița Iuliana, Oprea Marcel si Maroniu Ilie, la care se aduaga si Radu Mircea, care fusese exclus initial de primarul Alionte Mihai si repus in functie de PNL.
Motive care au stat la baza acestor excluderi au fost reprezentate de faptul ca nu s-au implicat in strangerea de semnaturi pentru candidatii PNL la europarlamentare si ca nu si-au platiti cotizatia catre partid de mai bine de doi ani catre partid, adica circa 20 de lei pe luna. In aceste conditii se poate spune ca primaria si consiliul local din Podenii Noi se afla intr-o situatie critica. Practic, activitatea in localitatea prahoveana este blocata de aceasta situatie care poate duce la dizolvarea Consiliului Local.
Procedura stabilita de Legea 215/2001, cu privire la administratia locala, in acest gen de situatii ca la Podenii Noi, este reglemntata de art. 58, care spune urmatoarele lucruri:
Art. 58.
În cazul în care consiliul local nu se întrunește timp de 3 luni consecutive sau nu a adoptat în 3 ședințe ordinare consecutive nici o hotărâre, precum și în situația în care numărul consilierilor se reduce sub jumătate plus unul și nu se poate completa prin supleanți, acesta se consideră dizolvat de drept.
(2) Situațiile prevăzute la alin. (1) se comunică de primar, viceprimar sau, în absența acestora, de secretar, prefectului care, prin ordin, ia act de situația de dizolvare a consiliului local și propune Guvernului organizarea de noi alegeri.
(3) Ordinul prefectului poate fi atacat de consilierii interesați la instanța de contencios administrativ, în termen de 10 zile de la comunicare sau de la luarea la cunoștință.
(4) Instanța de contencios administrativ este obligată să se pronunțe în termen de 30 de zile. În acest caz procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar introducerea acțiunii suspendă executarea măsurii de dizolvare. Hotărârea instanței este definitivă și irevocabilă.
(5) Stabilirea datei pentru organizarea alegerii noului consiliu local se face de către Guvern, la propunerea prefectului, în termen de 30 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (3) sau, după caz, de la rămânerea definitivă și irevocabilă a hotărârii judecătorești prin care s-a respins acțiunea împotriva ordinului prefectului.